Opekaná ryža so šošovicou a kurkumou

Opekaná ryža patrí k mojim najobľúbenejším jedlám. Je to kombinácia ryže, zeleniny, prípadne strukovín a praženice z vajíčka. Rada skúšam rôzne kombinácie a práve táto patrí k mojim TOP! Nielen vďaka šošovici, ale predovšetkým vďaka zmesi korenín s kurkumou a škoricou, ktorá toto jedlo robí priam neodolateľným. Ideálne na chladnejšie dni, toto jedlo dokonale zahreje a zasýti a poskytne množstvo mikroživín. Príprava je o niečo komplexnejšia ako pri väčšine receptov ktoré tu zdieľam, ale poviem vám, rozhodne to stojí za to! Prečo Powerlogy Kurkuma Powerlogy Kurkuma je mix kurkumy, škorice, čierneho korenia, zázvoru a ashwagandhy. Všetko moje obľúbené koreniny, ktoré rada používam a ashwagandha je pre mňa ideálny adaptogén. Tento mix korenia som dostala ešte pod stromček a skúšala som z neho urobiť moje obľúbené zlaté mlieko (alias kurkuma latte), no bolo na môj vkus príliš štipľavé. A tak balíček stál v skrini až kým mi nenapadlo primiešať ho do opekanej ryže so šošovicou. Ak nezoženiete priamo túto koreninu, môžete si namiešať vlastnú kombináciu kurkumy, čierneho korenia, škorice a zázvoru. No odporúčam vám vyskúšať originál Ako pripraviť opekanú ryžu Ak ste nikdy nerobili opekanú ryžu, postup je približne takýto: Ryžu uvaríme a necháme vychladiť (ja ryžu vždy pred varením aj namáčam alebo fermentujem), prípadne použijeme zvyšnú ryžťu zo včerajšieho obeda Z vajíčok si urobíme praženicu a odložíme bokom. Na panvici si opečieme (alebo uvaríme) zeleninu, prípadne strukoviny (podľa toho čo pridávame). Ryžu na panvici ohrejeme (trochu opečieme) a prídáme všetky ostatné ingrediencie, prípadne koreniny podľa chuti. Mimochodom stačí na to jedna panvica, len je potrebné jednotlivé kroky robiť postupne, tak sa pritom človek aj trochu zdrží. Ryža & Strukoviny Kombinácia ryže a strukovín je skvelé jedlo pre vegetariánov, pretože toto spojenie poskytuje kompletné esenciálne aminokyseliny (dôležité ak nejete mäso) a tiež strukoviny pomáhajú metabolizovať sacharidy z ryže lepšie. Aj tu platí, že na príprave zaleží a ak strukoviny vopred namáčame alebo naklíčime a ryžu tiež namočíme (aspoň) cez noc, znižujeme obsah antinutrientov a naopak zvyšujeme absorbciu výživných látok z jedla. Opäť sme pri tom, ako záleží nielen na tom čo jeme, ale aj na tom, ako jedlo pripravíme ? Viac o tom ako a prečo namáčať alebo fermentovať ryžu nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu. Naklíčená šošovica V tomto recepte som použila naklíčenú šošovicu. Čo to znamená? Bola najskôr namočená cca 12 hodín vo vode a potom na sitku naklíčená cca 3 dni. Áno, vyžazuje si to trochu plánovania vopred, ale stojí to za to. Nakličovanie strukovín je totiž skvelý spôsob ako eliminovať antinutrienty a zvýšiť dostupnosť výživných látok, napríklad bielkovín, ale tiež minerálov a stopových prvkov. Môžete si ju naklíčiť naozaj jednoducho, nepotrebujete ani špeciálne vybavenie, stačí sitko, pod neho miska na odkvapkávanie a zakryť čistou utierkou. Šošovicu teda najskôr premyjeme, namočíme cez noc do vody a potom vodu scedíme a znovu premyjeme. Necháme na sitku s podloženou miskou na odkvapkávanie na tmavom mieste. Zakryjeme utierkou, aby klíčky neobschli. Dvakrát denne premyjeme a znovu necháme odkvapkať. Na tretí piaty deň môžeme použiť do varenia. Print Opekaná ryža so šošovicou a kurkumou #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-33); }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-50); }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-66 stop { stop-color: #343434; } Netradičná verzia opekanej ryže so šošovicou, dochutená korením s kurkumou a škoricou. Course Hlavné jedloCuisine Bezlepkové, Bezmliečne, vegetarianKeyword brokolica, červená šošovica, hnedá ryža, kurkuma, ryža Prep Time 20 minutesCook Time 40 minutesNamáčanei ryže 12 hours Servings 4 Ingredients1hrnčekryža2hrnčekybrokolica1hrnčekhnedá šošovica1strúčikcesnak2PLghí2PLolivový olej1-2člPowerlogy Turmericsoľ, korenie3vajíčka InstructionsVopred namočenú ryžu uvaríme a necháme vyhladnúť. Z vajíčok na ghí urobíme praženicu. Odstavíme bokom.Brokolicu uvaríme vo vode alebo na pare.Šošovicu (prípadne naklíčenú šošovicu) uvaríme vo vode ochutenej soľou, korením, strúčikom cesnaku a sušenou koreňovou zeleninou, tak aby bola al dente, nie rozvarená. Vodu scedíme.Šošovicu potom krátko opečieme na panvici na olivovom oleji / ghí a pridáme koreninovú zmes Powerlogy Turmeric alebo použijeme samostatne 1/2 čl kurkumy, 1/2 čl škorice a čierne korenie, prípadne štipľavú papriku podľa chuti. Pridáme vychladenú ryžu, praženicu a nakoniec brokolicu.Podávame s fermentovanou zeleninou alebo napr. rukolovým šalátom. Tipy na servírovanie Toto jedlo naozaj zasýti a zahreje, až priam uzemní (čo je niekedy dôležité). Ak chcete pridať niečo na odľahčenie, môžete ho servírovať napr. s rukolovým šalátom, s reďkovkou alebo fermentovanou zeleninou (cvikla k tomu chutí skvele The post Opekaná ryža so šošovicou a kurkumou appeared first on Nebojme sa ZDRAVO jesť.

prejsť na článok

Ryža a naše zdravie

Nie je ryža ako ryža – v kvalite, chuti a nutričnej hodnote jednotlivých druhov ryže sú prekvapivo veľké rozdiely. Ak konzumujete len „obyčajnú“ bielu ryžu z regálov našich obchodov, prichádzate o skutočné dobrodružstvo chutí a vôní spojených so spoznávan

prejsť na článok

Denné menu

V čase denného menu podávame aj Chefs special Entrée Tom Yum s krevetami4€4,20 Hlavný chod Thajské kuracie curry v kokosovom mliekubasmati ryža€8,70 Thajské veggie curry v kokosovom mliekubasmati ryža€8,40

prejsť na článok

Dusená ryža na cibuľke

Print Dusená ryža na cibuľke .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } klasická príloha k mäsu Ingrediencie1šálka (250 mryže je cca na 3 porcie1,5šálky vody je na 1 sálku ryžesoľ - na toto množstvo 1

prejsť na článok

PRÍPRAVA BASMATI RYŽE

ZÁKLADNÁ PRÍPRAVA BASMATI RYŽE Pojem "basmati ryža" je nám už viac menej známy. Ak ste ju osobne ešte nemali možnosť ochutnať, tak to musíte určite napraviť. Basmati ryža sa od klasickej ryže na prvý pohľad možno nelíši, no po prvom otvorení balenia zistí

prejsť na článok

Šošovicová nátierka

Varenie – Recepty – Studená kuchyňa Zdravá a zároveň chutná nátierka, ideálna ľahká večera. Ingrediencie: 1 lyžička balsamica 2 lyžice bieleho jogurtu 2 lyžice červenej šošovice polovicu cibule 100 g tvrdého syru (do 30% tuku) Príprava: Syr nas

prejsť na článok