Vôňa a chuť kávy je nezameniteľná. Možno práve preto sa stala jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Sú krajiny, ktoré v jej produkcii vynikajú o niečo viac ako zvyšok sveta. Ktoré sú to? Predstavujeme vám 5 kávových veľmocí. 5. miesto – India Piate miesto v rebríčku svetových producentov kávy patrí Indii. Druhá najľudnatejšia krajina na svete produkuje prevažne Robustu, nájdete tu však aj plantáže s Arabikou. Kávovníky sa nachádzajú iba na juhu krajiny, kde majú ideálne podmienky na rast. Kávu v krajine pestujú prevažne malí farmári. Medzi najznámejšie oblasti, kde sa pestuje káva, patria Karnataka, Kerala, Bababudangiri či Shevaroy. Indická káva sa vyznačuje zemitou, korenistou a čokoládovou chuťou, podobne ako ich čaje, ktoré sú o niečo viac populárne.V krajine sa ročne vyprodukuje 290 000 ton kávy, prevažne menej kvalitnej Robusty. Až 80 % sa však vyváža do sveta, obyvatelia Indie majú totiž radšej ich čaj. 4. miesto – Kolumbia Krajina s najkvalitnejšou kávou, aj tak nazývajú túto juhoamerickú krajinu v kávovom svete. V Kolumbii sa pestuje skoro výlučne iba kvalitná Arabika. Kávu zbierajú farmári ručne, väčšinou ide o rodinné farmy, kde na niekoľkých hektároch pôdy pestujú kávovníky. Menej kvalitnú kolumbijskú kávu rozdeľujú na dva typy podľa veľkosti zŕn, sú nimi Excelso (menšie zrná) a Supremo (väčšie zrná). Kvalitnejšia káva sa predáva v balíkoch s názvom, ktorý odkazuje na oblasť alebo rovno názov farmy, odkiaľ daná káva pochádza. V tomto prípade sa káva nerozdeľuje podľa veľkosti zŕn.Kolumbia sa dlho držala v top 3 producentov kávy, bohužiaľ, klimatické zmeny zhoršujú pestovateľské podmienky v krajine, a tak jej v minulom roku pripadlo štvrté miesto s 514 000 ton vyprodukovanej kávy. 3. miesto – Indonézia Aj keď patrí Indonézia medzi prvé krajiny, v ktorých sa kávovníky začali pestovať, dlho bojovala o popredné miesta v produkcii kávy. V posledných rokoch si ale indonézsku kávu kávičkári po celom svete obľúbili a Indonézia sa tak dostala na tretie miesto v produkcii kávy vo svetovom rebríčku. V krajine sa pestuje prevažne Robusta, ale na niekoľkých plantážach sa vyskytnú aj kvalitné kávy odrody Arabiky.Robustu z Indonézie nájdete často v zmesiach komoditných káv, ktoré bežne pijete v kaviarňach. Aj preto patrí Indonézia medzi popredných producentov kávy. Indonézia je veľká krajina a tvorí ju niekoľko regiónov a tisícky ostrovov, kde sa pestuje káva. Káva z Indonézie môže chutiť rozdielne podľa toho, z akého regiónu pochádza. Ročne vyprodukujú 801 000 ton kávy. 2. miesto – Vietnam V produkcii kávy prislúcha Vietnamu druhé miesto, pestuje sa tu najmä Robusta. Vietnam je dokonca na prvom mieste vo vývoze Robusty vo svetovom rebríčku. Za posledných 30 rokov sa tak Vietnam stal kávovou veľmocou. Pravdou však je, že väčšina kávových zŕn končí pomletá v instantných kávach alebo komoditných zmesiach.Kávu do ázijskej krajiny priniesli Francúzi. Vietnam a jeho obyvatelia boli dlhé roky milovníci čaju, ktorý dovážali zo susednej Číny, dnes však aj oni prepadli chuti vietnamskej kávy. Vietnamská káva nabrala na popularite najmä kvôli cestovnému ruchu v krajine. Turisti sa začali viac zaujímať o ich kávu a káva sa tak dostala do sveta. Ročne vyprodukujú až 1 106 000 ton kávy. 1.miesto – Brazília Brazília si drží prvenstvo niekoľko desaťročí. Ročne vyprodukuje neuveriteľných 2 874 000 ton kávy. Už 150 rokov patrí k najväčším producentom zelenej kávy vo svete. Drvivú väčšinu produkcie tvorí Arabika. Brazílska káva však nepatrí medzi tie najdrahšie. Kávu pestujú v nížinatých oblastiach na juhovýchode krajiny, ktoré umožňujú farmárom pri zbieraní zŕn použiť stroje. Tým, že sa káva nezbiera ručne, stráca na kvalite a cene. Následne farmári kávové zrná sušia na slnku.Kedysi sa táto kávová veľmoc sústredila na kvantitu, v poslednom desaťročí však vyhráva kvalita kávy. V krajine nájdete mnoho menších farmárov, ktorí produkujú čisto výberovú kvalitnú kávu, ktorá má svoje meno vo svete kávy. Chuť kávy je čokoládová, oriešková a ľudia si ju preto veľmi obľúbili.Ktorá káva je pre vás víťazom? Skúste si vybrať na našom e-shope. Príspevok Krajiny s najväčšou svetovou produkciou kávy je zobrazený ako prvý na Spirit coffee.
Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?
prejsť na článokPo prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia
prejsť na článokPravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.
prejsť na článokSrdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z
prejsť na článokPri príprave kávy z Etiópie sa často stretávame s pojmom heirloom , ktorý sa často nesprávne používa ako odroda kávy. Heirloom nie je odroda kávy z Etiópie, ale JARC ňou môže byť. Prečo dochádza k zámene a aký je správny termín?
prejsť na článok