Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

Hydinové mäso je veľmi žiadané, čo sa odzrkadľuje na jeho spotrebe. Za posledných päť rokov totiž vzrástla zo 17 kg na osobu na 24 kg na osobu. S rastúcim záujmom spotrebiteľov o kuracie mäso sa dostáva do popredia téma metód chovu kurčiat a ich vplyvu na kvalitu i chuť kuraciny. Chovatelia a spracovatelia hydiny sa snažia na dopyt trhu reagovať. Aké pozitíva a negatíva prinášajú ich spôsoby chovu? Zmeny v úžitkovosti v klasickom chove kurčiat Úžitkovosť je akýmsi synonymom efektívnosti. Od roku 1950 do roku 2020 u nás nastal výrazný nárast úžitkovosti v klasickom chove kurčiat. Hmotnosť kurčiat stúpla z 1,4 kg (v roku 1950) na 2,1 kg (v roku 2020). Zaujímavým faktom je, že kým v roku 1950 trvalo dosiahnutie takejto hmotnosti kurčaťa až 11 týždňov, dnes vieme dosiahnuť požadovanú váhu už za 4,5 týždňa. Zefektívnili sa aj procesy kŕmenia – v klasickom chove dochádza až k dvojnásobne lepšiemu využitiu krmiva ako v minulosti. Preukázateľné zdokonalenie klasického chovu je možné badať aj v oblasti úhynu kurčiat. Ten výrazne poklesol z 8 % na 3 %. RokŽivá hmotnosť v kgVek v týždňochKonverzia krmiva v kgÚhyn v %19501,4113,0819601,5102,5719701,792,2619801,882,151990272,042005251,6420202,14,51,53Tabuľka: Zmeny v úžitkovosti v klasickom chove kurčiat Spôsoby výkrmu V súčasnosti existuje viacero metód chovu kurčiat, respektíve viacero spôsobov výkrmu. Medzi základné metódy výkrmu patria: klasický výkrm,welfare výkrm,výkrm pomaly rastúcich kurčiat. Tak ako to už býva vo všetkom, ani tu nie je možné označiť nejaký typ výkrmu za jednoznačne najlepší. Nech už sa na ne pozrieme akokoľvek, vždy je to „niečo za niečo“.Každá metóda chovu (a teda i výkrmu) totiž so sebou prináša pozitíva i negatíva a je len na nás, aby sme si vybrali tú, ktorá nám vyhovuje najviac. Pozrime sa spoločne na najrozšírenejšie spôsoby výkrmu kurčiat a na benefity, ktoré nám ponúkajú. Klasický výkrm kurčiat Chov kurčiatPozitíva:Najlepšia konverzia krmivaNajvyšší index efektívnosti výkrmuNegatíva:Najrýchlejší spôsob výkrmuNajvyšší úhyn kurčiatVysoké podlahové zaťaženieKuracie mäso Pozitíva:Najvyššia jatočná výťažnosťNajvyšší podiel prsnej svalovinyStrata varom porovnateľná s pomaly rastúcimi kurčatamiNajnižší podiel celkového tuku Negatíva:Najnižší podiel stehennej svalovinyNajnižší podiel bielkovín v mäseNajvyšší podiel tuku a cholesterolu v mäse Vedeli ste, že?Legislatíva umožňuje tri základné spôsoby klasického chovu kurčiat podľa maximálneho zaťaženia: do 33 kg/m² (na Slovensku iba minimálne využívaný), od 33 do 39 kg/m² (na Slovensku je štandardom), od 39 do 42 kg/m² (štandard na slovenských modernizovaných farmách). Posledný spôsob je ekonomicky najefektívnejší, zároveň však potrebuje spĺňať podmienky navyše, okrem iného napríklad pravidelnú kontrolu environmentálnych parametrov, akými sú koncentrácia amoniaku, CO2, vlhkosť vzduchu a rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou. Welfare výkrm kurčiat Chov kurčiat Pozitíva:Stredne dlhý výkrmVeľmi nízka konverzia krmivaNižší úhyn kurčiat ako pri klasickomVysoký index efektívnosti výkrmuNízke podlahové zaťaženieKuracie mäso Pozitíva:Vysoká jatočná výťažnosťVysoký podiel prsnej svalovinyLepšia a výraznejšia chuťVeľmi nízky podiel cholesteroluMäso šťavnatejšie a jemnejšieStredný podiel bielkovín a tuku v mäse Negatíva:Vyšší podiel stehennej svalovinyStrata varom najvyššia Vedeli ste, že?Pri klasickom chove sa dĺžka výkrmu kurčiat pohybuje v priemere od 33 do 35 dní, pri welfare chove je to minimálne 38 dní. Tento počet dní sa nazýva turnus. Pri welfare chove nesmie počet turnusov v jednej hale prekročiť šesť opakovaní za rok, pričom zaťaženie podlahovej plochy môže predstavovať maximálne 30 kg/m² pri hlbokej podstielke. Pomaly rastúce kurčatá Chov kurčiatPozitíva:Najdlhší spôsob výkrmuNízke podlahové zaťaženieVeľmi nízky úhyn kurčiatNegatíva:Nízky index efektívnosti výkrmuVysoká konverzia krmivaKuracie mäso Pozitíva:Lepšia a výraznejšia chuťMäso šťavnatejšie a jemnejšieVyšší podiel stehennej svalovinyVeľmi nízky podiel cholesteroluStrata varom najnižšiaVysoký podiel bielkovín a tuku v mäse Negatíva:Nízka jatočná výťažnosťNižší podiel prsnej svaloviny Vedeli ste, že?Niektoré pomaly rastúce kurčatá, ktoré sú ponúkané na trhu, sa chovajú minimálne 49 dní. Nájdete však aj také, ktoré sa chovajú až 70 dní. Podobne ako pri welfare chove, aj v tomto prípade sa používa vysokokvalitná kŕmna zmes. Číselné ukazovatele Pre väčšiu prehľadnosť atribútov jednotlivých metód chovu uvádzame jednoduché tabuľky, ktoré obsahujú zaujímavé údaje. Ak ste sa doposiaľ veľmi nezamýšľali nad jednotlivými metódami chovu, pomôžu vám zorientovať sa v téme. UkazovateľJednotkaKlasický výkrmWelfare výkrmPomaly rastúce kurčatáIntenzita rasturýchlastrednápomaláDĺžka výkrmudni354270Konečná živá hmotnosťg218319061851Konverzia krmivakg1,571,632,70Úhyn%3,052,360,00Index efektívnosti výkrmuIEV36132698Tabuľka: Porovnanie výkrmu kurčiat UkazovateľJednotkaKlasický výkrmWelfare výkrmPomaly rastúce kurčatáIntenzita rasturýchlastrednápomaláJatočná výťažnosť%76,075,666,9Podiel pŕs%38,728,520,5Podiel stehien%30,933,236,1Podiel tuku%0,91,92,2Tabuľka: Porovnanie jatočnej úžitkovosti kurčiat UkazovateľJednotkaKlasický výkrmWelfare výkrmPomaly rastúce kurčatáIntenzita rasturýchlastrednápomaláHodnota pH mäsapH5,845,695,64Strata varom%24,2726,4924,09Bielkoviny%21,4022,4023,09Tuk%1,150,490,30Tabuľka: Porovnanie jatočnej úžitkovosti kurčiat Vedeli ste, že?Rozlišujeme aj extenzívne chovy hydiny, ktoré sa realizujú priamo na farmách. Ak sú splnené určité podmienky a normy, môžu byť aj tieto kurčatá pod konkrétnymi označeniami uvedené do predaja:„kŕmené % “ – jednou z podmienok je, že v prípade obilnín tieto tvoria najmenej 65 % hmotnosti zloženia krmiva (ak ide o jednu obilninu, musí tvoriť najmenej 35 %, pri kukurici je to 50 %); „chované na hlbokej podstielke (chov v hale)“ – jednou z podmienok je, že kurčatá sa zabíjajú, keď majú 56 dní a neskôr; „výbehový chov (chov v exteriéri)“ – jednou z podmienok je, že zloženie krmiva v etape výkrmu obsahuje najmenej 70 % obilnín; „chované na voľno“ – jednou z podmienok je, že kurča musí mať pri zabití minimálne 81 dní; „úplne voľný chov“ – jednou z podmienok je, že hydina musí mať počas dňa nepretržitý prístup k vonkajšiemu výbehu s neobmedzenou plochou. Rozličné metódy chovu kurčiat môžu na prvý pohľad pôsobiť zložito. Pokiaľ vám však záleží na tom, čo jete, je dôležité, aby ste mali možnosť zorientovať sa v informáciách a dátach, ktoré s nimi súvisia. Možno bude váš výber pri nákupe kuracieho mäsa o to jednoduchší a chuť kuraciny lahodnejšia. Napokon, vy sami najlepšie viete, ktoré parametre sú pri vašom rozhodovaní sa víťazné.

prejsť na článok

Dôležitý oznam

Vážení členovia,dňa 28.8.2024 sa p. Vladimír Škrabák na vlastnú žiadosť z osobných dôvodov vzdal funkcie poradcu chovu.Agendu poradcu chovu bude dočasne vykonávať predseda klubu Alexander Felszeghy Výbor klubu CSC

prejsť na článok

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

Pri zvieratách špeciálne chovaných na konkrétny účel vieme ich životné podmienky kontrolovať a regulovať. Hydina je chovaná na znášanie vajec a produkciu mäsa. Napriek tomu, že je jej osud vopred určený, nenahliada sa na ňu iba ako na koncový produkt.

prejsť na článok

Zápis výšky a chrupu pre uchovnenie

Milí členovia, v prípade, že máte záujem o zápis výšky a chrupu na ŠV Vojka nad Dunajom 14.9.2024, oznámte to, prosím, dočasne poverenému poradcovi chovu. Alexander Felszeghy

prejsť na článok

O nových trendoch  v chove hydiny a vo výrobe vajec

V snahe sprostredkovať hydinárom najnovšie poznatky z oblasti liahnutia, chovu a spracovania hydiny a produkcie slepačích vajec organizuje Únia hydinárov Slovenska pravidelne odborný Seminár ÚHS. Po dvojročnej prestávke vynútenej protipandemickými opatren

prejsť na článok

Smútočné oznámenie

S hlbokým zármutkom sme prijali správu, že dňa 10.12.2023 nás vo veku 74 rokov navždy opustil Ing. Ladislav Kazlov st., dlhoročný predseda Poľnohospodárskeho družstva Jur nad Hronom, ktorý taktiež pôsobil ako člen predstavenstva nášho zväzu. Bol dušou cho

prejsť na článok