Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

Mäso je súčasťou výživy, dôležitou zložkou našej potravy. Obsahuje totiž nevyhnutné aminokyseliny, tuky, minerálne soli, vitamíny či stopové prvky. Aj keď v posledných rokoch narastá záujem o vegánsku stravu, paradoxne sa súčasne zvyšuje záujem o hydinové mäso. Poznáte jeho benefity? Hydina a jej význam vo výžive Chov hydiny má nenahraditeľné postavenie pri zabezpečovaní racionálnej výživy obyvateľstva. Nutričná hodnota hydinového mäsa je zaujímavá predovšetkým pre vysoký obsah bielkovín, esenciálnych aminokyselín, esenciálnych mastných kyselín, minerálnych látok, vitamínov a pre nízky podiel tuku (v závislosti od druhu hydiny). Práve spomenuté benefity sú kľúčové v rámci prevencie tzv. civilizačných ochorení, akými sú srdcovo-cievne ochorenia, onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia či osteoporóza. Populárne je predovšetkým kuracie a morčacie mäso, ktoré zapadá do trendu racionálnej výživy ľudí zameriavajúcich sa na dieteticky vysoko stráviteľné živočíšne produkty. Mäso z hydiny, označované aj ako biele mäso a diétnemäso, má v porovnaní s mäsom jatočných zvierat vo svalovine menej väziva, a preto je jemne vláknité, krehké a ľahko stráviteľné. Obsahuje málo tuku – len 5 % hmotnosti (výnimku tvorí mäso husí a kačíc). V kuracom stehne sa nachádzajú 3 g tuku v 100 g jedlého podielu a v prsnej svalovine dokonca len 0,9 g tuku. Na ilustráciu, hovädzie stehno obsahuje cca 8 g tuku a bravčové 15 g tuku v 100 g. Kladné hodnotenie dostáva hydina za: kvalitné a ľahko využiteľné bielkoviny i zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení;málo cholesterolu, v priemere len 0,07 g;obsah minerálnych látok – draslíka, horčíka (potrebného na svalovú a hlavne srdcovú činnosť), ale aj fosforu a vápnika. Tieto dva vzájomne sa doplňujúce minerály sú dôležité hlavne v detskom veku na výstavbu kostry a zubov, ktorým zabezpečujú pevnosť. Vápnik plní svoju úlohu aj v rámci procesu zrážania krvi či pri prevencii civilizačných ochorení;obsah síry, ktorá je súčasťou mnohých enzýmov a bioaktívnych látok;prítomnosť vitamínov zo skupiny B vrátane B12, nevyhnutného na krvotvorbu, a taktiež vitamínu E, ktorý je významný antioxidant potrebný pri prevencii civilizačných ochorení. Traduje sa názor, že hydina obsahuje málo železa. V kuracom mäse sa nachádza len mierne nižšie množstvo železa ako v bravčovom či hovädzom. Navyše veľmi vysoký príjem železa sa v modernej výžive neodporúča. Vedeli ste, že?Kvalita bielkoviny sa posudzuje podľa stupňa využiteľnosti. Bielkovina slepačieho vajca je v tomto prípade „odrazovým mostíkom“, pretože náš organizmus ju vie zužitkovať na 100 %. Na porovnanie, z kuracieho mäsa až na 96 %, z hovädzieho mäsa na 68 % a zo sóje iba na 26 %. Benefity hydinového mäsa Z hľadiska hospodárskeho využitia rozlišujeme: hrabavú hydinu (kurča, sliepka, morka, ale aj perlička),vodnú hydinu (hus a kačica). Kuracie mäso Kuracie mäso obsahuje bielkoviny, ktoré sú stavebnou jednotkou svalov. Proteíny sú zložené z aminokyselín, ktoré udržiavajú a posilňujú ďalšie životne dôležité funkcie v tele vrátane buniek, kostí a odbúravania toxických látok. Kolagén a elastín, obsiahnuté v kuracích nohách, sú obzvlášť vhodné pre tých, ktorí trpia chorobami kĺbov. Vitamíny skupiny B sú v najväčšom množstve zastúpené v stehnách a krídlach. Tieto vitamíny posilňujú imunitný systém, zlepšujú nervový systém a dodávajú telu energiu. Kuracie mäso obsahuje aj vitamíny A a E, ktoré sú veľmi dôležité na udržanie zrakovej ostrosti a imunity, a aj minerály podieľajúce sa na správnom fungovaní srdcovo-cievnej a nervovej sústavy. V kuracine je prítomné aj železo, ktoré má veľké benefity pre zdravie – pomáha červeným krvinkám dodávať do buniek kyslík. Obsahuje i esenciálne oleje a látky s dusíkom a glutamínom. Vedeli ste, že?Kurča je hydina vo veku do 16 až 20 týždňov, keď „sa mení“ na sliepku a začína znášať vajcia – z kuraťa sa sliepka stáva okamihom začiatku znášky vajec, čo je práve medzi 16 až 20 týždňom života. Pomenovanie nevyplýva iba z veku, mení sa aj mäso. Mäso sliepok má tuhšiu konzistenciu, tmavšiu farbu a vyšší obsah tuku. Slepačina je v dôsledku intenzívnej znášky vajec chudobnejšia na minerály a vitamíny. Je však veľmi chutná, ľahká a výživná (nie je vhodná napríklad pri redukčných diétach z dôvodu vyššieho množstva tuku). Morčacie mäso Farba morčaciny je bledoružová a nápadne sa podobá na kuracie mäso. Chuť má veľmi jemnú. Morčacie mäso patrí medzi najväčšie zdroje kvalitných bielkovín potrebných na obnovu ľudského tela a má minimálny obsah tukov. Z hľadiska zdravia je veľmi kvalitným a zároveň ľahko stráviteľným mäsom. Je vhodné pre pacientov s veľmi prísnymi diétami. Morčacie mäso sa odporúča predovšetkým pre ľudí, ktorí chcú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam, majú vysoký cholesterol alebo nechcú pribrať. Je vhodné aj pre pacientov so srdcovými ochoreniami, s hypertenziou, pre diabetikov, ľudí s nadváhou, ako aj pre deti, športovcov a pacientov po operácii. Morčacie mäso obsahuje: najvyšší podiel bielkovín vo svalovine zo všetkých druhov hydiny – prsná svalovina obsahuje 25 % bielkovín a stehno viac ako 21 %;najnižší obsah tuku (aj v rámci hydiny) – 100 g morčacieho mäsa obsahuje iba 4 g tuku, preto je ľahko stráviteľné, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach;vysoký obsah zinku (150 g mäsa predstavuje dennú dávku zinku), ktorý veľmi dobre vplýva na fyzický vývoj dospievajúcich, na imunitný systém a potenciu;najvyšší podiel vitamínu B12, ktorý zabraňuje málokrvnosti a podporuje nervový systém.aminokyselinu tryptofán, ktorá znižuje depresie a odstraňuje nespavosť;zvýšené množstvo minerálnych látok (železo, vápnik, selén), ktoré podporujú tvorbu krvi a fungovanie červených krviniek aj imunitu. Vedeli ste, že?Aj drobky nám poskytujú benefity. Výživovo vyniká hydinová pečeň ako výborný zdroj vitamínu B12, nevyhnutného pre zdravú pokožku a odolnosť organizmu voči infekciám. Ak trpíte nedostatkom železa, nemusíte konzumovať iba červené mäso. Ani v hydine nie je jeho obsah zanedbateľný – na 100 g je to 1,6 mg (hovädzie mäso obsahuje 2,6 mg). Kuracie a morčacie mäso je vhodné aj pre ľudí, ktorí podstúpili operáciu, a taktiež pre ľudí so zníženou imunitou. Je vynikajúcou prevenciou srdcového infarktu a mŕtvice. Svojím zložením prispieva k výžive pokožky, vlasov a nechtov, pomáha normalizovať metabolizmus a zvyšovať stabilitu nervovej sústavy. Kačacie mäso Tmavočervené sfarbenie, lahodná a jemná chuť, to je kačacina. Ide o veľmi obľúbený pokrm, hoci obsahuje vyššie množstvo tuku ako kuracie mäso, ale na bielkoviny, vitamíny či železo chudobný nie je. Kačacie mäso obsahuje v 100 g približne 18 g kvalitnej bielkoviny. Kačacie mäso obsahuje: trikrát toľko železa a dvakrát viac vitamínu B1 a B2 ako iné druhy mäsa;vitamín B6, nevyhnutný pre červené krvinky, ovplyvňuje rast a zdravie kostí, podieľa sa aj na dôležitých obranných funkciách organizmu;vitamín B3, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri metabolizme tukov a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu. Jedna porcia kačaciny dokáže pokryť až polovičnú potrebu odporúčaného množstva tohto vitamínu. Vedeli ste, že?Veľké využitie má aj pečeň a tuk z vodnej hydiny. Hydinový tuk má rozdielne zloženie a vlastnosti ako tuk veľkých hospodárskych zvierat. Tuk je tekutejší, vyznačuje sa vyšším zastúpením esenciálnych mastných kyselín (viac ako 20 % oproti 2 – 7 %), čo má z hľadiska výživy priaznivý vplyv na človeka. Husacie mäso Husacie mäso obsahuje trikrát viac vitamínu B2 a takmer dvakrát viac vitamínu B6 ako iné druhy mäsa. Okrem toho je kvalitným zdrojom draslíka a fosforu. Iba 100 g husacieho mäsa obsahuje jednu tretinu odporučenej dennej dávky železa pre ženy a viac ako polovicu dennej dávky pre mužov. Na rozdiel od kuracieho mäsa tmavé husacie obsahuje podstatne vyššie množstvo tuku. Prítomnosť bielkovín však nie je zanedbateľná, v priemere činí 14,5 %. Aj v tomto prípade však musíme rozlišovať, z ktorej časti husacie mäso pochádza, rovnako aj pri podiele tuku. Za najkalorickejšie sú považované husacie prsia s obsahom 370 kcal alebo aj pečené stehno, ktoré má približne 250 cal (bez kože). To, že husacina obsahuje väčšie množstvo tuku, však neznamená, že by ste ju mali z jedálnička vylúčiť či ju výrazne obmedziť. Jej frekvencia v jedálničku sa odvíja okrem iného od toho, nakoľko aktívny životný štýl vediete. Vedeli ste, že?Najtučnejšie mäso z hydiny je kačacie, ale ak odstránite kožu, kačacie mäso je menej kalorické ako husacie, pretože väčšina tuku je uložená v koži. Obsah tuku v mäse vodnej hydiny je v prípade jatočných husí a kačíc na úrovni 12 – 20 %, čo je podobný obsah ako pri bravčovom alebo hovädzom mäse (18 – 40 %, resp. 2 – 36 %). Slovo na záver – benefity ruka v ruke s kvalitou mäsa Kvalita hydinového mäsa, a teda aj výživové hodnoty závisia od spôsobu chovu hydiny a od krmiva. Na kvalitu by sme sa mali pozerať z viacerých uhlov. Nie vždy totiž platí, že domáce farmy s malým počtom sliepok či inej hydiny produkujú chutné a šťavnaté mäso. To isté sa týka veľkochovu. Prečo? Hlavné dôvody sú dva: zloženie krmiva a prostredie, kde sa chová. Predstavte si, že chováte sliepky, povedzme 16 kusov. Ak im zabezpečíte dostatok pohybu a čerstvého vzduchu, pozitívne prispejete ku kvalite ich mäsa. Ak im však nedodáte krmivo komplexné na všetky potrebné živiny, ani voľný výbeh a pohyb na slnku nebudú dostatočným kritériom vysokej kvality. O chove v nevhodných podmienkach nehovoriac. Pri veľkochove hovoríme o tisíckach kusov hydiny. Krmivo preto podlieha prísnym kontrolám a jeho zloženie je podložené vedeckým výskumom. Je plné živín, zostavené z funkčných surovín, vyvinuté tak, aby hydina získala všetky látky potrebné na zdravý vývoj. Hygiena je prísne kontrolovaná. Každý zo spôsobov chovu má svoje výhody aj nevýhody a je preto na spotrebiteľovi, aký druh hydinového mäsa a z akého spôsobu chovu si kúpi. Pri hydine chovanej na slovenských farmách a zabitej na slovenských bitúnkoch však má záruku stálej veterinárnej kontroly a dohľadu a môže si byť istý, že mäso je zdravé, kvalitné, čerstvé, bezpečné, bez škodlivých látok a najmä chutné. Tak ako niektorí s predsudkami a akosi automaticky odsudzujú veľkochov, tak by si iní možno nezobrali vajíčka či mäso od susedy, ktorá síce chová sliepky na dvore, no mali možnosť vidieť, v akých podmienkach Pohľad na kvalitu a chov hydiny nie je čierno-biely, respektíve nemal by byť. Do úvahy treba brať mnohé atribúty. Niektoré sú spoločné pre domáce farmy a veľkochov, iné treba rozlišovať, no v každom prípade by sme ich nemali vnímať jednotvárne.

prejsť na článok

Spoznajte rozprávkové Pieniny

Pieniny nájdeme ležať na rozhraní vnútorných a vonkajších Karpát. Vďaka komplikovanej geologickej stavbe je tu mnoho zaujímavých prírodných útvarov, ktoré stojí za to vidieť. Skalné steny, bradlá, ale aj iné atrakcie vám nevezmú len pár hodín času, preto

prejsť na článok

Diagnostika tela Inbody 270

Pozadie intra: Popisok: Spoznajte Vaše telo z hľadiska výživy a životného štýlu Odkaz: http://kluczdravia.sk/diagnostika-inbody

prejsť na článok

10 plusov detskej kozmetiky bez syntetických zložiek

Aké benefity prináša detská kozmetika, ktorá neobsahuje syntetické látky? Prečo sa oplatí používať ju pre vaše dieťa a prečo jej môžete plne dôverovať?

prejsť na článok

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

Ak chcete nakupovať kvalitné potraviny, mali by ste sa vedieť orientovať v ich označení. Etiketa vám dokáže prezradiť všetky potrebné informácie. Čo si všímať? Tentoraz sa pozrieme na označovanie hydinových mäsových výrobkov.

prejsť na článok