Koreniny

Koreniny často využívame v kuchyni, kde slúžia na vylepšenie chuti a vône jedál, ale aj ako prírodné lieky. Najvýznamnejšou oblasťou, z ktorej pochádzajú koreniny je Ázia (čierne korenie, škorica), ale aj oblasť Karibiku a Stredná Amerika (vanilka, červená paprika), Stredozemné more (koriander, fenikel), a tiež chladnejšie oblasti (rasca, borievka). Koreniny nie sú drahým špásom a dnes si ich môže kúpiť naozaj každý, alebo si ich môžete vypestovať aj doma. V čom sú pre nás koreniny prínosné? Každé korenie má svoju typickú farbu, chuť a zdravotné účinky. Obsahujú minerálne látky, vitamíny, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, éterické oleje, triesloviny, flavonoidy, tuky a kyseliny. Koreniny pomáhajú pri prevencii chorôb, pomáhajú pri liečení chorôb a slúžia aj na detoxikáciu organizmu. Zlepšujú trávenie, zvyšujú imunitu, urýchľujú metabolizmus, pomáhajú odvodňovať, podporujú funkciu pečene, žlčníka, žalúdka, močových ciest a obličiek. Koreniny tiež pomáhajú odstraňovať stres, zlepšujú kvalitu spánku a majú protizápalové účinky. Čítajte ďalej a dozviete sa benefity 4 populárnych korenín. 1. Škorica Škorica patrí ku koreninám s najlepšími antioxidačnými vlastnosťami a určite si zaslúži miesto vo vašom jedálničku. Zo zdravotných benefitov jej konzumácie stojí za spomenutie zvyšovanie citlivosti na inzulín, čo pomáha pri spaľovaní tukov. Škorica má protizápalové účinky, znižuje krvný cukor a hladinu triglyceridov v krvi, znižuje riziko srdcových ochorení, a tiež má priaznivé účinky na neurodegeneratívne ochorenia. Je zdrojom minerálov ako mangán, železo, či vápnik. Vyrába sa vyrába rezaním stoniek škorice, kde sa vnútorná kôra ďalej extrahuje a po jej vysušení sa vytvoria pásy, z ktorých vznikajú škoricové tyčinky. Najsilnejšiu arómu má čerstvá mletá škorica. 2. Kurkuma Kurkuma je obľúbená nie len v domácnostiach, ale aj v medicíne a kozmetickom priemysle. Využíva sa na liečbu rôznych chorôb. Kurkuma disponuje protizápalovými účinkami, podporuje funkcie mozgu, posilňuje imunitu, zlepšuje trávenie, lieči akné. Taktiež pomáha upravovať hormonálnu nerovnováhu, posilňovať kardiovaskulárny systém a uľavuje od bolesti kĺbov. Kurkumu je najlepšie konzumovať spolu s čiernym korením, ktoré zvyšuje účinky vstrebávania kurkumínu. 3. Oregáno Zdravotnými benefitmi oregána sú antibakteriálne, antibiotické, protizápalové, protirakovinové a antimykotické účinky. Oreganové listy a olej sa často využívajú v tradičnej medicíne na liečbu kašľa, zápchy, teploty, a tiež pomáha tlmiť bolesť hlavy. Zmierňuje akné a rôzne ekzémy, lieči zápaly uší, bradavice či kurie oká, potláča svrbenie pokožky od hmyzu. Pomáha zmierňovať aj bolesť zubov a môžete ho využiť ako kloktadlo na dezinfekciu ústnej dutiny. Oregáno môžete prisypať ako dochucovadlo do omáčok s paradajkovým základom, šalátov, cestovín či soté. Najzdravšou voľbou sú čerstvé listy oregána. 4. Bazalka Bazalka je veľmi využívanou a známou bylinou s výraznou a sviežou chuťou. Má silné antioxidačné účinky, pomáha spomaľovať proces starnutia buniek a tkanív, lieči kožné ochorenia. Bazalka pôsobí aj ako prevencia pred niektorými druhmi rakoviny. Významným benefitom je obsah rastlinného farbiva, ktoré chráni bunkové štruktúry pred poškodením oxidáciou.  Môže vás zbaviť vírusových či kvasinkových ochorení. Bazalka je prírodným afrodiziakom a Taliani ju dokonca považujú za symbol lásky. Ktoré koreniny patria medzi vaše najobľúbenejšie? The post Koreniny appeared first on Body Clinic.

prejsť na článok

Bylinková záhrada u nás doma

Mať na vlastnej záhradke bylinky nikdy nie je na škodu. Či už ide o bylinky použiteľné do stravy ako koreniny, na čaje alebo liečivé bylinky. Pestovať ich môžeme niekoľkými spôsobmi.

prejsť na článok

Vianočné korenie a recept na vianočné perníkové smoothie

Viaceré kombinácie chutí a vôní pripomínajú rozličné sviatky v roku. Vianoce sú typické vôňou medovníčkov, perníkov, škorice, klinčekov, zázvoru a muškátového orieška. Vymenované vianočné koreniny sú navyše aj veľmi zdravé. Aké sú ich účinky?

prejsť na článok

Korenie od A po Z alebo kde použiť aké korenie?

Koreninami sa nazývajú čerstvé alebo sušené časti rastlín používané na zlepšenie chuti, vône, farby, či vzhľadu jedál. V minulosti mali koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech a iné cenu zlata. Tí, čo s nimi obchodovali, boli bohatí a vážení ľudia.

prejsť na článok

Bloody Mary

POSTUP Do pohára naplneného ľadom nalievame vodku, pridáme koreniny podľa chuti a dolejeme paradajkovým džúsom. Premiešame, vkladáme stonku zeleru ako miešatko a podávame. INGREDIENCIE 4 cl vodka pár kvapiek Tabasca Worcestrovej omáčky soľ korenie 10 cl p

prejsť na článok

Krémová polievka z červenej repy s klíčkami brokolice

Jar je síce za rohom, ale teplé krémové polievky sú pre mňa stále dôležitým jedlom, ktoré zasýti a zahreje s minimálnym množstvom príprav a varenia. Na tejto polievke z červenej repy sa neuveriteľne pekne vynímajú všetky zelené klíčky a tak som sa s vami

prejsť na článok