Kysnuté koláče s tvarohovou náplňou a náložou čerstvých jahôd nielen neodolateľne voňajú, ale sú aj pastvou pre oči. Sú ideálne na raňajky a desiatu a potešia najmä deti. Môžete si ich so sebou zabaliť aj na výlet. Dáte si nami? Množstvo: 1 plech (cca 14 koláčov) Príprava: 30 minút (plus 30 minút kysnutia) Pečenie: 20 minút Náročnosť: vyššia Pripravte si: Na koláč: 200 g hladkej múky 12 g čerstvého droždia 30 g krupicového cukru 1 vajce 1 žĺtok 50 g zmäknutého masla 1 lyžica rumu 50 ml teplého mlieka štipka soli väčšia štipka mletej vanilky jahody (cca 300 g) 1 rozšľahané vajce na potretie koláčov Na tvarohovú náplň 250 g polotučného tvarohu z vaničky 3 lyžice práškového cukru 1,5 lyžice vanilkového pudingového prášku 1 žĺtok Na mrvenicu 120 g polohrubej múky 110 g krupicového cukru 80 g zmäknutého masla Ako postupovať? Začnite tým, že si z nachystaných surovín pripravíte kvások. Do vyššej nádoby nalejte celých 50 ml teplého mlieka. Pridajte rozdrobené čerstvé droždie, jednu lyžicu hladkej múky a jednu lyžicu krupicového cukru. Všetko dobre premiešajte, vysokú nádobu prikryte utierkou a počkajte min. 10 minút, kým vám kvások vzíde. Vo veľkej mise zatiaľ zmiešajte zvyšnú múku s cukrom, štipku soli, vajce a žĺtok, zmäknuté maslo, mletú vanilku a lyžicu rumu. Na záver pridajte vzídený kvások. Cesto musíte hniesť rukami, kým nebude hladké. Môžete si pomôcť kuchynským robotom. Hotové cesto dajte kysnúť na teplé miesto pod utierku. Tu vám môže pomôcť rúra vyhriata na najnižší stupeň, ktorú počas kysnutia necháte pootvorenú. Cesto nechajte kysnúť aspoň 30 minút. Teraz si poďte pripraviť tvarohovú náplň. V mise jednoducho zmiešajte tvaroh s práškovým cukrom, vanilkovým pudingovým práškom a jedným žĺtkom. Tvarohovú zmes dobre premiešajte. Jahody si podľa veľkosti nakrájajte na kolieska alebo na celé polovice. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kolieska. Počítajte, že koláče v rúre ešte zväčšia svoj objem. V každom koláči urobte jamku na náplň, okraje koláčov potrite jedným rozšľahaným vajcom a každú jamku naplňte pripravenou tvarohovou náplňou. Do tvarohovej náplne položte niekoľko kúskov nakrájaných jahôd a tie ešte posypte pripravenou mrvenicou. Plech s koláčmi vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte tak dlho, kým okraje koláčov nezozlatnú. Približný čas pečenia je 15 – 20 minút. Rúru zbytočne neotvárajte, aby ste si nepokazili svoje dielo zmenou teploty pomôže vám rúra s veľkým priezorom a dobrým osvetlením. Po vychladnutí môžete koláče s radosťou podávať. Tip: Nielen tieto koláče sa dokonalo upečú v XXL rúre MORA VTS 556 BXB s parnou funkciou a 12 programami pečenia. Dômyselne umiestnené výhrevné telesá a mimoriadne veľký objem 77 litrov spolu s klenutým vnútrom zaručujú dokonale prepečené jedlo zo všetkých strán. Neobvyklý je aj rozsah teplôt 50 300 °C s presnosťou nastavenia na jeden stupeň. Pre milovníkov vyprážaných dobrôt je rúra vybavená aj funkciou na teplovzdušné vyprážanie bez tuku. Dva teleskopické výsuvy zabezpečujú jednoduchšiu manipuláciu s riadom, zatiaľ čo tiché zatváranie a otváranie dvierok prináša komfort pri každodennej prevádzke. Dokonalé čistenie parou zabezpečuje funkcia ECO Clean bez nutnosti použitia čistiaceho prostriedku. Rúra spadá do energeticky úspornej triedy A. Stojí 8 990 Kč. Ďalšie recepty nájdete tu: https://www.mora.cz/receptar/ www.mora.sk MORA PLNÁ ŽIVOTA The post Kysnuté koláče s jahodami first appeared on DobrýRecept.sk.
Kysnuté buchty patria medzi tradičné slovenské múčniky a koláče už odnepamäti. Pripraviť buchty nie je nič zložité. Základ ich prípravy je rovnaký a vo finále ich môžete naplniť plnkou, ktorú máte najradšej.
prejsť na článokToto kysnuté cesto je veľmi jednoduché, je to liate kysnuté cesto. Nemusíte ho spracovávať rukami na doske ani vaľkať.
Každý slovenský kraj si dodnes ctí svoje tradičné jedlá, medzi ktorými nechýbali ani doma pečené koláče. Recepty na tradičné koláče sa prenášali z generácie na generáciu. Vďaka tomu aj dnes vieme, aké dobroty piekli šikovné gazdinky pred 100 rokmi...
prejsť na článokVarenia – Správna výživa Vraciame sa k prírode. Aj objavením nutričných hodnôt v semienkach a orechoch. Okrem chuťového zážitku poskytujú aj ďalšie benefity a tým aj dôvody pre pravidelnú konzumáciu. Obdobie zimných sviatkov predstavuje pre množstvo ma
prejsť na článokPočuli ste už o jedlých kvetoch? V drahých reštauráciách ich považujú za delikatesu. Vypestovať sa však dajú aj doma a môžete si s nimi spestriť jedlá, šaláty, vyrobiť džemy alebo koláče.
prejsť na článok