S Melinou môžu byť lievance o niečo nadýchanejšie a hlavne vitálnejšie Prebudiť sa do víkendového rána, pripraviť si lahodné lievance podľa vlastného spôsobu, následne ich vychutnávať s najbližšími. Ako krajšie a chutnejšie sa môže začať ráno? Lievance si ale viete pripraviť ešte o čosi lahodnejšie a hlavne vitálnejšie. Ako? Posvätné jedlo známe na celom svete Poďme si najskôr povedať niečo, vďaka čomu budete mať o tomto jedle omnoho väčší prehľad. Vedeli ste, že placky, ktorých základom sú vajíčka a múka, boli niekedy považované dokonca za posvätné jedlo? Všetko to začalo, ako obvykle, v starovekom Grécku. Palacinky tu boli dobre známe od 6. storočia. Dokonca ich milovali do takej miery, že ich ospevovali v niektorých svojich básňach. Takí Rimania si pochutnávali na palacinkách „Alito Docia“, ktoré tiež pozostávali z klasických ingrediencií mlieko-vajcia-múka. Prvé tri palacinky však boli považované za posvätné. Označené krížikom a posypané soľou slúžili na to, aby „odohnali“ zlo. Podľa niektorých archeológov je možné, že história „sladkých i slaných“ placiek siaha omnoho ďalej a isté náznaky dosvedčujú, že patrili do jedálničkov už v biblických časoch. Zavítajme ale aj do iných oblastí. Vo Francúzsku sú palacinky dodnes známe ako crêpes. V Austrálii sa toto jedlo podáva na dezert. V Nemecku palacinky volajú Pfannkuchen a v niektorých oblastiach ich nakrájané na rezance, podávajú s polievkou. V Rusku sú to tenké a chrumkavé bliny so smotanou a kaviarom. Slovenské vs. Americké Na naše územie sa dostali palacinky pomerne kľukatou cestou. Keď bol maďarský šľachtic Esterházy v roku 1687 pozvaný na parížsky banket kráľa Ľudovíta XIV., pozval si so sebou aj vlastného kuchára, ktorý mal nenápadne odkukávať recepty francúzskeho dvora. Recept na palacinky ho natoľko zaujal, že po návrate do Uhorska ho slávnostne predstavil Habsburgovcom. Francúzsku verziu s koňakom a cukrom obmenil tým, že hotové cesto potrel marmeládou, zabalil, pridal šľahačku a posypal čokoládovým práškom. V tejto podobe ich jedli a jedia naše babičky, mamy, ale aj my. Za veľkou mlákou nedajú hrdí Američania zas dopustiť na svoje hrubé lievance. Väčšia časť amerického obyvateľstva považuje svoje palacinky za výhradne raňajkový pokrm. Pripravujú sa skôr ako placky, pretože cesto sa nerozťahuje a neroluje. Súčasťou dobroty sú rôzne sirupy – väčšinou javorový, čučoriedkový a porcia roztopeného masla. Samozrejmosťou býva ovocie, zmrzlina, čokoládové čipsy a rôzne iné kalorické lahôdky. Lievance s Melinou Vidíte sami, že sa tu bavíme o jedle, ktoré má nespočetne sladkých i slaných kombinácií a variantov. Palacinky s džemom, tvarohom, zmrzlinou, ale i s mäsovou zmesou. Lievance s javorovým sirupom alebo napríklad so syrom. Každý má svoje vlastné tradičné recepty. Ak sa chystáte pripraviť palacinkové cesto a rozmýšľate, čím ho naplniť, dajte šancu síce menej klasickému, no veľmi vitálnemu cmaru. Ten od Meliny stačí rozšľahať s vajcom a spojiť s múkou. Do vymiešaného cesta ešte hoďte tradičné 82 % maslo, taktiež od Meliny, a mliekonečne nadýchaná sladkosť je na svete. Žiadny olej či margarín, ale naozajstné maslo, použite aj na finálne dochutenie vitálnej porcie lievancov. Aby sa vám náhodou nemálilo, lievance sa dajú vyrobiť aj pomocou kefíru. Samozrejme, odporúčame ten náš, teda plný probiotických kultúr. Žĺtka stačí vymiešať s cukrom alebo medom, pomaly priliať kefír a nasypať múku. Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý opatrne vmiešajte do zmesi a osoľte. No a vyhovárať sa pri pohľade na lievance nemôžu ani tí, ktorí momentálne zápasia s rôznymi diétami. Ak na ne máte chuť, jednoducho si ich dajte. Do cesta primiešajte cottage cheese a z lievancov nielenže nepriberiete, ale obdaríte telo proteínmi. Tak teda, pustite sa aj vy do výroby chutných a vitálnych lievancov. Prípravu zvládne aj malé dieťa a úspech je nielen zaručený, ale s Melinou aj mliekonečný! Zdroj: 4home.sk, Yulia Zabneva style.hnonline.sk, delimano.sk, niecookolacoch.sk Foto: istockphoto.com Príspevok S Melinou môžu byť lievance o niečo nadýchanejšie a hlavne vitálnejšie zobrazený najskôr Melina.
Keď naši klienti začínajú svoju premenu, najväčší boj vedú práve so závislosťou na pečive, sladkých koláčoch, zákuskoch, cheesecake-och, sladkom… Máme pre teba ale dôležitú správu, ktorá ale nie je ničím prevratná: Nemusíš sa sladkých dobrôt vzdať, len vy
prejsť na článokRaňajky sú štartom do nového dňa. Tí, ktorí raňajkujeme, na ne nedáme dopustiť. Niekedy je ťažké vymyslieť „niečo dobré pod zub.“ Bežných raňajkových jedál, vločiek a kaší sa človek občas jednoducho presýti. K zimnému obdobiu sa viaže vôňa škorice, vanilk
prejsť na článokAutor: Veronika Feňáková Kalórie: 300 kcal / porcia Čas prípravy na: 20 min. Lievance - kto by ich nemiloval? Mnohých z nás chuťou vrátia naspäť do detstva, keď sme ich raňajkovali s domácim džemom alebo nutelou. Tieto jednoduché lievančeky dokážu
Zdravé raňajky v podobe lievancov zo špaldovej múky doma nesmú chýbať. Pripravte si jednoduché, rýchle a lahodné lievance. Obsah (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ingrediencie 1 banán 200 ml mlie
prejsť na článokKeď sme v úvode článku spomínali, že kvôli týmto lievancom nemusíte mať výčitky, mysleli sme to vážne. Jeden kúsok totiž obsahuje iba približne 30kcal, čo znamená, že priemerná porcia 4 5 lievancov vás dokáže zasýtiť, zahnať chute na sladké a rapídne nez