Pred sviatkami je hydiny a vajec dostatok, o cenách v obchodoch hydinári nerozhodujú

V období pred Veľkou nocou zaznamenávajú hydinári každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach ako aj hydinovom mäse. Ako povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, aj v tomto roku majú producenti pripravenú dostatočnú ponuku z domácej výroby, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom období dodržiavali na svojich farmách prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia, ktoré zamedzili výskytu vtáčej chrípky vo veľkochovoch na rozdiel od viacerých aj okolitých krajín. Na základe celoeurópskeho vývoja v oblasti cien potravín, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi si spotrebiteľ za tieto výrobky priplatí. Chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roku 2021. Najmä počas roku 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. V úvode roku 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov.V chove hydiny spôsobili chovateľom veľké problémy rastúce ceny elektrickej energie, plynu, ale najmä ceny kŕmnych zmesí. Za posledné 2 roky sme zaznamenali nárast cien kŕmnych zmesí pre hydinu o 70 %. To sa negatívne prejavilo na ekonomike chovu hydiny, pretože každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má zásadný vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydine. Dôvodom je skutočnosť, že náklady na krmivá predstavujú 60 % všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a viac ako 50 % nákladov pri produkcii vajec. Zastropovanie cien elektrickej energie a plynu znamenalo pre chovateľov hydiny opätovné výrazné zvýšenie cien energií od začiatku roku 2023. Cena elektrickej energie stúpla za posledný rok o 400 % a cena plynu o 500 %. Hore išli ceny obalových materiálov o 100 %, rast cien pohonných látok ako aj rast mzdových nákladov z dôvodu rastúcej inflácie. Spracovateľom hydinového mäsa výrazne vzrástla aj cena vstupnej suroviny – živej jatočnej hydiny o 58 %. „Viackrát sme sa v médiách stretli v poslednom období s informáciou, že infláciu v SR spôsobujú výrobcovia potravín. Nie je to však pravda. Od začiatku roku 2022 vzrástli náklady na výkrm kurčiat o 37 %, odbytové ceny spracovateľov hydiny za chladené kurčatá však vzrástli iba o 25 %. Naproti tomu priemerné spotrebiteľské ceny za kura chladené vzrástli za rovnaké obdobie až o 42,6 %. Priemerná odbytová cena výrobcov za kura chladené bola vo februári 2023 na úrovni 2,49 EUR/kg. Pri kuracích rezňoch narástli odbytové ceny výrobcov o 35 %, ale spotrebiteľské ceny vzrástli až o 38 %. Priemerná odbytová cena výrobcov za kuracie rezne bola vo februári 2023 na úrovni 5,20 EUR/kg. To sú jasné dôkazy o tom, kto sa na zdražovaní a inflácii podieľa rozhodujúcou mierou. Hydinári to nie sú,“ zdôraznil D. Molnár. Výrazným spôsobom narástli aj výrobné náklady na produkciu vajec. „ Od začiatku roku 2022 vzrástli výrobné náklady aj odbytové ceny producentov konzumných slepačích vajec o 85 %. V mesiaci február 2023 boli priemerné odbytové ceny slepačích vajec z klietkových chovov na úrovni 1,65 EUR za 10 ks balenie. Priemerné spotrebiteľské ceny na pultoch obchodov za rovnaké obdobie narástli až o 93 %. Nech si spotrebiteľ na základe cien v obchodoch vypočíta, koľko na vajciach zarábajú obchodníci,“ uviedol podpredseda ÚHS Ladislav Birčák. Súčasne upozornil, že na Slovensko sa valí cez Poľsko množstvo lacných vajec z Ukrajiny, kde neplatia prísne normy EÚ pre chov a výživu nosníc. Spotrebitelia by si preto pri nákupoch mali dôsledne všímať krajinu pôvodu. Okrem klasického kuracieho mäsa ponúkajú slovenskí spracovatelia hydiny v obchodoch aj prémiové výrobky pre náročnejších spotrebiteľov ako sú kurčatá chované v systéme welfare alebo pomaly rastúce kurčatá. Pri nich je výhodou podstatne dlhší chov a výrazne vyššia kvalita mäsa. V predsviatočnom období tradične rastie záujem aj o hydinové mäsové výrobky. Očakávame že v súčasnej dobe zvýšenej inflácie bude záujem o naše výrobky ešte vyšší, pretože hydinové mäso je stále najlacnejšie a svojimi výživovými hodnotami a dietetickými vlastnosťami je vhodné pre každého spotrebiteľa. Rovnako aj producenti vajec ponúkajú na trhu okrem klasických vajec aj vajcia s pridanou hodnotou ako sú vajcia s vyšším obsahom vlákniny, omega mastných kyselín, minerálov alebo vitamínov. Tie prinášajú spotrebiteľom okrem vysokého podielu bielkovín aj pozitívny vplyv na ich zdravotný stav.

prejsť na článok

Hydinári proti návrhu zákona o zákaze klietkových chovov

Poslanecká iniciatíva, ktorá chce zákonom zakázať od roku 2025 chov nosníc v obohatených klietkach , nemá žiadne opodstatnenie, konštatovali na TB predstavitelia Únie hydinárov Slovenska. Daniel Molnár a Ladislav Birčák. Chov nosníc je legislatívne upr

prejsť na článok

O nových trendoch  v chove hydiny a vo výrobe vajec

V snahe sprostredkovať hydinárom najnovšie poznatky z oblasti liahnutia, chovu a spracovania hydiny a produkcie slepačích vajec organizuje Únia hydinárov Slovenska pravidelne odborný Seminár ÚHS. Po dvojročnej prestávke vynútenej protipandemickými opatren

prejsť na článok

Prečo by ste mali užívať omega-3?

Dostatočne pestr a vyv žen strava je z klad zdrav ho a dlh ho života. Mala by obsahovať dostatok zeleniny aj ovocia, spr vny pomer medzi sacharidmi, tukmi a bielkovinami, ktor je potrebn prij mať z kvalitn ch zdrojov m sa, vajec, strukov n i orechov.

prejsť na článok

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

V EÚ sú zavedené veľmi prísne veterinárne opatrenia. Ich cieľom je zabrániť šíreniu vírusu z voľne žijúceho vtáctva na hydinu a obmedziť výskyt ohnísk nákazy v prípade hydiny. Ak sa v chove vyskytne takéto ohnisko, vtáky musia byť utratené a prijímajú sa

prejsť na článok

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

Vajce je zložené zo žĺtka, z bielka a zo škrupiny. Každá z týchto zložiek má vplyv na ich celkovú kvalitu. Z hľadiska tzv. vnútorných vlastností vajec je dôležitý i pomer zastúpenia škrupiny, bielka a žĺtka. Aký je ten optimálny a čo nám prezrádzajú vonka

prejsť na článok