Mletie kávy

ako mlieť kávu? • S každým ďalším krokom spracovania kávy sa jej životnosť kráti a jej chuť a vôňa sa strácajú. Surová káva je trvanlivá počas niekoľkých rokov. Po upražení si však zrnková káva uchováva arómu iba týždeň a po 2 týždňoch vôňa klesne takmer o polovicu. • V dobrej predajni by sa Vás pri nákupe kávy, alebo zmesi mali spýtať, či si kávu chcete nechať zomlieť. Ak sa tak stane, mali by ste si povedať, aký spôsob prípravy používate, pretože tomu musí odpovedať aj stupeň zomletia kávy. • Hlavným cieľom je vždy z kávy vyťažiť plnú chuť, čo dosiahneme, ak necháme zomletú kávu luhovať vo vriacej vode. Čím je proces prípravy rýchlejší, tým jemnejší vyžaduje stupeň mletia kávy. Stupne zomletia sa rozlišujú na hrubé, stredné a jemné. Hrubo zomletá káva musí byť v kontakte s vriacou vodou dlhšie, ako jemne zomletá. Pre tzv. kávu z kanvice je najvhodnejšia hrubo mletá. Metóda prípravy nápoja v kávovaroch a filtrovaním taktiež vyžaduje hrubšie zomletie, ako varenie v prístrojoch na espresso, ktorými káva preteká v najkratšej dobe. • Pre espresso je najvhodnejšia zomletá káva jemnejšia ako piesok, pre prípravu v kanvici by mala byť natoľko hrubá, aby chôdza po nej bosou nohou spôsobovala bolesť. Tieto základné pravidlá Vám môžu slúžiť ako návod, pokiaľ sa v mletí kávy príliš neorientujete. • Ak napríklad použijete zvlášť jemne zomletú kávu určenú pre espresso vo svojom filtrovacom prístroji, zistíte, že voda potrebuje dlhší čas, aby prešla filtrom, a hotová káva nebude chuťovo tá najlepšia. Pokiaľ chcete pripraviť silnejší, alebo slabší odvar, použite viac, alebo menej mletej kávy v pomere k horkej vode. Je to omnoho jednoduchšie, ako meniť stupeň zomletia kávy. Mletie kávy doma • Hovoríme doslova o priepasti medzi čerstvo zomletou kávou a kávou zomletou spred niekoľkých dní. Mletie kávy doma je menej pracné, ako praženie a rovnako aj časovo nenáročné. • Najstarším spôsobom rozomletia kávy je roztlčenie paličkou v mažiari. • Pri kúpe ručného mlynčeka by sa nemalo šetriť, nakoľko na rozdiel od lacných, ten drahší poskytuje prevedenie jemne zomletej a rozmerovo rovnakej zrnitosti kávy. • Elektrické mlynčeky na kávu sú vybavené buď nožovým agregátom, alebo mlecím zariadením z dvoch zdrsnených kolotočov a môžu byť nastavené na rôzne sily mletia. • Pri priemyselných elektrických mlynčekoch je treba mať na pamäti, že káva namletá na veľmi jemný prášok zvyčajne zhorkne. Naopak nahrubo mletá káva sa hodí iba pre prekvapkávanú kávu. Ak by sme ju sparovali, tak obe v kanvici. Pri príprave tzv. „tureckej kávy“ by na povrchu nápoja zostali plávať nepríjemné hrubé čiastočky kávy. Mletie kávy otvára bunky zrniek, a tým sa uvoľňujú éterické oleje. Pokiaľ nemáme možnosť si sami zomlieť kávu je dobré ju kupovať vákuovanú. Príspevok Mletie kávy je zobrazený ako prvý na Fresh káva - eshop.

prejsť na článok

Sencor SCG 5050BK recenzia a skúsenosti

Elektrický mlynček Sencor SCG5050BK ponúka 17 nastavení mletia kávy od najjemnejšieho po hrubé. Mletie kávy je od jemného mletia až po hrubé mletie kávových zŕn. Mlynček na kávu je vybavený... The post Sencor SCG 5050BK recenzia a skúsenosti appeared fir

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok

Prečo je dobré pomaly nalievať kávu do drippera

Pravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.

prejsť na článok

1. Deň kávy v inCUPle 4.8.2018

Srdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z

prejsť na článok