SEZÓNE POTRAVINY - TEKVICA

Keď začne trávnik zdobiť farebné lístie, v záhradkách a kuchyniach preberá vedenie tekvica. Ak hľadáte tú správnu zeleninu pri poruchách žalúdka, pankreasu či sleziny – máme pre vás riešenie. Opatrovateľské domovy na Slovensku, ktoré zastupujeme, dbajú na čerstvé potraviny. Z toho dôvodu vám predstavíme jednu z výnimočných a zdravých jesenných potravín. Tekvicu je možné pripraviť na mnoho spôsobov a je vhodná najmä na prípravu diétnych pokrmov. Vďaka obrovskému množstvu vlákniny je veľmi dobrá na detoxikáciu organizmu. Plody obsahujú mnoho prospešných látok ako napríklad vitamíny skupiny B1, B2, A, E, C, draslík, vápnik, železo a zinok. Tieto vitamíny možno konzumovať aj formou jadierok, ktoré patria k obľúbeným a nenákladným pochutinám k pivu a vínu, a ktoré sú takisto neporovnateľne zdravšie ako všeobecne veľmi obľúbené čipsy či krekery. Najčastejšie bývajú pražené a lúpané semienka dochutené soľou, paprikou alebo inými koreninami. Medzi pestré spôsoby prípravy tekvice patria okrem tradičných polievok a pyré takisto aj slané a sladké dezerty. Netreba zabúdať ani na obľúbený tekvicový olej, ktorý sa, podobne ako pri olivách, získava lisovaním jadier. Tento 100% prírodný olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a má priaznivé vplyvy na kardiovaskulárny systém. Vďaka svojím vlastnostiam je v gastronómii veľmi obľúbený najmä pri príprave ľahkých šalátov, dresingov a iných pokrmov studenej kuchyne. V opatrovateľskom domove sa o prípravu chutných a zdravých jedál stará odborný personál. Na ukážku či inšpiráciu si jeden z receptov môžete pripraviť aj vy. Uvarme si spolu: LAHODNÉ TEKVICOVÉ KARÍ Jednoduché, pomerne lacné, sýte, nízko kalorické, zdravé, chutné, originálne a rýchle jedlo, ktoré môže byť dokonalým hlavným jedlom pre vegetariánov. Na dve až štyri porcie potrebujete: - ½ kg oranžovej tekvice pokrájanej na kocky - 1 pokrájanú cibuľu - 2 najemno pokrájané zelené čili papričky - 2 najemno pokrájané červené čili papričky - 5 pretlačených strúčikov cesnaku - 300 ml kokosového mlieka - 1 pohár vody - 1 lyžičku kurkumy - 1 lyžičku karí korenia - 2,5 centimetrový kúsok postrúhaného zázvoru - maslo V miske zmiešame čili papričky, cesnak, zázvor, koreniny, vodu a kokosové mlieko. V panvici necháme rozpustiť maslo a niekoľko minút na ňom oprážame kocky tekvice spolu s cibuľou. Pridáme kokosové mlieko, necháme ho zovrieť a následne znížime teplotu a varíme dovtedy, kým tekvica nezmäkne a omáčka nezhustne. Ak je to potrebné, pridáme vodu, naraz však maximálne polovicu šálky. Na konci môžeme pridať trochu soli. Podávame s ryžou. Dobrú chuť. The post SEZÓNE POTRAVINY - TEKVICA appeared first on SlowCare Interantional s.r.o..

prejsť na článok

Tekvica - cenný dar prírody

Počasie nám už pomaly naznačuje, že sa blíži jeseň. Symbolom každej krásnej jesene je práve tekvica. V kuchyni ju môžeme využiť na rôzne pokrmy, ktoré budú chutiť vám, ale aj vašim blízkym.

prejsť na článok

Tekvica - najväčšia bobuľa na svete

Väčšina ovocia či zeleniny má v niečom svoje prvenstvo. Či už je najsladšia, s najväčším podielom vitamínu C alebo najlepšia na trávenie... Aj tekvica má svoju prednosť. Je to najväčšia bobuľa sveta!

prejsť na článok

Situácia Forta v Barcelone sa komplikuje, odíde na hosťovanie?

Hector Fort neprežíva najlepšie obdobie. Zdalo sa, že po tom, čo predviedol v minulej sezóne, bude môcť v aktuálnej sezóne počítať s väčším počtom…

prejsť na článok

Potraviny zabíjajúce inteligenciu

Možno ste ani len netušili, že niektoré potraviny, s ktorými sa stretávame denno-denne, môžu mať devastujúci vplyv na fungovanie nášho mozgu. Chceli by ste vedieť o ktoré konkrétne potraviny sa jedná?

prejsť na článok

Šetriť na potravinách? Neoplatí sa...

Pri kúpe potravín nás často ovplyvňuje „nálepka“, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie. Napriek tomu, že naše výdavky za potraviny sú vysoké, odborníci na výživu spokojní nie sú. Pomer výdavkov za potraviny na Slovensku je v pomere k ostatným krajinám E

prejsť na článok