Kura Tikka Masala patrí v Británii medzi najobľúbenejšie jedlá. A práve na ostrovoch by sme tiež mali hľadať pôvod receptu, zrejme u juhoázijskych prisťahovalcov z indického subkontinentu. V jedle sa spojujú všetky tie nádherné indické chute s dobrou kuracinkou a dokonalou omáčkou, ktorú Briti vo všeobecnosti tak veľmi milujú. Dnes sa s týmto jedlom môžete stretnúť prakticky na celom svete, zväčša v indických reštauráciách, ale nie je vôbec ťažké pripraviť si ho aj doma. Na kura Tikka Masala budete potrebovať (pre 4 osoby): 2 ks väčších kuracích pŕs bez kože,400 ml kokosového mlieka,1 veľká lyžica paradajkového pretlaku,2 veľké lyžice bieleho jogurtu,soľ,čerstvo mleté čierne korenie,olej,čerstvý koriander Na masala pastu: 1 červená cibuľa,2 strúčiky cesnaku,2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru,2 lyžičky garam masala,hrsť lúpaných mandlí,1 lyžičku chilli,šťava z jedného citróna Na chlieb Naan (4 kusy): 75 ml vlažnej vody,pol lyžičky cukru.pol lyžičky sušeného droždia,75 g kyslej smotany izbovej teploty,45 ml teplého mlieka,250 g hladkej múky,pol lyžičky jedlej sódy,pol lyžičky kypriaceho prášku ,pol lyžičky soli,maslo ghee Začnite prípravou vlastnej pasty masala. Cibuľu narežte na menšie kúsky a vhoďte do malého mixéra. Pridajte všetky ostatné ingrediencie na pastu a poriadne rozmixujte.Narežte kuracie mäso na menšie kusy. Vhoďte do misy, pridajte jogurt a lyžicu masala pasty a nechajte marinovať v chladničke asi 30 minút. Na panvici rozohrejte trochu oleja a na ňom restujte marinované kuracie prsia. Pridajte pretlak, zvyšnú pastu masala, osoľte a okoreňte, premiešajte a zalejte kokosovým mliekom. Pod pokrievkou varte asi 20 minút. Na záver už len dochuťte soľou, korením alebo chilli, ak obľubujete pikantnejšie jedlá.Pripravte si naan. Zmiešajte vodu s cukrom a droždím a premiešajte. Pridajte kyslú smotanu a teplé mlieko a znova premiešajte. Do tejto zmesi pridajte múku zmiešanú so sódou, kypriacim práškom a soľou. Na hrubo pomúčte pracovnú dosku. Preložte na ňu cesto a vymieste do tvaru gule. Cesto musí trochu lepiť. Vložte do múkou vysypanej misy, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť jednu hodinu.Keď cesto zdvojnásobí objem rozdeľte ho na 4 rovnaké časti a každú časť vymieste do tvaru gule. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 až 2 mm a tesne pred pečením potrite roztopeným maslom ghee. Na miernom ohni rozpáľte panvicu a potretou stranou vložte naan na panvicu. Rýchlo potrite znovu maslom ghee a panvicu prikryte pokrievkou. Pečte asi 1,5 minúty na každej strane. Hotový naan ukladajte na tanier a zakryte čistou bavlnenou utierkou.Kura Tikka Masala podávajte s ryžou, červenou cibuľou, naanom a nezabudnite na čerstvý koriander.
Pribehne mladý upír do pekárne a kričí: - Chlieb, chlieb, rýchlo mi dajte chlieb! Predavačka na neho: - Ale veď upíri chlieb nejedia! - To je pravda, ale za rohom je havária, tak si idem namáčať!
prejsť na článokNásledne hodíme na horúce uhlíky pár kúskov jablone na údenie, kura otočíme kožou nadol apečieme 40 minút. Po uplynutí tejto doby sa mäso samé oddelí od kostí, preto musíme s kuraťom manipulovať opatrne. Obe strany potrieme omáčkou BBQ apečieme ďalších 40
prejsť na článokPaneer Butter Masala je klasické indické jedlo so smotanovo – paradajkovou omáčkou a chutnými kockami paneeru. ČO POTREBUJETE: 400g Paneer; pokrájať na kocky2 veľké červené cibule; rozmixovať na pyré2 veľké paradajky; rozmixova
prejsť na článokOčistná kúra s Detox čajom Detoxikačná kúra znamená očistu tela od škodlivých látok. Na tento účel má každý v prvom rade vlastné telo – obličky, pečeň a uzliny, ktoré nás zbavujú škodlivých látok veľmi účinne, pokiaľ sme zdraví. Čo sa týka prírodného deto
prejsť na článokManželka sa pýta manžela: - Kúpil si chlieb? Manžel odpovedá: - Chlieb, nákupy... To nie je chlapská práca, prdelinka. Žena na to: - Tak sa vyzleč a poď robiť chlapskú prácu! Manžel: - Ježiši, ty vôbec nerozumieš srande, daj mi tú tašku!
prejsť na článok