Zelený domov – Pestujeme rastliny K jari nepochybne patria veľkonočné sviatky. A čo takto skĺbiť tieto dve veličiny do jednej? Stačí si prepojiť ich symboly – kvety či bylinky a škrupinky z vajíčok. Pôjde to ľahko. Jarná výsadba vo vajíčku Ak sa chystáte zasiať semienka zeleniny alebo balkónových kvetín, môžete tak urobiť v polovičných škrupinkách hnedých vajíčok. Vnútro vyplňte zeminou alebo rašelinou a do každej dajte pár semienok. Po pár dňoch zalievania vzídu drobné rastlinky. Takýto nežný prírodný aranžmán si ešte do Veľkej noci určite stihnete pripraviť. A keď rastlinky podrastú, presadíte ich do črepníkov. Hyacintové zátišie Na zaujímavý aranžmán potrebujete biele škrupinky z vajíčok. Dôležité je mať k dispozícii viac ako polovicu škrupiny, aby bol priestor na sadenie a aj otvor dostatočne veľký. Potom do škrupiniek nasypte nie úplne po okraj zeminu a do každej škrupinky umiestnite cibuľku s hyacintom, prípadne s narcisom alebo tulipánom. Otvor potom prekryte vrstvou machu. Niekoľko kvetinových dekorácií v škrupinke uložte na jednofarebnú misu s vrstvou zeminy, ponorte ju do nej, aby sa neprevrátili. A celé dielo ukončite pár kúskami machu umiestnenými okolo škrupiniek. Ideálna veľkonočná dekorácia. Symbolická a pritom vkusná. Záplava bylinkovej vône Do škrupiniek môžete zasadiť aj bylinky, ktorými si vylepšujme chuť polievky alebo nátierky. Postup je podobný ako v prvom prípade. Do zeminy umiestnenej v škrupinke nasypte semienka a nechajte ich na slnečnom mieste. Cyklus si môžete aj urýchliť, ak do zeminy zasadíte už vypestovanú pažítku či petržlenovú vňať. Aby ste mali svojskú dekoráciu na jedálenský stôl, namaľujte na škrupinky pár ťahmi fixky veselé tváričky a škrupinky s bylinkami uložte do raňajkových stojančekov na vajcia. A už stačí mať po ruke nožnice a podľa potreby si odstrihnúť pár milimetrov vitamínovej zelene. redakcia Doma a Rada, FOTO: archív, www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Keď sa v tomto čase prejdete po Bratislave, všimnete si, ako sa objavuje stále viac mobilných vozíkov s varenou kukuricou, pečenými zemiakmi, a hlavne našimi obľúbenými praženými gaštanmi. Keďže my v Mondieu sme veľkými fanúšikmi tejto jesenno-zimnej poch