Redakcia Gurmána dostala pozvanie na neobyčajnú degustáciu Rioji vinárstva Bodegas Faustino a čo bolo veľmi neobyčajné, tak sa konala aj vertikálna degustácia ich Gran Reservy z rokov 2001, 1987, 1970 a 1955. Dobre vidíte, ročník 1955! V našom vydavateľstve padol žreb na mňa teda priznám sa že som sa sám vyžreboval a tešil som sa na zaujímavý večer. Degustácia sa konala v reštaurácii roka 2023 práve podľa nášho bedekra ECK restaurant, ktorá je ohodnotená 2 Zlatými vidličkami. Celú degustáciu zorganizoval pán Ing. Peter Psota, veľký gurmán a milovník výborných vín, ktorého firma Wine & More, sro. dováža značku Bodegas Faustino na slovenský trh. Podarilo sa mu pozvať a osobne nám výklad a predstavenie vín podala seňora Carmen Oros z rodiny Martinez Zabala, ktorá je majiteľom spomínaného vinárstva. Atmosféra bola už od začiatku veľmi príjemná a postupne sa servírovali pripravené vínka tohto vinárstva a k nemu naparované jedlá skvelým tímom reštaurácie ECK. Zlatým klincom večera bola už spomínaná vertikálna degustácia Grand Reserv ročníkov, keď ročník 2001 dostal od Parkera /(najprestížnejší hodnotiaci vínny bedeker) plných 100 bodov a víno bolo výborné, tak mňa viac očaril ročník 1987 sám neviem prečo J Pani Carmen Oros nám už na začiatku predstavila aj ikonický ročník 1955, ktorý bol zjavne najstarším ročníkom v celej miestnosti nikto s prítomných hostí sa skôr nenarodil a tak sme si tohto „starca“ uctili s patričným rešpektom. Áno vínko už malo najlepšie časy za sebou, ale stále malo badateľný buket, sýtu farbu a jemné telo. Bolo úžasné zistiť, že toľko rokov sa udržalo v kondícií. Na záver sme boli pohostení ozaj výnimočným Jamon Iberico, ktoré osobne krájal majster jamonier a mäsko sa rozplývalo na jazyku a prevládali v ňom toľko ospevované chute žaluďov, ktorými sa tieto prasiatka živia. Záverom sa chcem poďakovať pánovi Psotovi za úžasný večer, skvelé vínka a gurmánsky zážitok. Jedlá, ktoré podával šéfkuchár Daniel Tilinger s tímom: Bôčik , čučoriedkové BBQ, chren, zeler Kaleráb,petržlen,horčica Pstruh,pór,jablkko Špargľa, jahoda,estragón, smotana Hliva,tarhoňa,rozmarín Jeseter,kapusta, kel, maslo Jahňa, kvaka, reďkovka Vína v degustácií: Bodegas Faustino Cava extra brut, Rioja 2022 Bodegas Campillo Albariňo, Rias Baixas 2021 Bodegas Faustino Blanco, Rioja 2022 Bodegas Campillo Blanco Fermentado en Barrica, Rioja 2011 Bodegas Faustino Gran reserva, Rioja Vertikálna degustácia Bodegas Faustino Gran Reserva, Rioja 2001, 1987, 1970 a 1955 Väčšinu vín si môžete objednať na stránke www.winemore.sk Foto: Winemore a GurmánThe post Degustácia nie obyčajnej Riojy first appeared on GURMÁN na Slovensku.
Majstrovstvá Slovenska someliérov mali tento rok trochu inú podobu, ako v predošlé roky, dostali medzinárodnejšiu fazónu. Prvý krát sa ich aktívne zúčastnili aj zahraniční someliéri, konkrétne zo susednej Českej republiky. Podľa prezidentky Asociácie some
prejsť na článokZabudnite na nudné organizované dovolenky lietadlom alebo nedajbože autobusom. Extra dávka dobrodružstva a slobody vás bude čakať jedine počas dovolenky, ktorú si sami naplánujete. Vaša jazda za dobrodružstvom môže začať na obyčajnej diaľnici. Každá cesta
Každý cestovateľ očakáva od dizajnu hotelovej izby niečo iné. Niektorí si vyberajú také, ktoré sú niečím unikátne a jedinečné, a niektorí zas prihliadajú skôr na svoj budget ako na dizajn. Čo by mali mať ale všetky typy a dizajny hotelových izieb spoločné
prejsť na článokTradície jednotlivých kultúr a sa miesia a miestami sú si podobné, či preberajú znaky tej druhej kultúry. Vedeli ste, že aj naši predkovia kedysi v tomto období vyrezávali zemiaky, repu, či tekvice? Dokonca sa chodilo koledovať presne tak ako sa to robí n
prejsť na článokHliva ustricová je zdravá a v kuchyni aj veľmi všestranná – pripravíte z nej polievku, guláš, omáčku, praženicu, ale napríklad aj sekanú. K úrode sa môžete dopracovať doma, a to viacerými spôsobmi. Jedným z nich je pestovanie hlivy na dreve. Hliva sa dá