Pravé talianske rizoto

Varenie – Príprava jedál Pod rizotom si mnohí predstavujú zmiešanie uvarenej ryže a ostatných ingrediencií, často zvyškov duseného mäsa a konzervovanej zeleniny. Ak však chceme poznať pravú chuť pravého rizoto, musíme sa nechať viesť receptúrou obyvateľov talianskeho polostrova, kde tento druh pokrmu patrí k tradičným národným jedlám. Zásadou číslo jedna pri príprave rizota je, že ryža sa nevarí vo vode, ale v ochutenej tekutine. Môže to byť vývar z mäsa alebo z rýb, voda z namočených húb či dokonca víno. Ryža musí od začiatku varenia nasakovať do seba typickú výraznú chuť. Aké sú základné kroky? Najprv podusíme na masle alebo na olivovom oleji nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita, pridať môžeme aj pokrájaný cesnak. Potom dáme do hrnca ingrediencie podľa druhu rizota. Môže to byť pokrájaná zelenina, huby alebo mäso (napríklad kuracie), ktoré trochu opražíme. A dochádza aj na samotnú ryžu. Požadované množstvo podľa receptu a počtu stravníkov vsypeme na udusenú zmes a popražíme, kým nie je svetlá a priesvitná, určite ju nenecháme zhnednúť. Ryžovú zmes potom zalejeme vývarom alebo vínom v množstve jednej naberačky a dobre premiešavame. Hrniec má byť stále odokrytý, aby sa voda mohla vyparovať. Keď už tekutina dostatočne vsiakne, pridáme ďalšiu porciu a znovu miešame. To zopakujeme ešte asi dvakrát, kým nie je ryža mäkká aj vo vnútri. Nesmie byť však rozvarená. Celý proces by mal trvať najviac 20 až 30 minút. Ak chceme mať rizoto trochu redšie, môžeme pridať ešte jednu dávku tekutiny. Napokon zmes okoreníme a podľa chuti dosolíme a tesne pred dovarením pridáme kúsok masla, najemno nastrúhaný parmezán a bylinky, napríklad šafran, pažítku, estragón alebo petržlenovú vňať. Ale postačí aj mleté čierne korenie. Vhodné kombinácie: Výborné je aj rizoto so zelenou špargľou, s hubami (kuriatka, dubáky), s hráškom, s artičokami, s feniklom alebo so šunkou. Ak preferujeme morské plody (chobotničky, krevety), tie najprv uvaríme v pare a v prípade lastúrnikov ich ešte vyberieme z lastúr (slávky, venušky) a pokrájané pridáme do rizota až tesne pre dovarením. nbsp; redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Cviklove rizoto

Cviklové rizoto Ako spravíme krajšie, jednoduché a chutné rizoto? Návod nižšie  Porcie 5

prejsť na článok

Protizápalová strava Recepty: Zeleninovo-strukovinové rizoto

Zaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chron

prejsť na článok

Hráškové rizoto (cca 5 osôb)

Moja Eliška ma od začiatku korony prosí o hráškové rizoto. Už som ho teda robila tretí krát a vždy malo úspech. Rozhodla som sa ho konečne aj nafotiť, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy. Ak ho už samozrejme nemáte v malíčku. Pozor, ak ste zvyknutí na

prejsť na článok

Prečo sú medzi nami vegetariani

Čo to vlastne znamená byť vegetarián? A prečo niektorí ľudia sú vegetariánmi? Tak presne to si povieme v dnešnom článku. A ak vás nejako inšpiruje alebo vás niečo nové naučí, budem za to iba rada. Na svete sú asi tri druhy ľudí: mäsožravce teda tí, ktorí

prejsť na článok

Osso buco

Dusené teľacie nožičky - ossobuco - vynikajúce talianske jedlo. 

prejsť na článok