V období pred Veľkou nocou zaznamenávajú hydinári každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach ako aj hydinovom mäse. Ako povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, aj v tomto roku majú producenti pripravenú dostatočnú ponuku z domácej výroby, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom období dodržiavali na svojich farmách prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia, ktoré zamedzili výskytu vtáčej chrípky vo veľkochovoch na rozdiel od viacerých aj okolitých krajín. Na základe celoeurópskeho vývoja v oblasti cien potravín, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi si spotrebiteľ za tieto výrobky priplatí. Chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roku 2021. Najmä počas roku 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. V úvode roku 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov.V chove hydiny spôsobili chovateľom veľké problémy rastúce ceny elektrickej energie, plynu, ale najmä ceny kŕmnych zmesí. Za posledné 2 roky sme zaznamenali nárast cien kŕmnych zmesí pre hydinu o 70 %. To sa negatívne prejavilo na ekonomike chovu hydiny, pretože každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má zásadný vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydine. Dôvodom je skutočnosť, že náklady na krmivá predstavujú 60 % všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a viac ako 50 % nákladov pri produkcii vajec. Zastropovanie cien elektrickej energie a plynu znamenalo pre chovateľov hydiny opätovné výrazné zvýšenie cien energií od začiatku roku 2023. Cena elektrickej energie stúpla za posledný rok o 400 % a cena plynu o 500 %. Hore išli ceny obalových materiálov o 100 %, rast cien pohonných látok ako aj rast mzdových nákladov z dôvodu rastúcej inflácie. Spracovateľom hydinového mäsa výrazne vzrástla aj cena vstupnej suroviny – živej jatočnej hydiny o 58 %. „Viackrát sme sa v médiách stretli v poslednom období s informáciou, že infláciu v SR spôsobujú výrobcovia potravín. Nie je to však pravda. Od začiatku roku 2022 vzrástli náklady na výkrm kurčiat o 37 %, odbytové ceny spracovateľov hydiny za chladené kurčatá však vzrástli iba o 25 %. Naproti tomu priemerné spotrebiteľské ceny za kura chladené vzrástli za rovnaké obdobie až o 42,6 %. Priemerná odbytová cena výrobcov za kura chladené bola vo februári 2023 na úrovni 2,49 EUR/kg. Pri kuracích rezňoch narástli odbytové ceny výrobcov o 35 %, ale spotrebiteľské ceny vzrástli až o 38 %. Priemerná odbytová cena výrobcov za kuracie rezne bola vo februári 2023 na úrovni 5,20 EUR/kg. To sú jasné dôkazy o tom, kto sa na zdražovaní a inflácii podieľa rozhodujúcou mierou. Hydinári to nie sú,“ zdôraznil D. Molnár. Výrazným spôsobom narástli aj výrobné náklady na produkciu vajec. „ Od začiatku roku 2022 vzrástli výrobné náklady aj odbytové ceny producentov konzumných slepačích vajec o 85 %. V mesiaci február 2023 boli priemerné odbytové ceny slepačích vajec z klietkových chovov na úrovni 1,65 EUR za 10 ks balenie. Priemerné spotrebiteľské ceny na pultoch obchodov za rovnaké obdobie narástli až o 93 %. Nech si spotrebiteľ na základe cien v obchodoch vypočíta, koľko na vajciach zarábajú obchodníci,“ uviedol podpredseda ÚHS Ladislav Birčák. Súčasne upozornil, že na Slovensko sa valí cez Poľsko množstvo lacných vajec z Ukrajiny, kde neplatia prísne normy EÚ pre chov a výživu nosníc. Spotrebitelia by si preto pri nákupoch mali dôsledne všímať krajinu pôvodu. Okrem klasického kuracieho mäsa ponúkajú slovenskí spracovatelia hydiny v obchodoch aj prémiové výrobky pre náročnejších spotrebiteľov ako sú kurčatá chované v systéme welfare alebo pomaly rastúce kurčatá. Pri nich je výhodou podstatne dlhší chov a výrazne vyššia kvalita mäsa. V predsviatočnom období tradične rastie záujem aj o hydinové mäsové výrobky. Očakávame že v súčasnej dobe zvýšenej inflácie bude záujem o naše výrobky ešte vyšší, pretože hydinové mäso je stále najlacnejšie a svojimi výživovými hodnotami a dietetickými vlastnosťami je vhodné pre každého spotrebiteľa. Rovnako aj producenti vajec ponúkajú na trhu okrem klasických vajec aj vajcia s pridanou hodnotou ako sú vajcia s vyšším obsahom vlákniny, omega mastných kyselín, minerálov alebo vitamínov. Tie prinášajú spotrebiteľom okrem vysokého podielu bielkovín aj pozitívny vplyv na ich zdravotný stav.
Poslanecká iniciatíva, ktorá chce zákonom zakázať od roku 2025 chov nosníc v obohatených klietkach , nemá žiadne opodstatnenie, konštatovali na TB predstavitelia Únie hydinárov Slovenska. Daniel Molnár a Ladislav Birčák. Chov nosníc je legislatívne upr
prejsť na článokV snahe sprostredkovať hydinárom najnovšie poznatky z oblasti liahnutia, chovu a spracovania hydiny a produkcie slepačích vajec organizuje Únia hydinárov Slovenska pravidelne odborný Seminár ÚHS. Po dvojročnej prestávke vynútenej protipandemickými opatren
prejsť na článokDostatočne pestr a vyv žen strava je z klad zdrav ho a dlh ho života. Mala by obsahovať dostatok zeleniny aj ovocia, spr vny pomer medzi sacharidmi, tukmi a bielkovinami, ktor je potrebn prij mať z kvalitn ch zdrojov m sa, vajec, strukov n i orechov.
prejsť na článokV EÚ sú zavedené veľmi prísne veterinárne opatrenia. Ich cieľom je zabrániť šíreniu vírusu z voľne žijúceho vtáctva na hydinu a obmedziť výskyt ohnísk nákazy v prípade hydiny. Ak sa v chove vyskytne takéto ohnisko, vtáky musia byť utratené a prijímajú sa
prejsť na článokVajce je zložené zo žĺtka, z bielka a zo škrupiny. Každá z týchto zložiek má vplyv na ich celkovú kvalitu. Z hľadiska tzv. vnútorných vlastností vajec je dôležitý i pomer zastúpenia škrupiny, bielka a žĺtka. Aký je ten optimálny a čo nám prezrádzajú vonka
prejsť na článok