Čo to ten VČELÍ MED vlastne je? Veľmi stručne a polopatisticky: Všetko sa to začína pri kvetoch a ich nektáre, prípadne pri medovici na listoch a ihličí stromov. Sladkú tekutinu prinášajú včely lietavky do úľa v medovom vačku. Lietavka tekutinu odovzdá robotnici, ktorá ju výlučkami hltanových žliaz obohatí o enzýmy, vitamíny a minerálne látky. Takýmto nezrelým medom robotnica naplní bunky plástov. Na to, aby včelí med dozrel do dokonalosti, robotnice mávajú krídlami a tak vytvárajú v úli suchý vzduch. Až keď voda v mede po odparení klesne pod 18%, je bunka v pláste uzatvorená včelou, včelím voskom, v žargóne včelára = zaviečkovaná. V tejto fáze je med zrelý a prichádzame na rad my, včelári a dozretý včelí med vytáčame. Keby sme sa trošku detailnejšie pozreli na zloženie včelieho medu, musíme zvýrazniť, že obsahuje zdraviu prospešné látky. Bráni rozvoju baktérií a plesní. Má antibakteriálne účinky, urýchľuje hojenie a chráni pred infekciou, napríklad pri malých ranách našich ochutnávačov (naše deti) . Spolu s enzýmami, minerálmi, vitamínmi, aminokyselinami, antioxidantmi, vodou, peľom, neoddeliteľnou súčasťou sú cukry. Preto opatrne a nezjesť celý pohár medu denne ! Obsahuje z väčšej časti jednoduché cukry glukózu (hroznový cukor) a fruktózu (ovocný cukor). Tieto cukry sa dostávajú priamo k bunkám v tele a spôsobujú ich okamžitú regeneráciu a dodávajú im energiu. U nás doma med úplne vytlačil biely cukor a iné sladidlá z kuchyne. Ale je to stále cukor a preto „Všetko s mierou“. Strašne radi náš med ochutnávame, porovnávame farby, voniame, s citom ho balíme a s radosťou Vám ho dodávame. Želáme aj Vám, aby ste si vychutnali jeho chuť a vôňu. Ďakujeme za priazeň. Zopár zaujímavostí, ktoré nás na mede a jeho majstroch kuchároch vždy ohromujú: Aby sme si mohli dať lyžičku medu, pracuje na nej celé obdobie 4 až 7 včiel. Pohár nášho medu 550g = 80 000km = 2-x a niečo okolo zeme (+/-) The post Čo to ten VČELÍ MED vlastne je? appeared first on Primaverahouse.sk.
Pravý včelí med v sebe kombinuje vynikajúce výživové vlastnosti s neuveriteľnými liečivými účinkami. Zároveň je to vysoko energetická potravina obsahujúca na 100 g približne 3000 kalórií. Kvalitný med je prakticky večný – staroegyptský med z éry 3200 roko
prejsť na článokVčelí peľ je produktom včiel, ktorý im slúži ako potrava pre mladé včely. Pochádza z peľu, ktorý je zbieraný na telách včiel. Je považovaný za veľmi komplexnú prírodnú potravinu, pretože obsahuje všetky živiny potrebné pre človeka. Je zaujímavé uvedomiť s
prejsť na článokNie je, pretože keď včely vyletia z úľa, sú nasaté medom najedené. Každý primerane najedený živočích je spokojný (aj my ľudia). Tieto včely nie sú agresívne, sú pokojné a ťažké. Včely si na novú cestu za novým domovom vezmú zásoby asi na 3 dni. Navyše e
Vytvorila som si v marci 2023 chránené pracovisko, kde vyrábam spolu aj s manželom výrobky z 3D tlačiarne. Veríme, že naše výrobky Vás záujmu. Robíme zákazkovú výrobu a vymýšľame si aj vlastné výrobky. Stačí nám napísať na [email protected] Vašu p
prejsť na článokPrírodný včelí med nepovzbudzuje chuť do jedla, ani sa ním nedá prejesť. Tým, že sa okamžite vstrebáva do krvi, tak si náš organizmus včas povie: „Dosť!“ a prestaneme mať naň chuť. Jednou z hlavných príčin nadváhy je prílišná konzumácia cukrov a spracova
prejsť na článok