Tento článok je preložený automaticky a nie je v ňom z našej strany nič zmenené, odstránené, pridané alebo zamenené. Či sa s výskumom stotožňujete alebo nesúhlasíte je čisto na vás, ako k tomuto článku pristúpite. Celosvetová spotreba kávy neustále rastie už takmer 30 rokov. S priemernou dennou spotrebou 2,7 šálky kávy na osobu je káva teraz najobľúbenejším nápojom v Kanade. Odhaduje sa, že na celom svete sa denne vypijú približne dve miliardy šálok každý deň. Táto požiadavka viedla k značnej diverzifikácii aj v spôsoboch prípravy kávy, vrátane výroby kávových kapsúl. Obľúbenosť týchto kapsúl rozdelila verejnú mienku, pretože tento spôsob prípravy, ktorý využíva jednorazové individuálne balenie, je škodlivý pre životné prostredie. Ako výskumníci, pracujúci na hodnotení environmentálnych vplyvov produktov a služieb často diskutujeme o uhlíkovej stope kávy. Rozhodli sme sa študovať uhlíkovú stopu niekoľkých techník používaných na prípravu kávy doma a ukázalo sa, že kávové kapsule nie sú najväčšími uhlíkovými vinníkmi. ,Životný cyklus kávy Znečistenie vyplývajúce z prípravy kávy doma je len špičkou ľadovca. Predtým, ako si vychutnáte šálku kávy, prechádza niekoľkými krokmi, počnúc poľnohospodárskou produkciou kávových zŕn, ich prepravou, pražením a mletím zŕn až po ohrev vody na kávu a umývanie pohárov, do ktorých sa nalieva. Tieto kroky, spoločné pre všetky spôsoby prípravy kávy, spotrebúvajú zdroje a vypúšťajú skleníkové plyny (GHG). Pre adekvátne porovnanie uhlíkovej stopy viacerých spôsobov prípravy kávy je dôležité zvážiť celý ich životný cyklus: od výroby kávy, cez výrobu obalov a strojov až po prípravu kávy a vyprodukovaný odpad. Porovnanie štyroch spôsobov prípravy kávy Rozhodli sme sa to ďalej študovať a vykonali sme rozsiahly prehľad literatúry na túto tému. Potom sme zmerali uhlíkovú stopu kávy porovnaním štyroch metód prípravy 280 mililitrov kávy, a to: Tradičná filtrovaná káva (25 gramov kávy) Zapuzdrená filtrovaná káva (14 gramov kávy) Uvarená káva (French press) (17 gramov kávy) Rozpustná káva (12 gramov kávy), známa aj ako instantná káva Naša analýza jasne ukázala, že tradičná filtrovaná káva má najväčšiu uhlíkovú stopu, najmä preto, že na výrobu množstva kávy sa používa väčšie množstvo kávového prášku (mletej kávy). Tento proces tiež spotrebuje viac elektriny na ohrev vody a jej udržanie teplej. Keď spotrebitelia použijú odporúčané množstvá kávy a vody, rozpustná káva sa javí ako najšetrnejšia k životnému prostrediu. Je to spôsobené nízkym množstvom rozpustnej kávy použitej na šálku, nižšou spotrebou elektrickej energie v kanvici v porovnaní s kávovarom a absenciou organického odpadu na spracovanie. Na druhej strane, keď spotrebitelia použijú 20-percentný prebytok kávy a zohrejú dvojnásobok potrebnej vody (čo sa často stáva), zdajú sa byť kávové kapsule najlepšou voľbou. Prečo? Pretože kapsule umožňujú optimalizovať množstvo kávy a vody na jednu spotrebu. V porovnaní s tradičnou filtrovanou kávou ušetríte vypitím kapsulovej filtrovanej kávy (280 ml) 11 až 13 gramov kávy. Pri výrobe 11 gramov kávy Arabica v Brazílii sa uvoľní približne 59 gramov CO2e (ekvivalent CO2). Táto hodnota je oveľa vyššia ako 27 gramov CO2e emitovaného pri výrobe kávových kapsúl a odosielaní vzniknutého odpadu na skládku. Tieto čísla poskytujú predstavu o dôležitosti vyhýbania sa nadmernému používaniu a plytvaniu kávou. Výroba kávy Bez ohľadu na typ prípravy kávy je produkcia kávy fázou s najväčšími emisiami skleníkových plynov. Prispelo k približne 40 až 80 percentám celkových emisií. Je na to veľa dôvodov. Kávovník je malý zakrpatený strom alebo ker, ktorý sa tradične pestoval v tieni koruny lesa. Modernizácia sektora viedla k premene mnohých kávových plantáží na rozsiahle polia, ktoré boli plne vystavené slnku. K tomu pribudla potreba intenzívneho zavlažovania, systémov hnojenia a používania pesticídov. Táto mechanizácia, zavlažovanie a používanie hnojív emitujúcich oxid dusný – ktorých výroba si vyžaduje veľké množstvo zemného plynu – výrazne prispievajú k uhlíkovej stope kávy. Zníženie uhlíkovej stopy kávy Na spotrebiteľskej úrovni, okrem znižovania spotreby kávy, je vyhýbanie sa plytvaniu kávou a vodou najúčinnejším spôsobom, ako znížiť uhlíkovú stopu tradičnej, varenej a rozpustnej kávy. Kávové kapsule sa vyhýbajú nadmernému používaniu kávy a vody. Pohodlie kapsulových strojov však môže viesť spotrebiteľov k zdvojnásobeniu spotreby kávy, čím sa táto výhoda pre životné prostredie stáva zbytočnou. Spotrebitelia by si tiež mali byť vedomí možností recyklácie kapsúl v meste, kde žijú, aby sa vyhli ich odoslaniu na skládku namiesto do recyklačného zariadenia. Ešte lepšie je, že by mali prejsť na opakovane použiteľné kapsule. (tu sme prepojili link na náš obchod pozn. autora) Ak žijete v provincii alebo krajine s produkciou elektriny náročnou na uhlík, nepoužívanie horúcej platne kávovaru a oplachovanie šálky studenou vodou môže pomôcť znížiť uhlíkovú stopu. Elektrina používaná na umývanie šálky kávy v Alberte (Kanada), provincii na výrobu elektriny s vysokým obsahom uhlíka, uvoľňuje viac uhlíka (29 gramov CO2e) ako pri výrobe kávovej kapsuly a jej odosielaní na skládku (27 gramov CO2e). V Québecu (Kanada) má vďaka hydroelektrickej energii umývanie šálky v umývačke riadu zanedbateľný vplyv (0,7 gramu CO2e na šálku). Mimochodom, nezabudnite naplniť umývačku riadu! Zdieľaná zodpovednosť Obmedzenie vášho príspevku k zmene klímy si vyžaduje prispôsobenú stravu a káva nie je výnimkou. Súčasťou riešenia je výber spôsobu prípravy kávy, ktorý uvoľňuje menej skleníkových plynov a zmiernenie spotreby. Viac ako polovica uhlíkovej stopy kávy však pochádza z krokov výrobcov a dodávateľov kávy. Musia prijať opatrenia na zníženie environmentálnych a sociálnych vplyvov výroby kávy. Náš výskum odhaľuje, že hodnotenia založené na analýze životného cyklu alebo na holistickej vízii produktov, ako je káva, umožňujú spochybniť naše intuitívne uvažovanie, ktoré je niekedy zavádzajúce. Takže namiesto toho, aby sme sa vyhýbali produktom založeným na špekuláciách, musíme sa pozrieť na naše vlastné spotrebiteľské návyky holisticky. Zmena začína doma. A ja si idem pripraviť dvojité espresso. Enjoy! Zdroj: Laura Hood, Politics Editor, Assistant Editor https://theconversation.com/heres-how-your-cup-of-coffee-contributes-to-climate-change-196648 https://www.euronews.com/green/2023/01/19/are-coffee-pods-better-for-the-environment-than-you-thought-new-research-offers-surprising
Výber správnej metódy spracovania kávy je jedným z najdôležitejších krokov v procese výroby kávy. Spracovanie určuje, aké chuťové vlastnosti bude mať výsledná šálka. Spomedzi spracovania kávových čerešní boduje príprava fermentáciou alebo kvasením. Poďme
prejsť na článokVoňavá šálka kávy s chuťou tmavej čokolády, sladkosťou jablka, červeného ovocia a sušených hrozienok
prejsť na článokHistória pestovania kávy v Mexiku je bohatá, siahajúc až do začiatkov 18. storočia. Dnes sa káva získaná na tunajších plantážach klasifikuje na základe nadmorskej výšky, v ktorej je dopestovaná, pričom hlavné regióny zamerané na produkciu sú na juhu kraji
prejsť na článokJoga, ajurvéda, dóša, ... slová spojené so súčasným trendom, zdravým životným štýlom v modernej dobe. Zaradili by ste medzi ne aj kávu, alebo si myslíte, že šálka kávy nemá v tomto smere čo ponúknuť?
prejsť na článokViete, ako vyzerá stroj, na ktorom bola vaša káva pražená, a na akom princípe funguje? Dnes vám ukážeme, aké typy pražičiek existujú, aké sú ich výhody a nevýhody, a slovo dostane aj pražička kávy Spa Coffee.
prejsť na článok