Od histórie cez anatómiu až po odrody špenátu

Špenát (lat. Spinacea oleracea) je rod rastlín z čeľade láskavcovitých. Je to jednoročná rastlina.

prejsť na článok

Ako správne sadiť (siať) mrkvu

Mrkva je typická zelenina pestovaná v tzv. druhej trati. Skoré odrody (karotky) sú určené pre skorú jarnú výsadbu – majú krátke vegetačné obdobie a sú ideálne na konzumáciu v surovom stave. Poloskoré a neskoré odrody mrkvy prinášajú bohatšie výnosy a sú v

prejsť na článok

Jedlá zo špenátu

Pri slove špenát mi hneď v hlave začne znieť melódia známej piesne- „Což takhle dát si špenát, špe-špe-špe-špe-špe špenát?“ Dali by ste si, ale neviete ako ho pripraviť? Nechajte sa inšpirovať.

prejsť na článok

Mangold – zelenina, ktorú by ste mali spoznať

Mangold je starobylým príbuzným omnoho známejšieho špenátu. Podobne ako špenát je to výživná zelenina a zároveň prírodný liek, ktorý si môžete dopestovať vo vašej záhradke. Čo všetko mangold lieči, a ako sa pripravuje?

prejsť na článok

losos s cesnakovo-citrónovým maslom

Keď niekedy neviem, čo navariť, losos býva taká poistka. Fancy jedlo, ktoré dobre chutí a navyše je zdravé. Vymyslela som si toto parádne cesnakovo-citrónové maslo a podávala som lososa s opečenými zemiakovým plátkami a jednoduchým šalátom z baby špenátu.

prejsť na článok

Predstavujeme rukolu, zeleninu plnú vitamínov

Rukola je aromatická, korenisto až pikantne chutiaca listová zelenina vhodná najmä do šalátov, ale spestrí aj cestoviny, či mäsové jedlá. Jej listy majú chrumkavú stonku chuťovo pripomínajúcu špenát. Rovnako varená rukola je špenátu chuťou veľmi podobná.

prejsť na článok