Varenie – Potraviny – Poznávajte vitamíny Význam pre organizmus: výroba genetického materiálu (DNA) pre každú bunku, ich rast afunkcia, tvorba červených buniek, činnosť imunitného systému, chuť do jedla atvorba žalúdočnej kyseliny Kde sa nachádza: šošovica, pečienka, petržlen, žerucha, brokolica, hlávkový šalát, špenát, hrášok, orechy, vajcia, mlieko Riziká nesprávnych dávok: nedostatok spôsobuje anémiu, bolesti úst ajazyka, nechutenstvo, problémy srastom udetí, mentálne poškodenie, utehotných žien riziko predčasného pôrodu a postihnutie dieťaťa rázštepom chrbtice Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Ak by ste mali dodávať svojmu organizmu len jeden jediný vitamín, mal by to byť vitamín C (kyselina L-askorbová = E300). Jeho funkcia v ľudskom tele je kľúčová, a na rozdiel od väčšiny známych živočíchov si organizmus človeka nedokáže vitamín C „vyrobiť“
prejsť na článokVýznamne dôležitá kyselina listová, či už pred plánovaným tehotenstvom, v tehotenstve alebo po pôrode. Je jedným zo skupiny vitamínov B, ktorý pomáha vytvoriť zdravé bunky. Základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitý nie len pre tvorbu krvi, a
Hutné krémové polévky zasytí a v zimě i příjemně zahřejí. Zkuste třeba špenátovou. Tato čím dál tím oblíbenější listová zelenina je právem označovaná za superpotravinu, má totiž celou řadu skvělých vlastností a je neuvěřitelně zdravá. Vláknina špenátu, kt
prejsť na článokĽudské telo si samo dokáže vytvoriť mnoho vitamínov. Sú však aj také, ktoré musíme do tela dostať cielene. Patrí medzi ne aj vitamín C, inak nazývaný kyselina L-askorbová. Pre telo je veľmi dôležitý, pretože ho spomedzi všetkých vitamínov využíva najviac.
prejsť na článokO kyseline listovej sa v súvislosti s tehotnými ženami alebo ženami, ktoré plánujú otehotnieť hovorí a píše veľmi často. Dôvodom je, že kyselina listová má preukázateľne pozitívny vplyv na organizmus …
prejsť na článok