SushiYA sushi slovník

Maki sushi Keď sa povie sushi, väčšine ľuďom prídu na um ako prvé MAKI. Je to najzákladnejší a taktiež jeden z najobľúbenejších druhov. Maki rolka je najčastejšie plnená sushi ryžou, rybou alebo zeleninou. Väčšinou sa servíruje po 6 kusoch 2,5 cm vysokých roliek, ktoré sa dajú pripraviť naraz na jednej bambusovej podložke. Na základe toho vznikol aj názov Maki, ktorý je odvodený od názvu bambusovej podložky Makisu. Z vonkajšej časti je obalená v morskej riase Nori. Nigiri sushi Nigiri tvorí ryžový valček, na ktorom je precízne odrezaný a uložený kúsok surovej ryby. Podáva sa s nakladaným zázvorom, wasabi a sójovu omáčkou. Odporúča sa vkladať do úst smerom nadol, aby ste si viac vychutnali jej chuť. Futomaki sushi Na pohľad veľmi podobný klasickému Maki, je tu však pár rozdielov. Futomaki je Maki z celého plátku Nori. Základom býva japonská vaječná omeleta v kombinácií s ďalšími tromi, alebo viacerými ingredienciami. Taktiež je od toho odvodený aj názov Futo – čo znamená tučný, alebo po našom – Maki plné chuti. Wasabi Wasabi mnohí z vás určite veľmi dobre poznajú. Má mnoho priaznivcov vďaka svojej výraznej ostrej chuti, viete však z čoho skutočne je? Wasabi je zelený chren, ktorého ostrá chuť pramení z obsahu izotiokyanátov, ktorých hlavnou úlohou je dráždenie dýchacích ciest, čo nás vie pri vysokom množstve trošku potrápiť. Pre príjemnú chuť ho naozaj stačí málo. Tempura Typické japonské jedlo v podobe morských plodov, mäsa a zeleniny, obalené v ceste z múky, tempurako a potom vyprážané na rozpálenom oleji. Zaujímavosťou je, že do Japonska sa dostala vďaka moreplavcom z Portugalska. Japonská gastronómia pozná Tempuru dlhšie ako sushi. Podľa nás a chutí najlepšie pokropená sójovou omáčkou. Wakame Dlhá morská riasa s tmavozelenými listami, známa taktiež ako morská zelenina. Ako jedlá morská riasa má jemne sladkú, ale výraznú a silnú chuť a textúru. Najčastejšie je súčasťou polievok alebo šalátov a navyše obsahuje kopu vitamínov. Pad thai Gastronomický zázrak z Thajska. Na prvý pohľad obyčajné ryžové rezance s kuracím mäsom, doplnené o krevety a arašidy, ak nemáte chuť na mäso môžete vymeniť aj za tofu. Dôležitou súčasťou je však dokonale vyvážená chuť omáčky, ktorá býva tajomstvom úspechu. Pad thai si po ochutnaní určite zamilujete. Poke Ak ste na tento názov už narazili, no nikdy ste ho neochutnali, tak by ste to mali rýchlo napraviť. Základom je to, že jedlo je servírované v mise, kde je pekne naukladané. To ako sa ho rozhodnete vychutnávať je však len a len na vás. Použité suroviny sú veľmi pestré, no väčšinou miska obsahuje – na kocky nakrájanú rybu alebo mäso, zeleninu, uhorku a avokádo. Súčasťou býva taktiež ryža a všetky ingrediencie sú zaliate omáčkou. Tamago Tamago je druh japonskej omelety, ktorá je špecifická vďaka svojej chuti. Omeleta je sladká, má nadýchanú chuť a jemnú textúru. Nájsť ju môžete ako súčasť maki, nigiri, futomaki a tempuri. Pre dokonalú chuť stačí kombinovať so sójovou omáčkou a wasabi. Bento box Bentó je jedlo v krabičke, ktorá sa nazýva bentóbako. Malá šikovná krabička, v ktorej nájdete niekoľko priehradiek na jednotlivé ingrediencie a jedlo si môžete zobrať kamkoľvek potrebujete. Edamame Edamame sú nezrelé, vylúpané sójové bôby, ktoré sa po vzore ázijskej kuchyne čoraz viac tešia obľube aj u nás. Sójové bôby sú nesmierne zdravá a tiež všestranná potravina, navyše s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny.The post SushiYA – sushi slovník first appeared on Sushi-YA food atelier.

prejsť na článok

História sushi a tie najzaujímavejšie fakty!

Sushi sa považuje za tradičné japonské jedlo. Podáva sa v kombinácii s ryžou a rôznych surových alebo tepelne upravených surovín. Japonské slovo sushi pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Prečo to tak bolo a ako to celé vzniklo? Prinášame vám článok o hi

prejsť na článok

Ako mentálny slovník a mentálna gramatika pomáhajú v učení cudzích jazykov

Odborníci sa domnievajú, že náš mozog využíva pri učení jazykov mentálny slovník aj mentálnu gramatiku. Mentálny „slovník“ ukladá do pamäti zvuky, slová a bežné frázy, zatiaľ čo mentálna „gramatika“ má za úlohu skladanie dlhších slov a viet v reálnom čase

prejsť na článok

Ostro-kyslá polievka

Čínska kuchyňa je neuveriteľne bohatá a chuťovo rôznorodá, no aj napriek rozsiahlemu čínskemu územiu a odlišným chutiam v rámci kantónov a regiónov, aj v Číne existujú tradičné recepty, ktoré si podmanili chuť celej krajiny. A nielen tej. Číňania ju na

prejsť na článok

Miso Shiru

Jedným zo základných pokrmov japonskej kuchyne je určite Miso polievka a nemala by chýbať ani vo Vašom jedálničku, pre svoj vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií.Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o tejto pochúťke.Viac, ako tri štvrtiny ľudí v Ja

prejsť na článok

Nasi Goreng z Indonézie

Nasi Goreng sa označuje ako indonézska verzia opekanej ryže. Napriek faktu, že tradícia opekanej ryže pochádza z Číny, Nasi Goreng sa považuje za národné jedlo Indonézie. My sme toto úžasné jedlo objavili na našich cestách, konkrétne na Bali, kde je tiež

prejsť na článok