Kyselina listová, Vitamín B9 alebo kyselina folová.

Významne dôležitá kyselina listová, či už pred plánovaným tehotenstvom, v tehotenstve alebo po pôrode. Je jedným zo skupiny vitamínov B, ktorý pomáha vytvoriť zdravé bunky. Základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitý nie len pre tvorbu krvi, ale aj pri tvorbe a oprave DNA, či deľbe buniek. Udržiava mozog v dobrej kondícii, bráni depresii a vo vyššom veku znižuje riziko poškodenia sluchu☝ V aktívnej forme prispieva kyselina listová k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva a podporuje zdravý vývoj nervovej sústavy dieťaťa v tele matky. Nedostatok kyseliny listovej totiž môže spôsobiť vážne poruchy vývoja nervovej trubice dieťaťa, rázštepy chrbtice alebo anencefálie. Prispieva tiež k zdravému fungovaniu imunitného systému, napomáha zmierňovať pocit vyčerpania alebo únavy a dôležitú úlohu zohráva aj v správnom fungovaní psychiky a pri tvorbe krvi. Znižuje riziko spontánneho potratu. Odporúčame ju užívať už niekoľko mesiacov pred plánovanou graviditou- do ukončenia 15 t.t. (týždňa tehotnosti). Najlepšie je poskladať si svoju dennú dávku pomocou stravy bohatej aj na ďalšie dôležité živiny, ktoré ňou môžeme získať. Alebo potom vo výživových doplnkoch formou čistej kyseliny listovej. Odporučená denná dávka je 400-800 mcg/denne. Foláty netreba hľadať iba podľa zelenej farby potraviny. V rozličnom množstve sa nachádza aj v ovocí, zelenine, fazuli a iných strukovinách, vaječnom žĺtku, mlieku, či dokonca v droždí, citrusových plodoch a džúsoch, listovej zelenine, v kvasniciach, hovädzích vnútornostiach (pečienka, srdce, ľadviny), jahňacine, bravčovom mäse, hydine, v špargli, paradajkách, špenáte, šaláte a napríklad v karfiole. Dobrú chuť a na zdravie.

prejsť na článok

Vitamín C – čo by ste o ňom mali vedieť?

Ak by ste mali dodávať svojmu organizmu len jeden jediný vitamín, mal by to byť vitamín C (kyselina L-askorbová = E300). Jeho funkcia v ľudskom tele je kľúčová, a na rozdiel od väčšiny známych živočíchov si organizmus človeka nedokáže vitamín C „vyrobiť“

prejsť na článok

Kyselina L-askorbova Vitamín C

Kyselina L Askorbová, čiže vitamin C Kyselina L askorbová patrí do skupiny organických kyselín s antioxidačnými vlastnosťami. Ide o kryštalickú látku vyskytujúcu sa vo forme bieleho alebo jemne žltého prášku, známu aj pod názvom vitamín C. Pôvod názvoslov

prejsť na článok

Ako si doplniť vitamín C?

Ľudské telo si samo dokáže vytvoriť mnoho vitamínov. Sú však aj také, ktoré musíme do tela dostať cielene. Patrí medzi ne aj vitamín C, inak nazývaný kyselina L-askorbová. Pre telo je veľmi dôležitý, pretože ho spomedzi všetkých vitamínov využíva najviac.

prejsť na článok

Účinky kyseliny listovej v tehotenstve a pred ním. Kde sa nachádza a čomu pomáha?

O kyseline listovej sa v súvislosti s tehotnými ženami alebo ženami, ktoré plánujú otehotnieť hovorí a píše veľmi často. Dôvodom je, že kyselina listová má preukázateľne pozitívny vplyv na organizmus …

prejsť na článok

Vitamín B9 (kyselina listová)

Varenie – Potraviny – Poznávajte vitamíny Význam pre organizmus: výroba genetického materiálu (DNA) pre každú bunku, ich rast afunkcia, tvorba červených buniek, činnosť imunitného systému, chuť do jedla atvorba žalúdočnej kyseliny Kde sa nachádza: šošov

prejsť na článok