O nových trendoch  v chove hydiny a vo výrobe vajec

V snahe sprostredkovať hydinárom najnovšie poznatky z oblasti liahnutia, chovu a spracovania hydiny a produkcie slepačích vajec organizuje Únia hydinárov Slovenska pravidelne odborný Seminár ÚHS. Po dvojročnej prestávke vynútenej protipandemickými opatreniami sa koncom novembra už na jeho 30. ročníku zúčastnilo rekordných vyše 220 ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z viacerých európskych krajín. Domáci a zahraniční odborníci, výskumníci a vedeckí pracovníci pri prezentovaní najnovších trendov v oblasti hydinárstva kládli dôraz predovšetkým na výživu zvierat a zabezpečenie ich zdravého vývoja bez negatívnych vonkajších vplyvov, ako aj na prezentáciu najnovších technológii pre chov brojlerov i nosníc. Pri hodnotení aktuálnej situácie a charakterizovaní problémov v chovoch hydiny na Slovensku poukázal riaditeľ ÚHS Daniel Molnár predovšetkým na výrazný rast výrobných nákladov, predovšetkým rozhodujúcich položiek, akými sú kŕmne zmesi, energie a obalové materiály, čo sa nevyhnutne musí preniesť do predajných cien hydinového mäsa a vajec. Hydinári zároveň očakávajú aj štátnu pomoc, pretože bez nej nedokážu byť konkurencieschopní importovanému tovaru. Ako uviedol zástupca Českomoravskej druběžárskej únie Zdeněk Štepánek, hoci sebestačnosť v hydinovom mäse je u našich susedov vyššia ako na Slovensku a pohybuje sa na úrovni 65 percent, s dovozmi častokrát menej kvalitného tovaru sa stretávajú aj oni. V poslednom čase registrujú hlasy ochranárskych organizácii, aby sa podobne ako to bolo pri zákaze chovu nosníc v klietkych, obmedzil chov klasických brojlerových kurčiat a chovatelia sa orientovali len na pomaly rastúce kurčatá. Tu však treba vziať do úvahy, že tieto sú pre spotrebiteľa až dvojnásobne drahšie. Za najstrmšie rastúcu položku označujú hydinári kŕmne zmesi, ktoré predstavujú až 60 percent nákladov. Dôvody ich zvyšovania ozrejmil zástupca popredného európskeho výrobcu kŕmnych zmesí Oldřich Blažek.. Za hlavnú príčinu označil razantný rast cien obilnín, ktoré len za posledných 6 mesiacov išli hore dvojnásobne. Pestovatelia obchodujú drahšie aj proteínové suroviny, ako sú sója, repka či slnečnica. Navyše podľa krmivárov je tu aj neochota farmárov predávať olejniny na výrobu kŕmnych zmesí. Doc. Ladislav Molnár z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach charakterizoval vo svojej prednáške mykotoxíny a ich vplyv na zdravie a produkciu hydiny. Táto problematiky podľa neho stále naberá na dôležitosti aj vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny.Aj aktuálne jesenné hlmisté a vlhké počasie je ideálne pre vysokú koncentráciu plesní v kŕmnych zmesiach, ktoré sa môžu dostať do zažívacieho traktu zvierat a keďže plesní je viac druhov, najhorší je ich synergický účinok. To má potom dopad na nižšiu úžitkovosť a znáškovosť hydiny, prípadne až na zvýšenú mortalitu. Hoci existujú rýchle testy na zistenie mykotoxínov, pre prevenciu je nevyhnutná pravidelná komunikácia chovateľov s veterinárnymi lekármi. Na cielenú ochranu hydiny poukázal vo svojom vystúpení predstaviteľ spoločnosti, ktorá má vo svojej ponuke ako novinku šumivé tablety, ktoré sú určené na dodávanie probiotik prostredníctvom pitnej vody a tým posilňujú celkové zdravie čriev zvierat. Vzhľadom na aktuálny rast cien elektriny a plynu hovorili odborníci aj o hľadaní úspor týchto položiek pri prevádzke hál na výkrm brojlerov, ale aj prezentovali nové technológie pre ich chov. Čo môžu chovatelia robiť okamžite a bez výraznejších nákladov, je výmena klasického osvetlenia za úspornejšie LED svietidlá, dbať v zimných mesiacoch na dôsledné zamedzenie prúdenia studeného vzduchu do hál cez otvorené dvere a okná, skrátenie času naskladňovania, resp. vyskladňovania hydiny, pričom treba dbať na to, aby haly zbytočne “nevymrzli”.  Chovatelia a spracovatelia hydiny dostali množstvo ďaľších aktuálnych informácii týkajúcich sa napríklad rizikových a skrytých miest pri prevencii a zdolávaní nákaz, o vplyve esterov mastných kyselín na podporu integrity a zdravia tráviaceho traktu hydiny, o vektorových vakcínach a nových možnostiach vo vakcináciach jednodňových kurčiat či o procese pŕchnutia v priebehu odchovu nosníc Súčasťou  Seminára ÚHS je každoročne  oceňovanie dlhoročných úspešných pracovníkov v slovenskom hydinárstve.  Tentokrát si ocenenie prevzali Jozef Halveland z HSH Veľké Zálužie a Imre Nagy zo spoločnosti Agrostaar KB Kráľov Brod. In memoriam boli ocenení aj dvaja dlhoroční vedúci predstavitelia Únie hydinárov Slovenska a výrazné osobnosti slovenského poľnohospodárstva a hydinárstva, ktorí počas predchádzajúcich dvoch rokov naše rady navždy opustili – Ing. Jozef őszi a Ing. Ivan Gróf.

prejsť na článok

Pred sviatkami je hydiny a vajec dostatok, o cenách v obchodoch hydinári nerozhodujú

V období pred Veľkou nocou zaznamenávajú hydinári každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach ako aj hydinovom mäse. Ako povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, aj v tomto roku majú producenti pripravenú dostatočnú ponuku z 

prejsť na článok

Hydinári proti návrhu zákona o zákaze klietkových chovov

Poslanecká iniciatíva, ktorá chce zákonom zakázať od roku 2025 chov nosníc v obohatených klietkach , nemá žiadne opodstatnenie, konštatovali na TB predstavitelia Únie hydinárov Slovenska. Daniel Molnár a Ladislav Birčák. Chov nosníc je legislatívne upr

prejsť na článok

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

V EÚ sú zavedené veľmi prísne veterinárne opatrenia. Ich cieľom je zabrániť šíreniu vírusu z voľne žijúceho vtáctva na hydinu a obmedziť výskyt ohnísk nákazy v prípade hydiny. Ak sa v chove vyskytne takéto ohnisko, vtáky musia byť utratené a prijímajú sa

prejsť na článok

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

Pri zvieratách špeciálne chovaných na konkrétny účel vieme ich životné podmienky kontrolovať a regulovať. Hydina je chovaná na znášanie vajec a produkciu mäsa. Napriek tomu, že je jej osud vopred určený, nenahliada sa na ňu iba ako na koncový produkt.

prejsť na článok

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

Hydinové mäso je veľmi žiadané, čo sa odzrkadľuje na jeho spotrebe. Za posledných päť rokov totiž vzrástla zo 17 kg na osobu na 24 kg na osobu. S rastúcim záujmom spotrebiteľov o kuracie mäso sa dostáva do popredia téma metód chovu kurčiat a ich vplyvu na

prejsť na článok