Pohánkové guľky so šalátom a zemiakovou kašou

Tiež patríte medzi ľudí, ktorí veľmi nemusia chuť pohánky? S týmto receptom zmeníte názor. Prinášam vám úžasný recept na vyprážané pohánkové guľky so šalátom a zemiakovou kašou. Pohánka je skvelá najmä na jar, lebo je vysušujúca a pomáha telu zbaviť sa nadbytočnej Kaphy zo zimy. Navyše je bezlepková a môžu si na nej pochutnať aj celiatici :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: cca 40 minút Porcia: 2 porcie Pôsobenie na dóše: V+ P+ K- Na zemiakovú kašu potrebujeme: 5 ks väčšie zemiaky 50g mrazený hrášok 50g maslo 50ml až 100ml mlieko (podľa chuti) 1 ČL himalájska soľ 1 ČL kardamón Na pohánkové guľky potrebujeme: 100g pohánka 3 PL hladká múka 1 ČL kurkuma 1 ČL himalájska soľ 1/4 ČL garam masala ½ ČL mletá rímska rasca olej Postup: Na začiatok si dáme variť pohánku s vodou na 20 minút. Voda by mala siahať na dvojnásobok výšky pohánky. Kým sa pohánka varí, ošúpeme zemiaky, nakrájame ich na kocky, pridáme do hrnca spolu s hráškom, zalejeme vodou a varíme 25 minút. Pohánku scedíme a vložíme do misky. Pridáme korenia: kurkumu, soľ, garam masala a kardamón. Pridáme 3 PL hladkej múky a všetko dôkladne rozmiešame. Zmes by mala byť tuhá a dobre tvarovateľná. Podľa potreby môžeme ešte pridať múku. Na panvici si zohrejeme olej a začneme ručne tvarovať pohánkové guľky. Guľky pečieme na miernom plameni cca 10-15 minút. Kým sa guľky pražia, zemiaky po uvarení scedíme, pridáme plátok masla a mlieko podľa potreby (ja pridávam viac, lebo mám rada redšiu kašu). Následne zemiaky popučíme. Upečené pohánkové guľky podávame so zemiakovou kašou a čerstvým šalátom. Prajem dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako vám pohánkové guľky chutili :-) TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.

prejsť na článok

Jarné cviklové kofty s dhalom, ryžou a šalátom

Ak milujete cviklu, cviklové kofty sú skvelým spôsobom, ako ju zaradiť do každodenného jedálnička. Cviklové kofty sa perfektne hodia k šošovicovému dhálu, Basmati ryži a jarnému šalátu. Určite vyskúšajte tiež :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: 1 hodin

prejsť na článok

Láska je od Boha

Znova je tu ten kúzelný čas Vianoc. Neviem ako to máte vy v tento čas, ale mne, obzvlášť v tieto krajné predvianočné dni, tak zvláštne mäkne srdce. Cítim, ako sa v podvedomí moje srdce pripravuje na príchod Ježiša. Tá adventná atmosféra vrcholí. A práve v

prejsť na článok

Ajurvédsky sprievodca jeseňou a Váta dóša

Jesenné obdobie so sebou prináša čas, kedy môžeme konečne spomaliť, naladiť sa na seba a vychutnať si jednoduchosť bytia. V ajurvéde nazývame jeseň Váta obdobie. Počas chladných veterných dní sa Váta dóša hromadí v prostredí a tým pádom aj v tele. Ako sa

prejsť na článok

Jedlo v Tel Avive: Neuveriteľný gastro zážitok

Ak ti niečo hovorí hummus, shakshuka, sabich, falafel alebo shawarma, si na správnom mieste. Do Tel Avivu, metropoly blízkeho východu, sa určite oplatí ísť na malý gastro výlet. Ktoré podniky navštíviť a čo v nich vyskúšať? Na raňajky Kulinársky zá

prejsť na článok

Oáza v Ríme

Jedného dňa, keď som mal 14 rokov a bol začiatok prázdnin, prihovorila sa mi mama so slovami: „Choď tam ku mladým do cerkvi na to ako to oni volajú? Na oázu. Lebo som počula, že na tretí stupeň sa ide do Ríma.“ Vravím si – Ci pana, kto by nešiel do Ríma?

prejsť na článok