Steaky, hamburgery a rôzne grilované minútky sa stali neodmysliteľnou súčasťou jedálnych lístkov v mnohých slovenských reštauráciách, bistrách i fastfoodoch. Niet sa čo čudovať – tieto jedlá majú u zákazníkov úspech a ich príprava je technologicky, časovo, finančne i personálne nenáročná. Okrem toho sú veľmi variabilné – skúsený a kreatívny kuchár sa vie „vyhrať“ s rôznymi ingredienciami, omáčkami, prílohami a pod. a vykúzliť niekoľko rôznych a pritom zaujímavých jedál z grilu. Ľahko môže potom priebežne prispôsobovať jedálny lístok svojej cieľovej skupine zákazníkov. Jedálny lístok založený na grilovaných špecialitách má viacero výhod: Jednoduchý systém prípravy – zvládne i brigádnik Sú to často jedlá s vysokou pridanou hodnotou a dobrou maržou Nenáročný na logistiku a skladovanie Príprava priamo pred očami zákazníka – čerstvé, efektné a straty sú minimálne (pripraví sa len toľko porcií, aký je dopyt) Nie je potrebné množstvo drahých technológií – kľúčový je gril. Pri výbere vhodného grilu sa sústreďte na nasledovné parametre: Kapacita – aby ste v špičke „stíhali“ Rýchlosť prípravy jednotlivých porcií Rýchlosť nábehu pracovnej teploty Regulácia teploty (niektoré lacnejšie plynové grily majú iba 2 stupne regulácie) Energetická nenáročnosť Jednoduchá údržba a čistenie Cena V princípe máte možnosť využiť na grilovanie buď 1. Jednoduchú grilovaciu platňu (elektrickú alebo plynovú) na Slovensku sa využíva najčastejšie využíva jednu plochu na grilovanie – materiál prevažne zliatina, nábeh teploty pomalší základná kapacita – podľa priemeru hamburgerov čas grilovania priemerne 6 min. (na obe strany hamburgera – závisí od viacerých parametrov) príkon (elektrický gril 3kW, plynový 4 kW) cena – najlacnejšia verzia začína na cca 176,- EUR bez DPH alebo 2. Kontaktný gril znamená rýchlejšie, úspornejšie a kvalitnejšie grilovanie v porovnaní s grilovacou platňou. Má vynikajúci pomer cena/výkon. Jeho efektivita sa prejavuje v nasledovnom: Opekaním mäsa zároveň z oboch strán (netreba mäso otáčať) sa skracuje čas grilovania na polovicu (v priemere 3 min namiesto spomínaných 6 min. Výrobca uvádza dokonca až 1 min. 10 sek, čo je počas špičky to neoceniteľná výhoda!) Telo grilovacích platní nie je z ťažkej zliatiny ale z hliníka, navyše s možnosťou jednoduchej REGULÁCIE PRÍTLAKU dosadne zľahka na burger a nevytlačí z neho drahocennú šťavu, hamburger zostane šťavnatejší a chutnejší. Hliník vedie lepšie teplo ako oceľ – čo v praxi extrémne rýchly nábeh teploty, preto nemusíte mať gril sústavne zapnutý a usporíte na energii. Má funkciu voľby ohrevu (spodný/horný) a teploty. Veľmi užitočný (hlavne počas stresu v špičke) je časovač/timer, ktorý upozorní na koniec grilovania Možná je aj nepriľnavá úprava platní alebo doplnok plachta z nepriľnavého materiálu, ktorá zabraňuje pripaľovaniu (po každej dávke ju za pár sekúnd iba utriete jednoduchá údržba). Takisto je v prípade potreby možnosť vyklopiť platne do 180º, čím získate klasickú dvojplatňu na grilovanie. Energeticky nenáročný príkon 2,2 kW (230V). Porovnateľné grily na našom trhu vyžadujú 400 V a príkon majú takmer trojnásobný (!) – 6kW. Dlhodobá úspora v energetických nákladoch vám ľahko zarobí na ďalšie kvalitné zariadenia. Nenáročný na priestor zaberie len veľmi málo miesta v kuchyni. Multifunkčný vhodný na prípravu steakov, hamburgerov, grilovaných minutiek, ale aj rôznych zapekačiek, panini a pod. Veľmi dobre funguje nielen pri čerstvých ale aj mrazených surovinách. Ak vlastníte bistro a máte v úmysle rozšíriť ponuku o teplé jedlá, pomocou kontaktného grilu viete ľahko ponúknuť zákazníkom teplý snack. Poznámka na koniec: kvalitné a efektívne grilovanie vám prinesie viac predaných hamburgerov a vyššie tržby. Pri nákladoch na financovanie (cca 1 EUR/deň) vám stačí predať len o 1 burger denne viac a kontaktný gril máte zaplatený! Ak máte záujem o kvalitný kontaktný gril pre vašu prevádzku alebo potrebujete viac informácii, stručne vyplňte formulár – tu, alebo napíšte na [email protected] alebo zavolajte kedykoľvek na 0910-972501.The post Populárne grilovanie lepšie a rýchlejšie first appeared on GASTROONLINE.
Grilovanie je jednou z najobľúbenejších letných aktivít, pri ktorej sa stretávajú rodiny a priatelia, aby si spoločne vychutnali chutné jedlá a príjemné chvíle na čerstvom vzduchu. Výber správneho grilu je kľúčovým faktorom pre úspešné grilovanie a jedným
Oteplieva sa a je načase rozmýšľať, na čom budeme grilovať.
prejsť na článokDrevo z jelše je vhodné pre údenie všetkých druhov pokrmov, a preto vám ku grilu prikladáme úvodný balíček 90 g jelšové štiepky. Na Slovensku je pre grilovanie veľmi obľúbené tiež drevo duba, buka a ovocných drevín, ako je jabloň či slivka. Medzi zaují
prejsť na článokSloní cesnak (Allium ampeloprasum) je ideálnym na grilovanie. Je totiž väčší ako päsť a v chuti je jemnejší ako jeho menší príbuzný. Pečením sa jeho dužina zmäkčí, takže sa z neho dá jednoducho a ľahko pripraviť pomazánka na topinky alebo pikantný dip. V
prejsť na článokŠpargľa, považovaná za delikatesu v zeleninovom svete, dokáže dodať každému jedlu chuť výnimočnosti. Patrí výživovo medzi veľmi vyvážené druhy zeleniny. keďže obsahuje len veľmi málo tuku, sodíka a cholesterolu, ale zato mnoho vitamínov a minerálov. Jedný
prejsť na článok