Recept na poctivý vývar plný minerálov a vitamínov

Poviete si, recept na vývar? Veď ten vie uvariť predsa každý. Áno, nie je to žiadna jadrová fyzika, avšak kvalitný vývar plný vitamínov, minerálov a kolagénu si vyžaduje troška dlhšiu prípravu ako si myslíte. Hoci zmenu v chuti nemusíme cítiť, je veľký rozdiel či varíte polievku dve hodiny alebo päť až šesť. A nie je to len dobrá rada každej babky, zistili to aj vedci. Z biochemického hľadiska, čím dlhšie sa varia kosti a chrupavky, tým viac minerálov a kolagénu sa do vývaru uvoľní. Varenie podľa Tradičnej čínskej medicíny Dôležitosť dlhého varenia potvrdzuje aj tradičná čínska medicína. Iné účinky na organizmus má potrava surová, grilovaná, pečená a iné dlho varená. Čím dlhšie je varené jedlo, tým viac tepla odovzdáva do tela. Konkrétne vývary priaznivo ovplyvňujú a posilňujú energiu uloženú v obličkách. Tá je našou životnou energiou. Vývar z mäsa a kostí alebo zeleninový? Ideálny je mäsovo zeleninový. Vývar varený z mäsa a kostí je rozhodne hodnotnejší z hľadiska obsahu minerálov a kolagénu, avšak zdraviu prospešný je aj dlho varený zeleninový vývar. Takisto splní svoju úlohu a dodá nám teplo a živiny. Chuť môžeme zvýrazniť použitím rôznej zeleniny, nielen tej koreňovej a taktiež hubami, riasami, sušeným ovocím. Ako dlho by sa mal vývar variť? Vraví sa koľko hodín varíš, toľko hodín tepla si zabezpečíš pre svoj organizmus. Vývar sa preto odporúča variť päť až šesť hodín, kľudne aj celú noc. Vývar ako liek Vývar sa odpradávna považuje za liečivo. Aj dnes po ňom radi siahneme v čase choroby, pri tráviacich problémoch, únave, vyčerpanosti organizmu, či po opici. Vývar nás doslova postaví na nohy. Účinok minerálov, vitamínov a vnútorného tepla, ktoré potrebujeme na trávenie je priam okamžitý. Poradí si aj so syndrómom studených rúk a nôh Dlhému vareniu by mali venovať pozornosť najmä ľudia trpiaci pocitom chladu a problémami s nedokrvovaním. Toto je spôsob ako dostať do tela teplo. Výživa a teplo zvnútra je základom pri snahe zbaviť sa syndrómu studených rúk a nôh. Recept na poctivý hrejivý vývar: Do veľkého hrnca dáme mäso akékoľvek, najlepšie sú časti s kosťou. Pridáme aj samotné kosti a kĺby s chrupavkou. Zalejeme vodou a pridáme očistenú zeleninu. Tu sa medze nekladú, použite čokoľvek čo doma nájdete. Koreňová zelenina je základ, nebojte sa však aj listovej zeleniny, papriky, cibule, cesnaku, použite tiež huby, riasy, vňate. Sladkastú chuť dodajú vývaru sušené ďatle a goji. Na podporu obličiek odporúčame pridať aj čierny sezam. Hneď na začiatku odporúčame pridať aj dve hrste slzovky. Dlhovarená slzovka krásne zmäkne, nahradí cestovinu a navyše podporí slezinu. Dochutíme soľou a čiernym korením a postavíme na plyn. Privedieme k varu, potom stíšime a varíme na najslabšom ohni 5 a viac hodín. Náš tip: 10 -15 min pred dovarením skúste pridať 1 2 dcl červeného suchého vína. Dodá vývaru sýtu farbu a chuť. Pred podávaním zamiešame priamo do taniera lyžicu misa. Dobrú chuť. Chcete svoje telo zahriať? Vyskúšajte raňajkové kaše. Potrebné ingrediencie na ne zoženiete v našom obchodíku na Priehradnej 1. Ďalšie zaujímavé inšpirácie 2 recepty na chlieb bez kvásku a kvasníc20. marca 2020 3 levanduľové recepty Zoborských liečiviek12. júna 2020 3 recepty na domáce ľadové čaje14. júla 2020 Ďalšie články The post Recept na poctivý vývar plný minerálov a vitamínov appeared first on Dobromysel.

prejsť na článok

Káva Moringa Reishi: Komplex vitamínov a minerálov v tej najprirodzenejšej forme

Moringa olejodarná sa už roky využíva na liečebné účely. Obsahuje totiž veľké množstvo antioxidantov, ktoré pôsobia priaznivo na ľudský organizmus. Aké výhody so sebou prináša táto jedinečná rastlina? Má antioxidačné a antimikrobiálne účinkyPôsobí prev

prejsť na článok

Dashi vývar: základný vývar japonskej kuchyne

Dashi je pomenovanie pre základný vývar používaný v japonskej kuchyni. Existuje viacero druhov a aj spôsobov, ako sa dá tento vývar pripraviť. Ten najzákladnejší je z hobliniek sušeného tuniaka, ale sú aj verzie z kombu riasy, sušených sardiniek alebo shi

prejsť na článok

Recept na domácu paradajkovú polievku

Paradajková polievka sa teší veľkej obľube. Jej príprava nie je zložitá, ale ak nemáte chuť a čas variť, môžete si ju objednať aj u nás je výborná a z kvalitných ingrediencií. Ak sa však rozhodnete si ju skúsiť pripraviť sami, tu je jednoduchý recept na

prejsť na článok

Vedeli ste, že arašidy zvyšujú kvalitu vašej stravy?

Ľudia, ktorí jedia arašidy, majú lepšie zásoby proteínov, vitamínov a minerálov. K tomuto záveru dospela štúdia z USA, ktorú vykonala Pennsylvania State University. Analyzovala dvojdenné záznamy zhruba 15 000 ľudí, poznatky boli následujúce: Ľudia, ktorí

prejsť na článok

Zápal tenkého čreva

Tenké črevo zohráva dôležitú úlohu v tráviacom systéme. V ňom prebiehajú konečné procesy trávenia a vstrebávania živín (vitamínov a minerálov). Ochorenia tenkého čreva majú podobné prejavy. Ako zistíme, že nie je niečo vporiadku?... Príspevok Zápal tenkéh

prejsť na článok