Ako podpořiť pečeň a žlčník Jarná očista v súlade s cyklickou energiou roku a múdrosťou čínskej medicíny Každý rok okolo 3.2. začína v prostredí pôsobiť energia jari. Najskôr je cítiť len na úrovni nebies (už to cítime vo vzduchu, že sa niečo mení) a postupne ju môžeme čím ďalej, tým viacej pociťovať aj na zemi. V období Hromníc už máme o hodinu dlhší deň a to vplýva aj na prebúdzanie energie. Prirodzenosťou zimy je, že energiu zanára do vnútra a úplne spomaľuje a zhromažďuje ju, aby ju dokázala uchrániť počas nepriaznivých podmienok zimy. Deje sa to v celej prírode a rovnako aj v nás. Je to úžasný mechanizmus pre zachovanie života. Prináša to však aj niektoré úskalia. Energia má tendencie stagnovať a všetko sa v nás zhromažďuje a uskladňuje. Nie len to dobré, ale aj to nepotrebné, čoho sa potrebujeme zbaviť, napr. toxíny, toxické emócie, zatuhliny (fyzické, emočné aj mentálne), usadeniny. Príroda to vie, je geniálne nastavená na dynamickú rovnováhu. Preto od 3.2. mení zimnú stratégiu na jarnú a pomaličky začína energiu oživovať zo zimného spánku. V našom organizme sa to prejavuje tak, že energia na zimu hlboko zanorená v ľadvinách začne pomaličky stúpať k orgánom fáze DREVA – pečeni /játrům a žlčníku. V rámci ročného – slnečného – cyklu sú pečeň a žlčník najaktívnejšie na jar. Preto potrebujú v období od februára do apríla od nás najväčšiu podporu. Tým zabezpečíme, aby táto zmena kvality energie a procesov v organizme prebehla čo najlepšie, aby sme si uchovali zdravie, vitalitu, pohodu, imunitu – jednoducho, aby sme boli v maximálnej harmónii. Najdôležitejšie FUNKCIE PEČENE A ŽLČNÍKA podľa TČM: Udržovanie priechodnosti – voľný pohyb energie čchi (QI), krvi, živín, metabolitov, lymfy, emócií, myšlienok – aby nič nestagnovaloSkladovanie a ochladzovanie krviZabezpečiť stúpanie QIDetoxikácia organizmuPružnosť a ohybnosť šliach a sila svalovSchopnosť plánovať, rozhodovať sa, tvoriť vízie a stratégiu, stanoviť si ciele, sebarozvojEmocionálna rovnováha, flexibilita, schopnosť prispôsobiť sa novémuKvalita spánkuČo sa stane, ak tento proces v sebe nepodporíme? Začnú sa vytvárať najrôznejšie nerovnováhy. Ak sa budú prehlbovať, povedú jednak k emocionálnej nestabilite, ako je hnevlivosť, frustrácia, netrpezlivosť či stres, a neskôr k zdravotným problémom. 2 NAJČASTEJŠIE NEROVNOVÁHY, KTORÉ NA JAR MÔŽU VZNIKNÚŤ STAGNÁCIA ENERGIE – to sa môže stať, ak nerozhýbeme prúdenie QI dostatočne a ona ostane zastagnovaná tam, kde je, alebo narazí na už jestvujúce blokády a nebude cez ne vládať prejsť. To môže následne spôsobiť prehrievanie a horúčosti tam, kde je energia blokovaná a vytvárať prázdnotu, teda oslabenie za blokádou, kam sa dostane menej QI. PREHRIATIE PEČENE A/ALEBO ŽLČNÍKA – k tomu môže dôjsť, ak máme oslabenú jinovú zložku energie, krv alebo ľadviny, ktoré nedokážu dostatočne zvlažovať pečeň a žlčník. Rovnako aj keď budeme konzumovať prevážne zohrievajúce potraviny. Na jar totiž tieto orgány vstúpia do plnej aktivity a zaktivujú jangovú, aktívnu a zohrievajúcu energiu, ktorá prirodzene stúpa hore. Nakoľko je táto energia dosť divoká, potrebuje byť usmerňovaná/kontrolovaná jinovou zložkou. Ak sa to nedeje, môže „šľahať oheň“, spôsobovať horúčosti, zápaly, výbuchy hnevu, infarkty alebo žlčníkové záchvaty. To je dôvod, prečo najviac žlčníkových záchvatov aj úmrtí na žlčník sa deje v marci, keď je žlčník najviac aktívny. AKO KONKRÉTNE SA MÔŽU TIETO NEROVNOVÁHY PREJAVIŤ? STAGNÁCIA Frustrácia, náladovosť, podráždenosť, netečnosť, poddajnosť, rezignácia, bezcieľnosť, depresie, apatia, stres, zacyklenosť (emócie, myšlienky, mentálne programy, vzorce správania), únava, nechuť niečo robiť, nervozita, plnosť, nafúknutie, tlak na hrudi, stagnované trávenie, dušnosť, PMS, napätie v prsou, nepravidelný cyklus, knedlík v krku, budenie sa v noci, migrény, tvorba zatvrdlín, uzlíkov, cýst, opuchov, nádorov, myómov, PREHRIATIE, Podráždenosť, výbušnosť, netrpezlivosť, krik, červené líce, záchvaty hnevu a vzteku, nervozita, napätie, neurózy, stres, Horúčosti a zápaly na pečeni a žlčníku, bolesti hlavy (tlak), vysoký krvný tlak,zahustenie krvi a telesných fluíd, smäd (žízeň), nekľudný spánok, nespavosť, akné, vyrážky, zápaly šliach, silné krvácanie pri menštruácii, PMS, sucho v krku, motanie hlavy, hučanie v ušiach, horkosť (hořkost) v ústach, žlčníkový záchvat, infarkt. Organizmus je veľmi múdry a snaží sa nerovnováhy riešiť skôr ako sa prejavia na fyzickej úrovni. K tomu slúži aj uvoľňovanie emócií alebo napr. akné, čo je prejav nadmernej horúčosti, ktorá sa tlačí z organizmu von. Až ak stále nedbáme takýchto signálov, začnú sa nerovnováhy prejavovať aj závažnejšími zdravotnými problémami. PRETO JE HLAVNOU ÚLOHOU ZAČÍNAJÚCEJ JARI: POSILŇOVAŤ PEČEŇ A ŽLČNÍK ROZHÝBAŤ ENERGIU NASMEROVAŤ JU HORE PODPORIŤ KOMPLETNÚ DETOXIKÁCIU A REGENERÁCIU AKO NA TO? Máme na to veľa rôznych možností. Náš organizmus je prepojený systém vrstiev 5 tiel: fyzického energetického emočného mentálneho duchovného. Rovnováha a voľné prúdenie energie sa týka celého prepojeného systému. Ak je nerovnováha na niektorej úrovni, skôr či neskôr sa prejaví aj na ostatných. Čokoľvek urobíme – dobrého aj zlého na fyzickej úrovni, dotkne sa aj našich emócií, ducha a ďalších vrstiev aj naopak. TU SÚ NIEKTORÉ Z MOŽNOSTÍ: dostatok spánku + ísť spať pred 22:00 odľahčiť stravu zaradiť viacej ryže, jačmeňa, zeleniny (parenej, varenej, dusenej,KVASENEJ) a naklíčených semiačok obmedziť tučné jedlá, mäso, cukor a kávuryžová (prípadne jačmenná) očistná kúra viacej piť vlažnú vodu (občas s citrónom), čajíky na detox a posilnenie pečene, feniklový čajík na odvodnenie a podporu trávenia začať sa viac hýbať – nie na silu a výkon, ale na väčšiu pružnosť šliach a svalov jóga, či-kung, prechádzky a pohyb v prírode na slniečku a čerstvom vzduchu bylinkové kúry detoxikačné kúpele s epsomskou soľou a bylinkami vyhýbať sa stresu a nervovému napäti dychové cvičenia prepojovanie so Zemou jogínske očistné techniky meditácie a vedomá práca s energiou rituály a práca so zámerom SPÁNOK počas spánku sa nám dopĺňa jin Ten je v jarnom období veľmi zraniteľný vďaka dvíhajúcemu sa jangu pečene. Zároveň je veľmi potrebný, aby zvlažoval jang pečene,aby ho držal na uzde a bol nám prospešný. Dostatočný kvalitný spánok je naprostýmzákladom pre harmonizáciu zdravia nie len na jar. Je dôležité chodiť spať do 22:00.Počas spánku v tele tiež prebieha detoxikácia. Tá potrebuje dosť energie a ak nejdeme včasspať, nebude prebiehať dostatočne a správne. A toxíny sa nám začnú hromadiť. Prepodporu detoxikácie je vhodné nejesť po 19:00 a spať najneskôr o 22:00. PITNÝ REŽIM – na podporu detoxikácie je potrebné viacej piť. Odporúčam piť najmä teplúvodu, prípadne bylinkové čaje podporujúce detox, oolong, rooibos a zelený čaj (ten lendoobeda). STRAVA – nutné je odľahčiť stravu, menej jesť, vylúčiť potraviny s nekvalitným tukom –používať v tomto období len oleje lisované za studena, vylúčiť potraviny s chemikáliami a priemyselne spracované, používať čerstvé kvalitné suroviny, nie polotovary, vylúčiť rafinované potraviny, maximálne obmedziť cukor. Postupne do stravy zaraďovať čerstvé zelené listy a bylinky, rýchlo kvasenú zeleninu a naklíčené semiačka. Je potrebné nájsť správnu rovnováhu pre doplnenie jinovej zložky a pre rozhýbanie energie – teda ani príliš nezachladiť (viedlo by ku stagnáciám) ani príliš nerozpumpovať (viedlo by k horúčosti). V jarnom období je potrebné naučiť sa túto alchýmiu stravy, ak sa chceme vyhnúť únave a vyše spomenutým problémom. Príklad vhodných potravín:Obiloviny Jačmeň, ryža dlhozrnná, pšeno, žito (raž), pohánka Zelenina Pór, cvikla, zeler, zeler stopkatý, čínska a pekinská kapusta (zelí), špenát, rukola, zelené listové zeleniny a bylinky čakanka, keľ, brokolica, cuketa, pastrňák, paradajka, reďkovky, cesnak, mrkva, fenikel buľvový, topinambury, petržlen, olivy, divoké jedlé bylinky (žihľava, púpava (pampeliška) list, kozonôžka (bršlice kozí noha), rebríček (myší chvost), šťavel (šťovík), kyseľ (zaječí zelí, šťavel) a veľa ďalších Ovocie Jablká, marhule, čerešne, grep, citrón, hrozno, kiwi, hruška, slivky, jahody, kustovnica (goji), granátové jablko, ríbezle, egreše (angrešt) Strukoviny (luštěniny) Mungo, adzuki, šošovica Mäso Kuracia a hovädzia pečeň, králik, Koreniny Ume ocot, jablčný ocot, sójová omáčka (pravá), oregáno, rozmarín, cesnakmedvedí, horčičné semiačko, ligurček, šafrán, kari, kurkuma, kumín (rímska rasca), fenikel Orechy a semiačka Mak, sezam, pistácie, píniové semiačka, mandle, kokos Huby Hliva ústricová, reishi, coriolus, hericium sladidlá Jačmenný slad, javorový sirup, melasa, nápoje: Čierny čaj, zelený čaj, oolong, rooibos, teplá vodaOČISTNÉ KÚRY Na jar je veľmi vhodné podporiť generálnu očistu organizmu pomocou správne nastavenej očistnej kúry. Toxíny nahromadené v organizme sú pôvodcom mnohých ochorení. Na jar je telo na očistu najlepšie nastavené, energia prúdi smerom hore a von a keď dáme telu správny impulz, dokáže vyniesť toxíny aj z hlbších vrstiev a vylúčiť ich z tela von. Toto je náročné téma. Dnes je mnoho kontroverzných smerov a mnoho praktík, ktoré môžu mať na prvý pohľad a skúsenosť úžasne pozitívne výsledky. Človek rýchlo chudne, začne sa lepšie cítiť, je radostný. Len u mnohých z nich sa po niekoľkých rokoch začnú prejavovať dôsledky oslabení vzniknuté napr. prílišným príjmom čerstvej ochladzujúcej stravy, vynechaním obilnín, pôstami a hladovkami. Nebudem nikoho presviedčať, čo je správne, ale odporúčam riadiť sa celostnými princípmi overenými tisícročiami. Jeden z najlepších je čínska medicína, z ktorej vychádzam aj ja pri liečebnej dietetike. Tá vychádza zo znalostí celého systému na všetkých úrovniach a pozerá sa na zdravie z perspektívy celého života nie len niekoľkých rokov. Vždy sa zameriava na prácu s čchi, jej kvalitu a voľné prúdenie v tele. To je základ zdravia.Základom očistnej kúry by mala byť vhodne nastavená strava, ktorá povedie k dôkladnej detoxikácii a zároveň nijak neoslabí systém. Jej súčasťou je pravidelná teplá strava 3x za deň so základom v celozrnnej obilovine. Nutné je dostatočne piť, viacej ako zvyčajne, najlepšie teplú vodu, prípadne bylinkové čaje podporujúce očistu. Ďalšou nutnosťou je dostatok spánku a pohybu.Veľmi účinné je, ak sa doplní o bylinkovú kúru, očistné kúpele a techniky ako je napr. výplach nosa alebo oil pulling. Nakoľko sú pre detox dôležité aj pľúca a hrubé črevo, účinnými doplnkovými technikami sú aj dychové cvičenia. A snáď najdôležitejší je mentálny zámer, práca s pozornosťou, vedomý proces očisty. K tomu pomáhajú rituály a meditácie.Ak vás to oslovuje alebo by ste sa chceli dozvedieť viac a vyskúšať si to všetko pod mojím vedením v praxi, pozývam Vás do 9-dňového detox programu, ktorý začne 5.3. a druhý termín 16.4. Viacej o tom napíšem na konci.Očistné kúry je vhodné časovať do obdobia od splnu (úplňku) po nov. Keď mesiac ubúda, je v našom organizme podporené vylučovanie. Ideálne je, keď vrcholí na nov.A ešte dôležitá vec, detoxikácia nie je vhodná pre obdobie tehotenstva a dojčenia. V takom prípade je najlepšie poradiť sa s terapeutom a nastaviť si režim pre maximálnu podporu mamičky a vývoja dieťatka. Ovšem, ak sa na tehotenstvo chystáte, odporúčam obi dvoma partnerom, aby pred tým urobili riadnu očistu. Dieťatku na napokon veľmi prospeje. Ale o tom budem písať zasa inokedy AKO KONKRÉTNE SA MÔŽU TIETO NEROVNOVÁHY PREJAVIŤ? STAGNÁCIA Ak si nie ste istí, ako si stravu a režim správne nastaviť a máte záujem pre seba urobiť tonajlepšie, prijmite moje pozvanie do 9-dňového DETOX programu.Ak vám vyhovuje, že vás k tomu niekto navedie a preberie na seba plánovanie, zostavenie jedálnička, inšpiráciu na cvičenie, rituály, podporné očistné techniky apod, prijmite moje pozvanie do 9-dňového DETOX programu.Ak potrebujete motiváciu, nakopnutie každý deň, podporu, keď prídu chvíle slabosti, prijmite moje pozvanie do 9-dňového DETOX programu. Ak chcete hlbšie porozumieť, ako stravou podporiť svoje zdravie, vitalitu, imunitu a duševnú a emocionálnu pohodu, prijmite moje pozvanie do 9-dňového DETOX programu.Kto ste zvedaví, čítajte nižšie PS: tento DETOX program bude dúfam každý rok. Ak budete chcieť informáciev ďalších rokoch, píšte mi na e-mail alebo sledujte FB stránku AlchyMilkaPrajem nám všetkým, aby sme do jarného obdobia vykročili zdraví, so silnou imunitou, plní energie a chuti pustiť sa do splnenia svojich plánov, projektov, a tiež s optimizmom. Pre mnohých je súčasné dianie veľmi náročné na emócie, stres, obavy, schopnosť prijať nové situácie a významné zmeny v živote. Taký dobrý detox nám vie úžasne pomôcť zvládnuť všetky tieto nástrahy a nabrať odvahu žiť svoj život podľa svojho vnímania ako aktívny tvorca. S prianím, nech vám tento stručný návod pomôže a s láskou. BYLINKOVÉ KÚRY Príroda nás obdarovala obrovským množstvom bylín a rastlín na podporu regeneráciea detoxu pečene a žlčníka a je veľmi nápomocné, ak ich silu a schopnosti využijeme. Pribylinkových kúrach je nutné dobre si naštudovať, ako dlho v kuse sa môžu užívať. Ak užívatelieky alebo iné preparáty, overte si, či sú s vašou bylinkou v súlade alebo kontraindikácii.Porovnajte svoj zdravotný stav s možnými kontraindikáciami s bylinou. Než začnete kúru,vyskúšajte si bylinkový preparát (čaj, tinktúru, elixír, odvar, hydrolát) najprv v menšommnožstve, aby ste zistili, ako bude váš organizmus reagovať.Aby bola bylinková kúra účinná, je potrebné užívať preparát/čaj 3x denne (ak nie jestanovené inak) každý deň za sebou. Dĺžka kúry závisí od druhu bylinky a nerovnováhyv organizme. Zvyčajne trvá 3 – 6 týždňov. Pre liečebné účely sa potom na 1-3 týždnevynechá a ešte raz sa zopakuje. Napr. u žihľavy (kopřivy) sa neodporúča prekročiť 3týždňovú kúru. Naopak napr. pri reishi sa odporúča min. 3 mesiace. Preto vždy študujte alebo sa poraďte so svojím terapeutom.Tak ako pri všetkom, najlepšie je s bylinkou pracovať vedome. Pred každým užitím sa na ňu napojiť, poďakovať za jej dary a konkretizovať zámer, čo od nej požadujete za pomoc. Najlepšie urobiť to ako rituál. Ak neviete ako nato, pridajte sa do marcovej (březnovej) detox výzvy, tam sa to naučíme spoločne.Tu je príklad niekoľkých úžasných bylinkových pomocníkov pre podporu, regeneráciua detoxikáciu pečene a žlčníka:Ostropestrec mariánsky – semiačka namlieť napr. na kafemlynku a užívať 2x denne 1ČL – regeneruje pečeň a podporuje jej funkcieVčelí peľ – úžasný harmonizátor pečene – treba si vyskúšať, či nie ste alergickí – 1 ČLdať do úst a pomaly nechať rozpúšťaťKoreň púpavy (smetanky lékařské/pampelišky) – silný detoxikátor pečene – variť si20 min. odvar alebo tinktúru (mám v ponuke)Reishi – huba – silný detoxikátor pečene, vyživuje QI aj krv pečene, aktivuje funkcievšetkých 5 jinových orgánov, mocne podporuje imunitu – užívať buď sušenú namletú na prášok 1 ČL do trošky teplej vody alebo formou tinktúry (mám v ponuke)Slamiha piesočná (smil písečný) – pečeňová superbylina – podporuje všetky funkciepečene a žlčníka, detoxikuje – formou čaju alebo lepšie tinktúry (mám v ponuke)Žihľava/kopřiva list – silne detoxikuje a podporuje funkcie pečene a tvorbu krvi – čajalebo lepšie tinktúru (mám v ponuke)Repík lekársky – podporuje činnosť pečene a žlčníka a lieči zápaly (horúčosť) čajalebo lepšie tinktúru (mám v ponuke)Propolisová tinktúra – podporuje detoxikáciu a regeneráciu pečene, posilňuje imunitu(mám v ponuke)Cesnak – ideálne vo forme tinktúry – návod na pečeňovú cesnakovú kúru: pripravímesi tinktúru – 1 hmotnostný diel cesnaku nastrúhame či utrieme, vložíme do zatváracieho pohára a zalijeme kvalitným alkoholom min. 40%. Necháme na tmavom mieste 9 dní macerovať, každý deň 21x pretrepeme so zámerom, aby liečil našu pečeň. Potom precedíme, ideálne cez kávový filter a užívame nasledovne. Prvý deň si dáme 1 kvapku ráno, druhý deň 2 kvapky, tretí deň 3 kvapky a pokračujeme až do 30. dňa 30 kvapiek a potom postupujeme opačne, čiže 31. deň 30 kvapiek, nasledujúci deň 29 kvapiek a postupne až 60. deň 1 kvapku.NA ZÁVERPríroda nám dáva veľa možností, aby sme plynuli v súlade s jej cyklami. Učí nás, akoudržiavať dynamickú rovnováhu a žiť v harmónii. Stačí sa s ňou spájať a načúvať, sledovať a rešpektovať ju. Ako prírodní tvorovia máme v sebe zakódované samoozdravné mechanizmy. Stačí im porozumieť a podporiť ich. Nikto iný nám nemôže zabezpečiť zdravie, než my sami.Pracujme so svojou pozornosťou. Čomu venujeme pozornosť, to rastie. Tam dávameenergiu. Ak chceme byť zdraví a vitálni, zamerajme pozornosť a vedomú prácu na harmonizáciu energie v našom organizme. Učme sa neplýtvať energiou a časom na nič, čo nie je dôležité. Venujme čas tvoreniu a vlastnému rozvoji, svojim blízkym a pestovaniu lásky.Ak sa vám to podarí, budete prekvapení, ako rýchlo to prinesie plody a budete sa cítiťšťastnejšie. Vyššie sme si priblížili, čo sa deje s energiou na jar a čo môžeme robiť, aby sme žili v harmónii, uchovali si rovnováhu. Ak to správne využijeme, podporíme v sebe tiež schopnosť stanoviť si ciele či plány pre nadchádzajúci rok a naberieme dostatok akcieschopnosti, chuti a rozhodnosti, aby sme ich postupne priviedli k realizácii, tedarealizovali samých seba
5/5 - (1 vote) Pestrec mariánsky ,označovaný aj ako Sylibum marianum, Ostropestrec, či Kristova koruna. Pestrec vyzerá ako bodliak s fialovými kvetmi. Veľmi užitočná bylina, dostať ju kúpiť bežne ako čaj, či už v sáčkoch alebo ako sypanú zmes, a
prejsť na článokVarenie – Recepty – Mäso a ryby Rezne z hovädzej pečene s hustou šťavou podávané s ryžou. Ingrediencie: 400 g hovädzej pečene 40 g slaniny 1 veľká cibuľa 10 g múky soľ mleté čierne korenie Príprava: Na kocky pokrájanú a opraženú slaninu pridám
prejsť na článokUž oddávna si lekári všimli, že napríklad boľavý žlčník sa ozýva najčastejšie po polnoci, k srdcovým kolapsom dochádza často pred poludním a aj iné orgány alebo zdravotné problémy kulminujú v určitú dennú dobu.
prejsť na článokSlamiha piesočná, latinsky Helichrysum arenarium, mnohým asi nič nehovorí. Možno pomôže jedno z ľudových mien –plesnivec, plesnivček piesočný, radostka či slamený kvet. Vďaka jej špecifickému výskytu sú niektoré jej druhy nie len u nás, no aj v okolitých
prejsť na článokThe post Restovaná kuracia pečeň, šalát z pečených paprík, kvásková hrianka, pečený cesnak appeared first on Hyza.
prejsť na článok