Ceny kávy za posledných 12 mesiacov rapídne vzrástli. Prečo?

Áno, cena kávy stúpa. Čo myslíte, tým, že stúpla cena kávy, stúpnu aj zisky farmárovi? Kto na tom zarobí a kto, či čo za to môže? Poďme sa na to spoločne trošku pozrieť. K zvyšovaniu cien zelenej kávy prispieva viacero faktorov. Podľa ICO (International Coffee Organization) cena kávy stúpla na 10-ročné maximum a vyzerá to tak, že v tomto trende budeme aj pokračovať. 1. Klimatická kríza a globálne otepľovanie. Prvým dôležitým faktorom je klimatická kríza a globálne otepľovanie. Veru áno, aj túto oblasť to silno zasiahlo a predpoklady sú vážne zlé. Je veľmi pravdepodobné, že pestovanie kávy vo vysokých nadmorských výškach v období najbližších 50 rokov tak, ako ho poznáme teraz, takmer vymizne. Poďme ale späť do roku 2022. Aktuálnu situáciu významne ovplyvnilo najhoršie obdobie sucha a mrazov za posledné desaťročia, ktoré zdecimovalo hlavne brazílsku úrodu v roku 2021. Predpokladá sa, že to môže ovplyvniť aj ďalšie dve sezóny. Niektoré farmy hlásia stopercentné straty. V priemere sa predpokladajú straty cca na 25 % čo je päťročné minimum. S podielom viac ako 30 % vyprodukovanej kávy na trhu, patrí Brazília k top producentom kávy. Táto juhoamerická krajina vyprodukuje ročne viac ako 50 miliónov kávových vriec. 2. Nedostatok prepravných kontajnerov Situáciu ďalej komplikuje aj nedostatok prepravných kontajnerov, čo zhoršuje zásoby v pražiarňach v Európe. Zásoby kávy v skladoch monitorovaných burzou ICE sa znížili na 1,6 milióna vriec, čo je úroveň 11 % pod 5-ročným priemerom. Blokáda Suezského prieplavu či situácia okolo nedostatku pracovníkov zapríčineného v dôsledku COVID-19 tiež nepomohla. 3. Stagnujúci export kávy z Kolumbie Na Slovensku sa o tom dočítate ťažšie, avšak cenu kávy z Kolumbie ovplyvnil hlavne stagnujúci export z tejto krajiny, ktorá je po Brazílii hneď druhým najväčším producentom arabicy. Protesty a blokády na kolumbijských cestách totiž spôsobili, že od konca apríla sa do prístavov nedostala dodávka viac ako 800 000 vriec kávy. Ročná produkcia v tejto krajine je na úrovni cca 10 mil. vriec kávy. 4. Kritická situácia v Etiópii Etiópia, kolíska kávy a svetový producent číslo 6 sa aktuálne tiež nachádza v ťažkých časoch. Rok od začiatku konfliktu v Tigraji je situácia v Etiópii kritická. Boje medzi znepriatelenými stranami neustávajú, na severe krajiny vypukla humanitárna kríza a napätie medzi rôznymi etnikami prudko stúpa. Ročná produkcia v tejto krajine je na úrovni cca 4mil. vriec kávy. 5. Rastúci dopyt po káve Dôležitým faktorom je aj zvyšujúci sa dopyt po káve v Rusku a Číne. Tieto krajiny v minulosti patrili skôr k čajovým národom (v prípade Ruska ideálne s vodkou), avšak časy sa menia a káva získava na obľube. Obe krajiny sú silnými hráčmi na globálnych trhoch a prerozdelenie dodávok kávy sa jednoducho mení. 6. Rastúce ceny energii Rastie cena ropy, elektriny a plynu. Energií všeobecne. K téme, prečo je tomu tak, by sme mohli napísať niekoľko zaujímavých článkov. V každom prípade, ak rastú ceny energií globálne, týka sa to nás všetkých (farmár-prepravca-pražiar-spotrebiteľ). 7. Rastúca spotreba kávy Na záver, avšak určite nie v poslednom rade treba napísať, že spotreba a dopyt po káve sa stále zvyšuje. V hre je viacero faktorov, ako rast a starnutie populácie alebo ekonomický rozvoj. So stúpajúcim počtom ľudí na planéte sa zvyšuje aj množstvo ľudí, ktorí konzumujú kávu. Oveľa väčší vplyv na to má však starnutie populácie, pretože kávu pijú najmä ľudia nad 18 rokov a nakoľko sa  v uplynulých rokoch počet starších ľudí globálne zvýšil, stúpa aj dopyt po káve. Samozrejme kúpa (hlavne kvalitnejšej) kávy je prepojená aj s nárastom našich príjmov. V rozvíjajúcich sa ekonomikách, kde vidíme rozmach strednej triedy, ktorá si môže kúpiť kvalitnejšiu kávu, je preto spotreba kávy vyššia. Silná pozitívna korelácia medzi spotrebou kávy a HDP na obyvateľa teda existuje. Máte pocit, že z tejto situácie získa aj farmár? Dosiahne vyššie zisky, aby mohol inovovať svoju výrobu, zabezpečiť ju lepšie, ochrániť ju lepšie, získať lepšie kontrakty a lepšie zaplatiť pracovníkov? Ťažko povedať, avšak nič tomu nenasvedčuje. Radi by sme verili, že áno S úctou ku kvalite. Igor a Rodo Príspevok Ceny kávy za posledných 12 mesiacov rapídne vzrástli. Prečo? je zobrazený ako prvý na 25COFFEE.

prejsť na článok

Prečo je dobré pomaly nalievať kávu do drippera

Pravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.

prejsť na článok

Etiópske odrody kávovníkov: JARC Vs. Dedičné

Pri príprave kávy z Etiópie sa často stretávame s pojmom heirloom , ktorý sa často nesprávne používa ako odroda kávy. Heirloom nie je odroda kávy z Etiópie, ale JARC ňou môže byť. Prečo dochádza k zámene a aký je správny termín?

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

KÁVOVLOG #26: Čo sú stupne praženia kávy aako vplývajú na chuť

Light, Medium, či Dark roast? Čo znamenajú tieto termíny a prečo ich pražiari uvádzajú do popisov káv? Ide o pomenovanie stupňov praženia kávy, ktoré výrazne ovplyvňujú jej chuť.

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok