Tak ako v každej krajine majú svoj špecifický jazyk, kultúru či zvyky, majú aj chuťové poháriky nastavené na niečo, čo ľuďom prináša pohodu a sýtosť. Bez tradičných halušiek či vyprážaného syru, na ktoré sme u nás zvyknutí, by to zrejme nešlo. Alebo predsa? Pozrite si prehľad svetových jedál a posúďte sami. Tieto jedlá ochutnáte radi Každý dobre vie, že pizza, ktorá je aj u nás veľmi slávna, je najobľúbenejšia v krajine svojho pôvodu, teda v Taliansku. Áno, „špageťáci“ na ňu nedajú dopustiť. Zaujímavosťou však je, že ide o najpopulárnejšie jedlo „na utešenie“ po práci v USA, kde by sme si mysleli, že dominuje hamburger. Čo Briti? Tak tí nedajú dopustiť na Fish and chips (vyprážaná ryba s hranolkami), ktoré na vás kričí z každého rohu. Domáci milujú tiež Shephard´s pie, čo je v podstate mleté mäso zapečené v zemiakovej kaši. Medzi národným jedlom ale nájdete aj kura Tikka masala, čo je, samozrejme, jedlo pôvodom z Indie. Za ovčiarskym koláčom nehľadajte žiadne ovocie alebo cukor. Neuveriteľne jednoduché jedlo pôvodom z Írska sa servíruje z jednej zapekacej misy. V takom Franzúzsku vás privítajú so zeleninovou lahôdkou Ratatouille či polievkou z rýb a darov mora Bouillabaisse. Dezert bude pre vás pripravený v podobe Crépes, teda palacinky s náplňou od výmyslu sveta. Poďme ďalej. Keď sa napríklad povie Španielsko, väčšina ľudí si predstaví Paellu, oficiálne sa však za národné jedlo považuje Tortilla española, teda omeleta z vajec a zemiakov. V Grécku zas dominuje Moussaka, teda zapekaný nákyp z vrstiev mletého mäsa, baklažánu (alebo zemiakov), rajčín a bešamelovej omáčky. Zablúďme aj trochu ku Vikingom. V škandinávskej gastronómii hrajú prím ryby dánskym národným jedlom je Torsk, teda treska s horčicou. Nóri zas obľubujú predovšetkým slede. V ďalekom Fínsku sa však ešte väčšej popularite teší sob a málokoho prekvapí, že typickým švédskym jedlom je Köttbullar, čo sú jednoduché guľôčky z mletého mäsa. od týchto zrejme utečiete Tak čo, na pokrmy z predchádzajúceho odstavca by ste sa nahovoriť dali, že? Tieto jedlá vedia spestriť nie jednu letnú dovolenku. Podivnosť v jedle je väčšinou otázkou uhla pohľadu, a tak sa Európanom logicky najbizarnejšie zdajú pochúťky z ďalekej Ázie a Afriky. Vynaliezavosť obyvateľov oboch menovaných kontinentov spôsobuje, že na panvici, rošte alebo v hrnci skončia aj zdanlivo ničotné mrchy, ktoré Európan obklopený dostatkom priemyselne chovaných kráv a ošípaných ako jedlo nevníma. Napríklad na trhu v Bangkoku môžete ochutnať ikry kalamárov, ktoré tu smažia na panviciach wok a podávajú ich pokvapkané sójovou omáčkou. Okrem toho tu poľahky zoženiete aj sušené rybie mechúry, ktoré slúžia ako dochucovadlo. Zaleťme si nachvíľu na Filipíny. Poznáte Balut? Niekomu to môže pripomínať známe Kinder Surprise. Prekvapenie však nie je také milé ako hračka, ktorá sa ukrýva v kinderku. Balut sú oplodnené vajcia varené pred tým, než sa mláďatá vyliahnu. Môže ísť o kuracie, alebo kačacie vajíčka. Čím je vajíčko staršie, tým je aj plod väčší a môže už mať zobák, pazúry, kosti a perie. Vo filipínskej kultúre je takéto vajce rovnako populárne ako hot-dog v Amerike. Kým my k pivu obľubujeme napríklad zemiakové lupienky, v Ázii si pochutnávajú na kačacích embryách. Poďme ale ešte na ťažší kaliber. Pripomíname, že nasledujúce riadky sú vyslovene nevhodné pre citlivé žalúdky. Niektorí fajnšmekeri spoza veľkej mláky si okrem pizze či hamburgerov vedia pochutiť na Rocky Mountain Oyster. Počuli ste o tom? Ide o býčie semenníky, ktoré sú podávané najmä v oblastiach, kde sa chová dobytok a kastrácia mladých zvierat je úplne bežná. Sú obaľované v múke, dochutené pochutinami a vyprážané na oleji. Niektorí Američania zas nedajú dopustiť na bravčové mozgy, ktoré sa dajú kúpiť naložené v mliečnej omáčke v konzerve a pripravujú sa s miešanými vajíčkami. V čínskych reštauráciách New Yorku sa tiež začali objavovať kačacie jazyky, ktoré sa podávajú so sójovou omáčkou a ryžovým vínom. Uff! Čo tak mäso grónskeho žraloka? No, nebolo by na tom nič zlé, kebyže ho na Islande nepodávajú ako hnijúcu mŕtvolu, ktorá je bez úpravy dokonca jedovatá. Hákarl sa dá jesť teda až po tom, ako je niekoľko mesiacov uložené pol metra pod zemou. Po tomto procese sa mäso nakrája a nechá sa zavesené sušiť ešte niekoľko mesiacov. „Zjedol som hákarl a žijem.“ Tričká a odznaky s takýmto nápisom sú populárnym suvenírom na Islande medzi turistami, ktorí nezabudli ochutnať jedlo Vikingov. Prejdime k najkontroverznejšiemu mliečnemu výrobku sveta. Nazýva sa Casu marzu a je vyrobený z ovčieho mlieka. Na tom by taktiež nebolo nič divné, keby neobsahovalo živé larvy! Tieto príšerky majú za úlohu zintenzívniť chuť syru, takže musia byť nažive. Pochutnávajú si na ňom hlavne na svadbách a oslavách v oblasti Sardínie, pričom syr je vysoko toxický. Ak tento výrobok raz ochutnáte (silno o tom pochybujeme), nezabudnite ho zapiť hadím vínom, ktoré sa vyrába v juhovýchodnej Ázii. Jedovatý had sa vypitvá, naloží sa do ryžovej pálenky a nechá sa niekoľko mesiacov na slnku. Potom sa stáča do fliaš. Na zdravie! Slovenské jedlo? To je radosť, pohoda aj sýtosť Tak čo, ktoré zo spomínaných „pochúťok“ by ste si vedeli predstaviť na svojom tanieri? Máme tušenie, že žiadne. Pár odvážlivcov by sa našlo, no žeby si aj oni mali dávať v nedeľu na obed miesto slepačieho či hovädzieho vývaru polievku z lastovičích hniezd, ktorá sa jedáva v Číne, tak to asi nie. Keď sme už pri tejto čínskej polievka, tak viete, čo používajú lastovičky Salangána k stavbe hniezda? Nie sú to vetvičky, lístky a dokonca ani pierka. Sú to jej vlastné sliny. Áno, vtáčie pľuvance robia z tejto polievky jedno z najdrahších jedál na svete. Na podobné jedlá by sme si zvykali pozvoľnejším tempom, keď vôbec. Od rodičov sme odmalička mali na stoloch pripravené klasické slovenské dobroty mäsitého či múčneho charakteru. Bryndzovo-zemiakové pirohy, lokše, strapačky, kapustnica, slivkové knedle, buchty, záviny. To sú všetko maškrty, ktoré každému Slovákovi pri dlhšom pobyte v zahraničí nesmierne chýbajú. To sú jedlá, ktoré nám najviac chutia, ktoré sú na tanieroch pri každej slávnosti, ale aj bežnom dni. Jedlá, ktoré spájajú rodiny. Mäsové špeciality pod rúškom tajomstva v našom penzióne. Tradície, zvyky a kultúra, sú pre nás nezameniteľnými súčasťami všedných dní. Aj preto vás pri pobyte v našom penzióne obslúžime jedine s tradičnými pokrmami starých materí. Dobrú chuť. Zdroj: style.hnonline.sk, noizz.aktuality.sk, smartmug.sk, aktuality.sk Foto: istockphoto.com The post Vývar z lastovičích slín miesto slepačieho vývaru? U nás asi ťažko appeared first on Penzión Kamzík.
Ťažko je v hore stáť, keď stromy láme, ťažko je ľúbiť, keď láska sklame, ťažko je na lodi, keď more buráca, ťažko je milovať, keď srdce krváca!
prejsť na článokPoviete si, recept na vývar? Veď ten vie uvariť predsa každý. Áno, nie je to žiadna jadrová fyzika, avšak kvalitný vývar plný vitamínov, minerálov a kolagénu si vyžaduje troška dlhšiu prípravu ako si myslíte. Hoci zmenu v chuti nemusíme cítiť, je veľk
prejsť na článokJaponská miso polievku s tofu, zelenou cibuľkou a množstvom zeleniny. Chutná a upokojujúca, len 15 minút od začiatku do konca. čas prípravy: 15 minút počet porcií: 2 porcie Ingrediencie: 4 šálky zeleninového vývaru (na tradičnejšiu miso polievku použi
prejsť na článokDashi je pomenovanie pre základný vývar používaný v japonskej kuchyni. Existuje viacero druhov a aj spôsobov, ako sa dá tento vývar pripraviť. Ten najzákladnejší je z hobliniek sušeného tuniaka, ale sú aj verzie z kombu riasy, sušených sardiniek alebo shi
prejsť na článokNa oleji orestujeme pokrájanú cibuľku alebo šalotku. Pridáme ryžu a krátko orestujeme. Podlejeme bielym vínom, ktoré necháme jemne odpariť. Potom podlejeme trochou vývaru, ktorý postupne prilievame počas celého varenia. Za stáleho miešania a podlievania v
prejsť na článok