PANEER BUTTER MASALA

Paneer Butter Masala je klasické indické jedlo so smotanovo – paradajkovou omáčkou a chutnými kockami paneeru. ČO POTREBUJETE: 400g Paneer; pokrájať na kocky2 veľké červené cibule; rozmixovať na pyré2 veľké paradajky; rozmixovať na pyré1 lyžička zázvorovo-cesnakovej pasty1/2 lyžičky mletéhokoriandru1 plocha lyžička Garam masala1/2 lyžičky pálivého čili korenia1/3 lyžičky mletej kurkumy1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej2 – 2 1/2 lyžice nesolených kešu orechov; vopred namočiť vo vode na pol hodiny1/2 lyžičky tmavého horčičného semienkasoľmaslo + olej v pomere 1:1; alebo 2 lyžice ghí2 lyžice sladkej smotanyčerstvá koriandrová vňať AKO POSTUPOVAŤ: Najprv si pripravíme pasty. Rozmixujeme nakrájanú cibuľu. Rozmixujeme nakrájané paradajky a nakoniec rozmixujeme vopred namočené kešu orechy s troškou vody. Všetky pasty mixujeme zvlášť a odložíme bokom do ďalšieho použitia.V panvici rozohrejeme olej a maslo, alebo ghee maslo. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť.Pridáme cibuľové pyré a necháme ho zredukovať.Pridáme zázvorovo-cesnakovú pastu, čili korenie a kešu pastu. Znova restujeme a miešame asi 2 minúty.Pridáme mletý koriander, kurkumu, kasuri methi, garam masala, soľ a paradajkové pyré. Varíme na slabom ohni 5 minút a občas premiešame.Pridáme asi 100ml vody a premiešame.Pridáme sladkú smotanu, premiešame. Panvicu prikryjeme a 3 minút na slabom ohni povaríme. Občas premiešame.Pridáme panír a zľahka premiešame, aby sme panír “nerozbili”. Panvicu prikryjeme a na slabom ohni povaríme 2 minúty.Odstavíme z ohňa a posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Premiešame a zakryté necháme 5 minút postáť. Podávame s basmati ryžou a indickými plackami ako napr. Naan, Paratha, Čapati

prejsť na článok

KURA TIKKA MASALA A CHLIEB NAAN

Kura Tikka Masala patrí v Británii medzi najobľúbenejšie jedlá. A práve na ostrovoch by sme tiež mali hľadať pôvod receptu, zrejme u juhoázijskych prisťahovalcov z indického subkontinentu. V jedle sa spojujú všetky tie nádherné indické chute s dobrou kura

prejsť na článok

Chai latte, čo to je a odkiaľ pochádza?

Chai latte je teplý mliečny, aromatický a jemne pikantný nápoj. Jeho pôvod leží v tradičnom indickom nápoji masala chai. Pripravuje sa varením čierneho čaju spolu s rôznymi aromatickými bylinkami a koreninami, z ktorých najčastejšie sú škorica, klinček a

prejsť na článok

Indický Butter Chicken

Tento recept je skvelým spôsobom, ako si vychutnať chuť indického jedla v pohodlí Vášho domova.Ingrediencie: 1/2 kg kuracích pŕs, nakrájaných na kúsky 1/2 šálky gréckeho jogurtu 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy 2 lyžičky mletého koriandra 1 l

prejsť na článok

Druhy kávových nápojov

spôsoby prípravy káv DRUHY ALEBO SPÓSOBY PRÍPRAVY KÁVY. • Kde inde by sme mohli spoznať najväčší rozdiel medzi kávovými zrnami, ak nie v samotnom nápoji. Predstavíme si rôzne spôsoby prípravy kávy a pozrieme sa na najpopulárnejšie súčasné kávové ná

prejsť na článok

Vývar z lastovičích slín miesto slepačieho vývaru? U nás asi ťažko

Tak ako v každej krajine majú svoj špecifický jazyk, kultúru či zvyky, majú aj chuťové poháriky nastavené na niečo, čo ľuďom prináša pohodu a sýtosť. Bez tradičných halušiek či vyprážaného syru, na ktoré sme u nás zvyknutí, by to zrejme nešlo. Alebo preds

prejsť na článok