Najlepšie druhy a značky talianskej kávy

Autentická talianska káva je krémová, silná, s intenzívnou vôňou a miestni si ju doprajú kedykoľvek počas dňa. Vyniká svojou kvalitou a rôznorodosťou chutí. Najlepšie značky talianskej kávy na prípravu pravého espressa Na úvod musíme priznať, že niečo také, ako najlepšia káva jednoducho neexistuje. Každý človek má jedinečné chuťové bunky a vyhovuje mu niečo iné. Napriek tomu vieme povedať, kedy je káva kvalitná a kedy nie. Našťastie existuje mnoho značiek, ktoré dokážu uspokojiť preferencie konkrétneho človeka. Najčastejšie si u kávy všímame tieto jej kvality: intenzita chuti závisí od spôsobu praženia kávových zŕn ako aj od oblasti, kde sa káva pestuje, ale najviac ju ovplyvňuje spôsob prípravy kávy,krémovosť niektorí kávičkári milujú krémovú kávu s vyšším obsahom tuku a hustou penou, iní obľubujú skôr menej krémovú konzistenciu,vôňa tá sa odvíja aj od toho, ako dlho a pri akej teplote boli pražené kávové zrná,chuťové podtóny niektorá káva má ovocné podtóny, niekedy je kyslejšia, inokedy sladká a pripomína oriešky. Podtóny chute závisia najmä od miesta, kde sa káva pestuje a súvisia s podnebím, prostredím (napríkad horské prostredie alebo horúce plantáže blízko mora) a rastlinami, ktoré sa pestujú v jej blízkosti. Nekonečno možností poskytuje potešenie každému kávičkárovi. Na nasledujúcich riadkoch si povieme, ako vybrať tú najkvalitnejšiu kávu a to spomedzi rôznych známych aj menej známych značiek. Aké druhy talianskej kávy pijú Taliani? Taliani sú milovníci kávy. Dopriavajú si ju denne, radi ju servírujú aj turistom a ak si chcete vychutnať niektorú z nich, mali by ste poznať jej základné druhy. Líšia sa spôsobom prípravy a tu sú najznámejšie z nich: espresso silná káva v maličkej šálke malý objem zaručuje vysokú intenzitu kávy,stretto espresso s menším množstvom vody, ide teda o extra silné espresso, doppio dvojité espresso,Americano káva na americký spôsob vo veľkej šálke, je slabšia ako espresso,corretto káva s alkoholom, najčastejšie ide o grappu, alebo o koňak,freddo ľadová káva,macchiato espresso s malým množstvom napareného mlieka, hovorí sa mu aj malé cappuccino, schiumato macchiato s mliečnou penou,cappuccino espresso s napareným mliekom, Taliani ho pijú iba na raňajky, nikdy nie k obedu alebo k večeri,latte horúce mlieko s kávou, pije sa na raňajky,marocchino espresso s troškou horúceho mlieka a s kakaovým práškom,shakerato espresso s cukrom, ktorý je vytrepaný do peny na ľade, je zároveň doplnené penou,granita di caffe con panna mrazený kávový nápoj so šľahačkou,Hag bezkofeínová káva. zdroj : freepik.com Ako vybrať tú najlepšiu taliansku kávu? Pokiaľ chcete čo najlepšiu kávu, nebojte sa do nej investovať. V prepočte na jednu šálku totiž nebude až taký veľký rozdiel v cene, pretože kvalitná káva urobí takpovediac „viac muziky“ už pri menšom množstve. Obľúbenosť kávy závisí od spôsobu prípravy, od jej chute ako aj od množstva kofeínu. Vo svete kávy neplatia žiadne prísne pravidlá a ak si radi pridávate cukor alebo mlieko, stále je dôležité dbať najmä na kvalitné zrnká ako základ tohto nápoja. Čo by ste mali vždy dodržať? Kupujte hermeticky balenú kávu, vzduch jej totiž uberá na čerstvosti. Po kúpe ju skladujte vo vákuovej nádobe na suchom, tmavom a chladnom mieste.Informujte sa o hrúbke mletia jemne mletá káva sa používa v profesionálnych kávovaroch, stredne mletá v prekvapkávacích kávovaroch a hrubo mletá káva zase v moka kávovaroch, pretože cez hrubšie kúsky zŕn ľahšie pretečie voda. Preto výber kávy závisí aj od kávovaru, ktorý na jej prípravu používate.Striedajte chute v lete nás viac osvieži ľahká a kyslejšia káva, v zime zase horká.Ak netúžite po veľkom množstve kofeínu, stavte na stopercentnú Arabiku.Kávovar čistite čo najčastejšie, pretože významne ovplyvňuje chuť kávy. Pokiaľ si chcete dopriať skutočne kvalitnú kávu, talianska pražená káva vám ponúkne výraznejšiu chuť a to najmä vďaka blendingu a praženiu. Pri blendingu ide o miešanie dvoch alebo viacerých druhov kávových zŕn pôvodom z celého sveta. Medzi najobľúbenejšie patrí Kilimanjaro, Rwanda a Panama. Hlavnou myšlienkou je spojiť najlepšie kvality rôznych zŕn, aby vznikla jemná, vyvážená chuť kávy. Niektoré sú vytvorené tak, aby skvelo fungovali s mliekom, iné sa pijú bez mlieka a bez cukru. Ak ste si aspoň raz dopriali kávu v kaviarni, pravdepodobne ste sa už stretli s dvomi najznámejšími značkami Lavazza a illy. Káva illy využíva zrná Arabika a je pre ňu typická plechová nádoba s inertným plynom namiesto kyslíka. Je sladšia a jej pôvod je z Brazílie, Guatemaly, Etiópie, Kolumbie, Indie a Kostariky. Je sladká, jemná, s tónmi ovocia, karamelu, čokolády, kvetín, mandlí a medu. Tak ako značka illy, aj značka Lavazza pochádza z Talianska a taktiež používa zrná z celého sveta. Ponúka stopercentnú Arabiku ako aj zmes Arabiky a Robusty. Je o niečo zemitejšia a horkejšia ako illy, má však veľmi príjemnú a intenzívnu vôňu s čokoládovými podtónmi. Najobľúbenejšia je v krémovej verzii. Medzi menej známe, ale rovnako kvalitné značky talianskej kávy patria aj: Pellini pochádza z Verony a tvorí jemné kávové zmesi v mnohých odrodách. Využívajú ju bary, profesionálni baristi, ale aj milovníci doma pripravenej kávy.Kimbo využíva zelenú kávu a celé stáročia sa prežila takmer v každej rodine v Neapole. V jej chuti najviac vyniká sladkosť ovocia, preto je porovnateľná s kávou značky illy. Káva z malej rodinnej pražiarne alebo z veľkej fabriky? Pri akomkoľvek nákupe volíme medzi tým, či podporíme poctivé remeslo, alebo masovú produkciu veľkej fabriky. Myslite preto na to, že menšie slovenské lokálne pražiarne dbajú viac na kvalitu ako hromadne produkovaná káva z veľkej fabriky. Je preto vysoká pravdepodobnosť, že vám takáto káva bude chutiť viac a zároveň podporíte lokálneho predajcu. Druhy talianskej zrnkovej kávy Arabika vs Robusta? Arabika je vo svete rozšírenejšia, tvorí až 75% všetkej vyrobenej kávy na svete. Robusta tak tvorí zvyšných 25%. Arabika je obľúbenejšia, pretože obsahuje viac cukrov a tukov. Má rôzne odlišné chuťové profily a preto je vhodná pre ľudí, ktorí preferujú rôznorodé zážitky. Pre Arabiku sú typické ovocné podtóny. Robusta obsahuje viac kofeínu a antioxidantov, uprednostňujú ju kávičkári, ktorí majú radi silnú, intenzívnu kávu. Jej chuť je horká a zemitá. Najznámejšie talianske kávy, sú naozaj tie najlepšie? Povedali sme si veľa o rôznych spôsoboch prípravy kávy, o najznámejších talianskych kávových značkách ako aj o chuti preslávenej Arabiky a Robusty. V konečnom dôsledku však nemôžeme povedať, ktorá značka alebo príchuť je najlepšia, pretože každý z nás preferuje iné tóny a chute tohto horko sladkého nápoja. Jednoznačne však vieme, že talianska káva patrí medzi najkvalitnejšie upražené a namiešané kávové zrná na svete. Pokiaľ u kávy hľadáte okrem kofeínového povzbudenia aj krémovosť, intenzívnú chuť a opojnú arómu, zamilujete si káv Miscela Ricca. Veríme, že ste našli pár dobrých tipov, nových informácií a najmä chuť skúšať rôzne chute a hľadať svojho favorita vo svete kávy. So správnymi, kvalitnými ingredienciami to zvládnete aj u seba doma vo svojom kávovare. The post Najlepšie druhy a značky talianskej kávy appeared first on caffegalliano.sk.

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok

Prečo je dobré pomaly nalievať kávu do drippera

Pravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.

prejsť na článok

1. Deň kávy v inCUPle 4.8.2018

Srdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z

prejsť na článok

Honey proces

Existujú štyri hlavné druhy procesov spracovania kávy po zbere úrody. Najčastejšie spôsoby spracovania kávy: Washed, Natural, Fermented a Honey (často nazývaný aj „Pulped Natural Process“, ale Honey má vyššiu koncentráciu slizu, čo je viskózna vrstva zlož

prejsť na článok