Bez kvalitného vývaru sa v kuchyni nezaobídete. Je základom silných domácich polievok a omáčok, ale aj dôležitou prísadou mnohých jedál, ktorým dodáva ďalšiu vrstvu chuti. Poctivý domáci vývar jednoducho pripravíte z kostí, mäsa alebo zeleniny a dochutíte ho korením. V čistej, uzavretej nádobe v chladničke vydrží týždeň aj dva – potom stačí počas pracovných dní len siahnuť do zásoby a vyčarovať napríklad rýchle rizoto, polentu alebo inú dobrotu. Existuje však niekoľko trikov, ktoré by ste mali poznať. Hovädzí vývar Najbežnejším vývarom je vývar typu A – z hovädzích kostí a koreňovej zeleniny. Pripravuje sa z prvotriedneho hovädzieho mäsa a ideálne z netučných hovädzích kostí, ktoré sa starostlivo očistené vložia do studenej vody a po pomerne rýchlom zohriatí sa intenzita ohrevu zníži. Vývar sa nechá variť pomaly bez pokrievky 4 až 6 hodín – a to tesne pod bodom varu; zo dna sa budú sem-tam uvoľňovať len bublinky vzduchu. Niektoré indukčné varné platne majú aj praktickú automatickú funkciu pre pomalé varenie, ktorá vám veľmi pomôže. Platí totiž neporušiteľné pravidlo: rýchle varenie, podobne ako napríklad miešanie, varenie pod pokrievkou alebo dokonca v tlakovom hrnci, povedie k výsledku, ktorým sa nebudete chcieť chváliť: vývar bude zakalený. Až 30 minút pred koncom varu pridajte koreňovú zeleninu vcelku – zeler, mrkvu, petržlen a paštrnák, podľa chuti môžete pridať aj cibuľu, cesnak alebo aj paradajku, osoľte a pridajte korenie. Uvarenú zeleninu vyberte z polievky, nakrájajte ju na kocky alebo rezance a pridajte do precedeného vývaru, prípadne s ďalšou ingredienciou, ako sú tenké rezance alebo pečeňové knedličky. Čo ak sa vývar predsa len zakalí? Scedený vývar zasypte kockami ľadu a nechajte ho vychladnúť. V studenom vývare vytvorte vír a postupne doň vlievajte prešľahané tekuté bielky. Vývar priveďte do varu, krátko povarte a nechajte vychladnúť. Bielka klesnú na dno – trvá to približne 4 hodiny, potom vývar sceďte. Úplne číry vývar sa používa do špeciálnych polievok alebo omáčok. Hydinový vývar Druhým najrozšírenejším je vývar typu C, čo je vývar z celej hydiny, hydinových kostier a mäsa, ideálne aj s drobkami – patria sem krídla, pečeň, srdce a žalúdok. Postup je podobný ako pri hovädzom vývare, ale príprava hydinového vývaru trvá kratšie, približne 2 hodiny. Aj v tomto prípade je dobré pridať pred koncom varu koreňovú zeleninu, aby vývar získal ešte bohatšiu chuť. Hydinový vývar sa používa na číre polievky aj zahustené krémové polievky a dopĺňa sa vložkami, závarkami a vajíčkom, čo polievkam dodá väčšiu výživovú hodnotu. Pre chuť sú tiež dôležité aj zelenina, pažítka, petržlenová vňať a iné bylinky. Ďalšie typy vývarov Čoraz obľúbenejšie sú aj čisté zeleninové vývary. Používa sa v nich najmä koreňová zelenina doplnená cibuľou, pórom, cesnakom a plodovou zeleninou – paradajkami alebo aj paprikou, na dochutenie je vhodné pridať ligurček, zeler, petržlenovú vňať a pažítku. Aby sme získali silný a chutný vývar, je potrebné očistenú zeleninu a vňať vložiť do studenej vody. Hotový vývar môžete použiť na zeleninové polievky, ako aj na prípravu zápražky z iných druhov potravín. Existuje ešte vývar typu B, ktorý sa pripravuje z bielych kostí – bravčových alebo teľacích. Vývar z bravčových kostí je základom najmä pre zabíjačkové polievky, zatiaľ čo vývar z teľacích kostí je východiskovou surovinou pre demi-glace – silný základ s výraznou mäsovou chuťou pre skutočné gastronomické špeciality. Ďalšie druhy špeciálnych vývarov sú rybací, divinový, hubový, koreninový atď. Tip: Indukčná varná platňa MORA VDIS 658 FF má praktické automatické funkcie – napríklad na dlhé varenie pri nízkej teplote, šetrné rozpúšťanie masla alebo čokolády, udržiavanie hotového pokrmu v teple, grilovanie s presným stupňom prepečenia alebo rýchle varenie veľkého množstva tekutiny. Vďaka účinným osemhranným induktorom je možné pomocou funkcie FlexiZone spájať platničky bez hluchých miest a využívať prakticky celú plochu varného panela. Funkcia MoveZone umožňuje meniť intenzitu ohrevu na spojenej zóne jednoduchým posunutím riadu. Praktická a úsporná varná platňa s presným posuvným dotykovým ovládaním stojí 459 EUR. Ďalšie recepty nájdete tu: https://www.mora.sk/receptar/ www.mora.sk The post Ako správne pripraviť poctivý domáci vývar? first appeared on DobrýRecept.sk.
Pri spomienkach na naše detstvo sa nedá zabudnúť na tradičný domáci vývar, ktorý rozvoniaval v kuchyniach vždy v nedeľu. Chutný a výživný vývar našich mám. Vývar sa odporúča konzumovať po preflámovanej noci ako prvá pomoc pri odbúravaní alkoholu z tela. J
prejsť na článokChlieb v obchode už nie je to, čo to bývalo? Rožky vám pripadajú gumené? Žemličky sú akési tvrdé, ani čerstvé ani staré? Upečte si s nami poctivý domáci chlieb aj pečivo. Nie je to zložité, ani nepotrebujete špeciálnu výbavu, stačí trošku zručnosti, zopár
prejsť na článokKurací vývar je vlastne prírodná medicína. A práve teraz, keď vonku zažívame teplotné výkyvy, sa nášmu organizmu taká dávka zdravej polievky bude hodiť. My sme pre vás pripravili kurací vývar s celestínskymi rezancami, ktoré urobia z polievky hravo hlavný
Možno sa pýtate, prečo tu dávam takú jednoduchú polievku, ako je hovädzí vývar. Pravdupovediac, úplne jednoduché to nie je. Všetci pripravujeme vývar takmer rovnako, no každý jeden má svojskú chuť. O ten môj sa chcem podeliť, lebo som konečne našla správn
prejsť na článokRozoznať poctivý med od včelára a nekvalitný "med" je pre bežného človeka nemožné.
prejsť na článok