Hráškové rizoto (cca 5 osôb)

Moja Eliška ma od začiatku korony prosí o hráškové rizoto. Už som ho teda robila tretí krát a vždy malo úspech. Rozhodla som sa ho konečne aj nafotiť, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy. Ak ho už samozrejme nemáte v malíčku. Pozor, ak ste zvyknutí na rizoto zo školskej jedálne, tak to má od toho pravého naozaj ďaleko. Hlavný rozdiel je dokonalá krémová a super jemná chuť talianskeho rizota. Že ako ju dosiahneme? Existuje viacero fínt. Najdôležitejšia z nich je ryža na rizoto. Ja používam typ arborio , ktorá sa dá na Slovensku celkom ľahko kúpiť. Ďalšia finta je ryžu veľa miešať. Vývar alebo vodu prilievať postupne a pomaly dovtedy, kým je ryža al dente. Keďže v našej rodine nepijeme víno, nemáme ho teda ani doma, preto ho v tomto recepte nenájdete. Každopádne ak ho chcete použiť, 2 dcl bieleho vína prilejte k ryži hneď na úvod a počkajte, kým sa vyparí. Pokračujte prilievaním vývaru a keď miniete aj ten, prilievajte vodu. Poďme sa pozrieť, ako robím rizoto ja. Čo potrebujeme? 2 PL kvalitného olivového oleja alebo masla ghee 1 cibuľa najemno nakrájaná 500g ryže arborio 700ml zeleninového vývaru cca 1500ml vody 2-3 PL soli 30 lístkov špenátu 200g mrazeného hrášku (rozmrazeného) 10 lístkov mäty 150 g postrúhaného parmezánu 2 PL masla Ako na to? Na oleji opečieme cibuľu. Pridáme ryžu. Netreba ju umývať. Je dobré, že obsahuje toľko škrobu, pretože aj vďaka tomu je rizoto krémové. Prilejeme vývar, znížime plameň a miešame. Špenát, mätu a polovicu hrášku vymixujeme s 200ml vody. Nalejeme do hrnca a opäť premiešame. Táto zelená zmes nám rizoto perfektne zafarbí. Tekutina sa bude postupne odparovať a my ju zas budeme prilievať. Keď už ryža absorbuje dostatočné množstvo vody a je uvarená al dente, primiešame zvyšný hrášok, maslo a parmezán. Hrniec prikryjeme a hotovo. Môžeme podávať. Nech vám chutí. TIP 1: Hrniec nielen na indukciu mám z Tescomy. Hovorila som o ňom viac v tomto blogu. TIP 2: Ryžu arborio majú napríklad v potravinách Yeme, drogérii DM alebo vám ju prinesie Lunys.

prejsť na článok

Cviklove rizoto

Cviklové rizoto Ako spravíme krajšie, jednoduché a chutné rizoto? Návod nižšie  Porcie 5

prejsť na článok

Protizápalová strava Recepty: Zeleninovo-strukovinové rizoto

Zaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chron

prejsť na článok

Špagety s hráškovým pestom

Špagety s hráškovým pestom Milujem jarné raňajky aj obedy. A vlastne aj tie letné Všetko krásne vonia, čerstvá zeleninka na tanieri, to je jedna radosť. Od malička som milovala zelený hrášok. U nás doma ho okrem môjho muža jeme všetci. V týchto cestoviná

prejsť na článok

Teriyaki baklažán

Nie, nebudeme si doma vyrábať tradičnú japonskú teriyaki omáčku (to preto tie úvodzovky). Skúsime to #ľahšie a buď si ju rovno kúpime (pozor, original teriyaki omáčka obsahuje med, takže nie je vegan, ale napr. kikoman teriyaki obsahuje namiesto medu cuko

prejsť na článok

Nie je hrášok ako hrášok

Hádam ani neexistuje osoba, ktorá by ho nemala rada. Hrášok. Sladký, jarný, pripomínajúci detstvo. Aspoň mne ho pripomína. V záhrade pri hráškovom kríku som dokázala sedieť hodiny a vyjedať sladké bobuľky až kým som nemala zelené prsty z otvárania všetkýc

prejsť na článok