Únia hydinárov Slovenska je stavovskou, dobrovoľnou a nepolitickou organizáciou, združujúcou slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny a producentov slepačích vajec.
Ak chcete nakupovať kvalitné potraviny, mali by ste sa vedieť orientovať v ich označení. Etiketa vám dokáže prezradiť všetky potrebné informácie. Čo si všímať? Tentoraz sa pozrieme na označovanie hydinových mäsových výrobkov.
V období pred Veľkou nocou zaznamenávajú hydinári každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach ako aj hydinovom mäse. Ako povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, aj v tomto roku majú producenti pripravenú dostatočnú ponuku z
Pri zvieratách špeciálne chovaných na konkrétny účel vieme ich životné podmienky kontrolovať a regulovať. Hydina je chovaná na znášanie vajec a produkciu mäsa. Napriek tomu, že je jej osud vopred určený, nenahliada sa na ňu iba ako na koncový produkt.
Poslanecká iniciatíva, ktorá chce zákonom zakázať od roku 2025 chov nosníc v obohatených klietkach , nemá žiadne opodstatnenie, konštatovali na TB predstavitelia Únie hydinárov Slovenska. Daniel Molnár a Ladislav Birčák. Chov nosníc je legislatívne upr
V EÚ sú zavedené veľmi prísne veterinárne opatrenia. Ich cieľom je zabrániť šíreniu vírusu z voľne žijúceho vtáctva na hydinu a obmedziť výskyt ohnísk nákazy v prípade hydiny. Ak sa v chove vyskytne takéto ohnisko, vtáky musia byť utratené a prijímajú sa
Mäso je súčasťou výživy, dôležitou zložkou našej potravy. Obsahuje totiž nevyhnutné aminokyseliny, tuky, minerálne soli, vitamíny či stopové prvky. Aj keď v posledných rokoch narastá záujem o vegánsku stravu, paradoxne sa súčasne zvyšuje záujem o hydinové
Vajce je zložené zo žĺtka, z bielka a zo škrupiny. Každá z týchto zložiek má vplyv na ich celkovú kvalitu. Z hľadiska tzv. vnútorných vlastností vajec je dôležitý i pomer zastúpenia škrupiny, bielka a žĺtka. Aký je ten optimálny a čo nám prezrádzajú vonka
Hydinové mäso je veľmi žiadané, čo sa odzrkadľuje na jeho spotrebe. Za posledných päť rokov totiž vzrástla zo 17 kg na osobu na 24 kg na osobu. S rastúcim záujmom spotrebiteľov o kuracie mäso sa dostáva do popredia téma metód chovu kurčiat a ich vplyvu na
Označenie potravín môže na prvý pohľad vyzerať mätúco, neprehľadne a v niektorých prípadoch až zavádzajúco. Ak však chcete nakupovať kvalitné slovenské potraviny, musíte sa v ich označení vedieť orientovať. Čo všetko vám prezradia údaje na etikete a čo ko
V snahe sprostredkovať hydinárom najnovšie poznatky z oblasti liahnutia, chovu a spracovania hydiny a produkcie slepačích vajec organizuje Únia hydinárov Slovenska pravidelne odborný Seminár ÚHS. Po dvojročnej prestávke vynútenej protipandemickými opatren