Dashi je pomenovanie pre základný vývar používaný v japonskej kuchyni. Existuje viacero druhov a aj spôsobov, ako sa dá tento vývar pripraviť. Ten najzákladnejší je z hobliniek sušeného tuniaka, ale sú aj verzie z kombu riasy, sušených sardiniek alebo shiitake húb. V tomto článku popíšem tri spôsoby, ako sa dá pripraviť základný vývar, a teda vývar z katsuobushi – hoblinky zo sušeného tuniaka. Tie sa používajú aj na dochutenie a dozdobenie všelijakých iných jedál (napr. okonomiyaki). Keď sme boli deti, tak nás klamali, že sú ešte živé, pretože tie hoblinky sú na veľmi tenko a jemno nastrúhané, takže pri vysypaní na jedlo sa pod vplyvom stúpajúcej pary vlnia. 1. Domáci poctivý dashi vývar Aj dashi vývar sa dá pripraviť ako poctivý domáci alebo „instantný“ (viď body 2 a 3). Tuniakové hoblinky sa na pár minút dajú jednoducho vyvariť vo vode a máme hotovo. Nevýhodou teda nie je časové hľadisko, ale skôr cena. Katsuobushi nie je u nás najlacnejšia záležitosť a aj s dostupnosťou to je ťažšie. Plus, po uvarení nám tieto hoblinky zostanú a bola by škoda ich len tak vyhodiť. Nejaké ďalšie využitie by sme síce našli, ale nie veľmi široké, keď už budú uvarené a nasiaknuté vodou. Ak by ste sa do toho predsa len chceli pustiť, tak budete potrebovať: 10 g sušených tuniakových hobliniek a 470 ml vody. Dajte zohrievať do hrnca vodu Ak vidíte, že voda začína vrieť, pridajte tuniakové hoblinky Keď už voda vrie, znížte oheň na nízky a nechajte takto variť 30 sekúnd. Potom z ohňa odložte a nechajte lúhovať 10 minút Použite sitko na precedenie V chladničke vám vydrží cca 5 dní. 2. Dashi balíčky Ako už názov napovedá, ide o predpripravné, respektíve naporciované balíčky, ktoré obsahujú tuniakové hoblinky a niekedy aj kombu riasy. Balíček sa len hodí do vriacej vody, povarí sa chvíľu a vývar je hotový. Tieto balíčky v špecializovaných obchodoch občas mávajú, ale tým, že sú už naporciované, musíte použiť celý balíček a uvariť toľko vývaru, koľko sa na jeden balíček odporúča. 3. Dashi prášok Asi najefektívnejšie, najpriateľskejšie a povedala by som, že aj najrozšírenejšie riešenie. Používame ho bežne aj my doma. Dashi je spracované do formy prášku, ktorý sa len prisype do vody a takto si ho viete ľahko „dávkovať“ podľa potreby a urobiť si vývar slabší alebo silnejší. Na našich alebo českých e-shopoch som videla dostupnú zatiaľ len jednu značku dashi prášku – Shimaya. Takisto v špecializovaných kamenných obchodoch nájdete asi len túto značku a buď teda mávajú takto vo forme prášku alebo potom vo vyššie spomínaných balíčkoch. Dashi vývar je pomerne kľúčová ingrediencia v japonskej kuchyni. Aj taká miso polievka sa bez neho nezaobíde. V receptoch ho vôbec neodporúčam nahradzovať kuracím alebo zeleninovým vývarom; je to úplne iná chuť. No oplatí sa zaobstarať si aspoň dashi vo forme prášku, ktorý vám určite nejaký čas vydrží. Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Príspevok Dashi vývar: základný vývar japonskej kuchyne je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.
Chceli by ste si chystať japonské jedlá častejšie, no zdá sa vám to príliš zložité, pretože určite budete potrebovať hromadu neznámych ingrediencií? Je pravda, že japonská kuchyňa má svoje špecifické ingrediencie, ale nie je to až také náročné, ako sa na
prejsť na článokPoviete si, recept na vývar? Veď ten vie uvariť predsa každý. Áno, nie je to žiadna jadrová fyzika, avšak kvalitný vývar plný vitamínov, minerálov a kolagénu si vyžaduje troška dlhšiu prípravu ako si myslíte. Hoci zmenu v chuti nemusíme cítiť, je veľk
prejsť na článokJaponská miso polievku s tofu, zelenou cibuľkou a množstvom zeleniny. Chutná a upokojujúca, len 15 minút od začiatku do konca. čas prípravy: 15 minút počet porcií: 2 porcie Ingrediencie: 4 šálky zeleninového vývaru (na tradičnejšiu miso polievku použi
prejsť na článokNa oleji orestujeme pokrájanú cibuľku alebo šalotku. Pridáme ryžu a krátko orestujeme. Podlejeme bielym vínom, ktoré necháme jemne odpariť. Potom podlejeme trochou vývaru, ktorý postupne prilievame počas celého varenia. Za stáleho miešania a podlievania v
prejsť na článok