Olivový olej pokožke prospieva

Zdravie a krása – Starostlivosť o telo Prínos olivového oleja používaného s obľubou pri príprave jedál, je už notoricky známy. My si dnes všimneme jeho priaznivé účinky pre naše telo. Už starí Gréci si olivovník uctievali ako symbol plodnosti a olej z jeho plodov považovali za elixír zdravia a krásy. Aj kozmetický priemysel používa olivový olej pri výrobe kvalitných krémov a telových mliek. Možno by už stačilo, keby sme denne zjedli pár olív. Pre obsah antioxidantov si zelenými plodmi chránime bunky pred starnutím a zabezpečujeme tvorbu kolagénu a elastínu, čím sa perfektne staráme o našu pokožku. V starostlivosti o svoju krásu však môžeme rátať aj s olivovým olejom. A ako sa v našom domácom kozmetickom salóne uplatní? Pokožka bude priam zamatová, ak do kúpeľa, v ktorom plánujeme 20 minút relaxovať, pridáme 50 ml olivového oleja. Kto má problém so suchou pokožkou na rukách, môže si malú šálku olivového oleja zohriať v mikrovlnke, naniesť na ruky a tie zabaliť do mikroténového vrecka. Aby bol účinok stopercentný, treba vydržať asi pol hodinu a potom olej zmyť jemným mydlom. Rovnako vyriešime problém s krehkými a lámavými nechtami. Určite spevnia, keď si ich začneme dvakrát týždenne namáčať v miske s olejom. Zmäkčí tiež zhrubnutú kožu na pätách, ktorá sa bude dať ľahšie odstrániť. Pod vplyvom tejto potraviny zvláčnie pokožka celého tela alebo niektorých problematických miest (kolená, lakte). Stačí si trochu panenského oleja naliať do dlaní a po zohriatí ho vmasírovať do pokožky. Kožu dobre premastí a tiež hydratuje. Vďaka oleja z olivovníka si zlepšíme vzhľad dekoltu a krku, ktorý býva achillovou pätou u mnohých žien. Tieto časti tela deficitom pružnosti strácajú veľmi rýchlo mladistvý imidž. Pridať olivový olej sa odporúča aj do pleťových masiek, či už v kombinácii so žĺtkom a s medom alebo s tvarohom a s nastrúhaným zemiakom. Zmes olivového oleja a jedlej sódy je ideálnym prírodným pílingom na pleť i pokožku tela. Ak sa nám minulo pleťové mlieko, olivovým olejom si môžeme odstrániť make-up a aspoň občas ním nahradiť nočný krém. Zachráni aj suché a lámavé vlasy. Olej si treba vtrieť do pokožky hlavy i do vlasov a nechať ho pod igelitom a uterákom pôsobiť 40 minút. Po umytí budú lesklé a hebké. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Nezabúdajte na olivy (a panenský olivový olej)

Olivy sa často uvádzajú v zoznamoch najzdravších potravín. Napriek tomu ich na stoloch slovenských domácností nájdete málokedy, a panenský olivový olej mnohí Slováci nikdy neochutnali. Prečo sú olivy také dôležité pre naše zdravie?

prejsť na článok

Prečo je extra panenský olivový olej výnimočný

Extra panenský olivový olej je známy už veľmi veľa rokov, dokonca sa objavuje a spomína už v dávnej gréckej mytológii. Hlavnou a dôležitou správou pre vás je to, že je nesmierne zdravý. Bežné využitie olivového oleja je prevažne v kuchyni. Avšak v posledn

prejsť na článok

Prečo používať kokosový olej

Ak ste ešte nemali príležitosť vyskúšať kokosový olej osobne, ale zvažujete to, tak necúvnite, kokosový olej za to stojí. Na rozdiel od iných nasýtených tukov, kokosový olej neobsahuje žiadne trans-mastné kyseliny. Navyše kokosový olej pri zohrievaní nezo

prejsť na článok

Marinády na mäso a zeleninu

Ponúkame Vám prehľad marinád, ktoré sme pre Vás získali z rôznych kulinárskych zdrojov. Tieto marinády sú určené prevažne na kuracie, bravčové, ale aj na ryby či jahňacie alebo kto holduje vegetariánskym jedlám, nájdete tu aj tipy na marinádu k zelenine,

prejsť na článok

Palmový olej - hrozba planéty

Palmový olej, druhý najpoužívanejší olej v Európe (tvorí 21% spomedzi všetkých olejov), je zároveň aj najlacnejším konzumovateľným olejom na svete. Ak nepatríte k tým, ktorý sa mu zámerne vyhýbajú, buďte si takmer istý, že ho konzumujete každý deň. Nachád

prejsť na článok