Garantujem vám, že tento recept z prostredia Egypta a Maroka si zamilujete tak ako ja. Chuť mäsa dopĺňajú sušené slivky a chrumkavé mandle s hrozienkami zas ryžu. U mňa má už miesto vo vyskúšanýcha obľúbených receptoch bez mlieka a lepku. Táto chuť vás nebude nudiť, konečne si môžete protizápalovú stravu užiť. Ako milovníčka koriandra vám radím, aby ste ho nevynechali, lebo tá jeho čerstvosť krásne doplní chrumkavú ryžu a mandle. Na jeho prípravu môžete použiť aj zapekaciu sklenenú misu, či nejakú inú keramickú. Na mäsko so slivkami budete potrebovať: Mäso v čo najlepšej kvalite (z farmy, či bio) Mrkva pokrájaná na kocečky Petržlen či/a koriander 400g sliviek (najlepšie bez síričitanov) Na dochutenie si pripravte jednu veľkú lyžicu: Údená paprika Muškátový oriešok Škorica Koriandrový prášok Cesnakový prášok Cibuľový prášok Sedem korení (dá sa zohnať v špeciálnych predajňách v Bratislave, či na internete, Abido Spices, rasca, škorica, čierne korenie, koriander, hrebíčky, muškátový oriešok a nové korenie) Klinčekový prášok Čierne korenie Bobkový list 1 PL paradajkovej pasty 2 nakrájané paradajky Začnite tak, že najskôr pridajte olivový olej do hrnca a zahrejte ho, kým nie je dosť horúci. Potom prisypte všetky koreniny, nechajte ich posmažiť trošku v oleji, a kým je olej stále horúci, pridajte kocky mäsa, kúsok po kúsku, aby ste ho tým ohňom uzavreli, aby nebolo suché. Potom, čo sa mäso opieklo rýchlo z oboch strán, pridajte zeleninu, cibuľu, mrkvu, paradajky a nakoniec slivky. Zmiešajte ich spolu, uistite sa, že sú veľmi dobre premiešané, aby sa chute prepojili. Pridajte 1 lyžicu paradajkovej pasty, a potom pridajte 100 ml vody. Takto necháme všetko podusiť. Po asi 30 minútach, keď je všetko zmiešané a napoly uvarené, vložte všetko do hrnca, či inej nádoby, ktorá môže ísť do rúry na 90 minút (200 stupňov). Najlepšie je mäso ešte zabaliť papierom na pečenie, a ten ešte navrch aj zavrieť sklom, alebo nejakou pokrývkou. Návod na prípravu prílohy, ryže s hrozienkami Na túto pochúťku budete potrebovať: 3 šálky ryže Na dochutenie ryže jedna veľká lyžica: Údená paprika Muškátový oriešok Škorica Koriandrový prášok Sedem korení (Abido Spices, rasca, škorica, čierne korenie, koriander, hrebíčky, muškátový oriešok a nové korenie) Klinčekový prášok Čierne korenie 2 lyžice paradajkovej pasty Mandle a hrozienka (zas bez síričitanov) Čerstvý koriander (nemusí byť, ale ja ho zbožňujem) Najprv dáte do hrnca olivový olej a zahrejete ho. Potom pridajte všetky koreniny, nechajte ich uvoľniť svoje chute v oleji, a kým je olej stále horúci, pridajte paradajkovú pastu, a stále miešajte. Následne pridajte 3 šálky umytej a precedenej ryže, miešajte ryžu v našej zmesi korenín, kým všetka ryža nezmení farbu. Potom pridajte vodu, jednu šálku ryže do 1 1/4 šálky vody, udržujte ju na vysokej teplote, kým sa neuvarí, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju dovariť 15 minút, po 15 minútach ryžu premiešajte, aby ste sa uistili, že sa varí zo všetkých strán rovnako, a nechajte znova odstáť 15 minút. Na panvici zohrejte olivový olej, štipku škorice, sedem korenín a klinčeky, potom pridajte nakrájané mandle, stále miešajte, kým sa mandle neopečú, pridajte hrozienka, miešajte 2 minúty, a je hotové, hrozienka trvajú iba 2 minúty (pozor, aby sa vám nepripálili). Nalejte ryžu do pekného plochého taniera, na ďalší tanier, či rovno v zapekacej mise podávajte mäsko. Ozdobte trochou petržlena alebo koriandra. Sleduj môj fb profil Denisa Petrášová pre viac receptov BEZ MLIEKA A LEPKU. Egyptské mäsko na slivkách s marockým podtónom Tento recept mám od môjho kamaráta a skvelého kuchára Fahmy. Jeho ďalšie užasné dobroty nájdete tu: Fahmy´s kitchen Ďalšie recepty si zas pozrite tu a urobte si z varenia zábavu. Liečivá strava je to, čo vám podarí uzdraviť sa. Keď vás trápia potravinové intolerancie, alergie, únava, svrbivá pokožka, SIBO a bolesti brucha a kŕče, nečakajte, že vám ťažkosti zmiznú samé od seba. Chronický zápal v tele a priepustné črevo treba riešiť. Predstavte si, kde by ste mohli byť od dnes za 10 týždňov, keby ste poznali systém ako na to. Šetrite si čas a zbytočné bolesti, už nemusíte trpieť. Už žiadne skúšanie z každého niečo a len eliminačná diéta. Teraz je čas ísť si za svojím zdravím. Kontaktujte ma, a dohodnite si so mnou krátky diagnostický hovor, kde sa pozrieme bližšie na vaše ťažkosti. Chcem sa konečne pohnúť ďalej Príspevok Šťavnaté mäsko na slivkách s ryžou a hrozienkami je zobrazený ako prvý na Denisa Petráš.
Určite poznáte dni, keď máte chuť na niečo iné, na nové chute. Aj tento recept vznikol takto. Chcela som použiť môj nový mix korenín, ktoré mi odporučil môj kamarát Fahmy z Egypta a kokosovú omáčku bez lepku a sóje od Mira a Aďa. Do toho som začala s mojo
prejsť na článokKrúpky som dlho mala spojené s polievkou v školskej jedálni. Ale odkedy som ich vyskúšala na sladko mám ich v obľube na raňajky. Vyskúšatje ich aj vy použiť napríklad do raňakovej kaše.
prejsť na článokCícer vás spolu s pestrofarebnou ryžou zasýti. Omáčka je dochutená tajnou ingredienciou korením Ras el Hanout kde je už namixované mix korenín: koriander, kurkuma, rasca, senovka grécka, paprika sladká, škorica, kardamóm, muškátový oriešok, klinček, aníz,
prejsť na článokVýhody sezónneho stravovania Predstavte si, že by ste počas celého roka nosili iba kabát. V chladných dňoch nás príjemne zahreje,ale počas horúčav by v ňom bolo nepríjemne a teplo. Veľmi podobne je to aj so sezónnymstravovaním. Ste prekvapení, prečo pr
prejsť na článokAmatéri, profíci, kamoši a kolegovia. Pivo a párky verzus výplaty a prémie. Futbal sa síce vždy hrá s jednou loptou na dve bránky, no tým spoločné črty amatérskeho a profi futbalu končia. Svoju kariéru v mužskom futbale som začínal v štvrtej lige, potom s
prejsť na článok