Umelé sladidlá nie sú zdravšie než cukor

INEUROLOG.SK - neurológia, ktorá ordinuje 24 hodín denne Podľa odporúčania WHO nie sú umelé sladidlá zdravšie než cukor. Taktiež nemajú vplyv na zníženie výskytu cukrovky alebo iných metabolických ochorení. Nové odporúčania zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento mesiac. Sumarizujú výsledky viac ako 200 odborných prác. Rôzne realizované výskumné štúdie WHO zhrnulo do tzv. systematického prehľadu. Z neho vyplývajú mnohé nové a rozhodujúce závery týkajúce sa umelých sladidiel (ďalej len US). Zdroj údajov môžete nájsť tu. Čo sa teda zmenilo? Umelé sladidlá lekári masívne propagovali a doporučovali ako náhradu prírodného cukru. Odvolávali sa na výskumy, ktoré údajne dokazovali pozívny vplyv na zdravie pacientov. Konkrétne malo nahradenie cukru umelým sladidlom napríklad významne znížiť riziko cukrovky II. typu. Taktiež sa užívaním umelých sladidiel mohla dosiahnuť redukcia hmotnosti. Umelé sladidlá v praxi lekári odporúčali aj prakticky každému pacientovi s nadváhou, ako spôsob rýchlejšieho schudnutia. Dáta z množstva odborných študií s odstupom viac ako tridsiatich rokov neukazujú výsledky, aké sa očakávali. Zo správy sa doslova citujú závery ako: umelíé sladidlá nie sú zdravšie ako cukor, nahradenie cukru umelými sladidlami neprináša akýkoľvek pozorovateľný benefit na zníženie telesného tuku. Umelé sladidlá neznižujú riziko metabolických ochorení. Jediné odporúčanie, ktoré zostáva v platnosti je potreba celkove zredukovať príjem cukru v akejkoľvek forme, a to čo najskôr počas života (teda už u detí), nakoľko vysoký príjem cukru bez ohľadu na jeho formu zvyšuje riziko množstve najmä metabolických ochorení. Nové závery WHO Nové závery prakticky negujú dlhoročne uvádzané tvrdenia. Umelé sladidlá môže prispievať k vyššiemu výskytu cukrovky II. typu. Umelé sladidlá zvyšujú pravdepodobne výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Dokonca je v prehľade uvedené aj nasledovné tvrdenie: umelé sladidlá môžu zvyšovať celkovú mortalitu. Pravdepodobne teda dokonca zvyšujú riziko predčasného úmrtia. Odporúčania sa netýkajú pacientov, ktorí už sú liečení na cukrovku. Tí totiž používajú umelé sladidlá ako náhradu cukru, vzhľadom k nutnosti korekcie hladín glykémie. Keďže umelé sladidlá nie sú zdravšie než cukor, no spôsobujú menšie výkyvy glykémie, musia sa pacienti s cukrovkou riadiť individuálnym odporúčaním svojho lekára. Ako ďalej? Skeptici sa opýtajú hneď, či za ďalších desať rokov nedôjde k ďalšej revízii a opäť sa cukor nezakáže. Paušálne odporúčanie nahradiť cukor umelými sladidlami sa používalo dlhé roky a univezálna formulka pre každého pacienta s vysokým cholesterolom, obezitou alebo počínajúcou cukrovkou. Momentálne však žiadne lepšie výskumy k dispozícii nie sú. Podrobný a štatisticky veľmi dobre podoprený prehľad vytvorený z 200 výskumných prác má rozhodne vyššiu váhu ako všetky ostatné výskumy na túto tému. Aké umelé sladidlá sú teda tie zlé? Do skupiny tzv. umelých sladidiel bez akejkoľvek inej výživovej hodnoty patria napríklad acesulfam K, aspartam, advantam, cyklamáty, neotam, sacharín, sukralóza, stévia a deriváty stévie. V zhrnutí WHO je uvedené, že tieto sladidlá nemajú žiadnu nutričnú ani medicínsku hodnotu. Nemajú žiadny pozorovaný zdravotný úžitok a ani nezlepšujú chuť jedál. Odporúčanie sa netýka výrobkov ako je napríklad zubná pasta alebo niektoré lieky. Tj. tam, kde takéto sladidlá majú jedna len veľmi nízky podiel a navyše sa nepoužívajú na výživu. Záver Preto odporúčam návrat k cukru čo najskôr a vyhodnie všetkých umelých sladidiel (najmä tých syntetických, ako je sacharín, aspartám apod.) čo najskôr do koša. Celkove sa treba snažiť o nízky príjem cukru všeobecne. No keď chceme osladiť koláč alebo sladké jedlo, použime ten bežný cukor. Všetky marketingové ťahy treba rýchlo prekuknúť. Sú to vlastne pokusy o redukciu hmotnosti vašej peňaženky! (c) ineurolog.sk

prejsť na článok

Zdravý príjem cukru

INEUROLOG.SK - neurológia, ktorá ordinuje 24 hodín denne Ako regulovať zdravý príjem cukru? Koľko je vlastne ešte zdravý príjem cukru a koľko je škodlivý? Pomáhajú osvetové kampane? V skutočnosti nie. Slovensko patrí v Európe na špičku rebríčka amputác

prejsť na článok

Sezóna 2021 2022 otvorená.

Vážení zákazníci, sezóna pálenia ovocia 2021 2022 je už zahájená. Ak máte svoje ovocie vykvasené, neváhajte nás kontaktovať a dohodnúť si termín destilácie. V prípade ak neviete, či je už ovocie vykvasené a vhodné na pálenie, zmeriame zostatkový cukor v

prejsť na článok

Sezónna pálenia naďalej pokračuje

Vážení pestovatelia / milí zákazníci, sezóna pálenia ovocia naďalej pokračuje. Ak už máte svoje ovocie vykvasené, neváhajte nás kontaktovať a dohodnúť si termín destilácie. V prípade ak neviete, či je už ovocie vykvasené a vhodné na pálenie, zmeriame zost

prejsť na článok

Jogurt pre deti: Kedy s ním začať a čo by mal obsahovať

Kyslomliečne výrobky sú prírodným zdrojom vápnika, bielkovín, vitamínov a prospešných mikroorganizmov. Na pultoch supermarketov nájdete množstvo druhov jogurtov. Nie všetky sú však vhodné pre najmenších. Chcete ich zaradiť do detského jedálnička? Poradíme

prejsť na článok

Pečené kozľacie rebrá na víne

Print Pečené kozľacie rebrá na víne Prep Time 1 day dayCook Time 1 hour hour 30 minutes minutes Servings 4 Ingredients1kgkozľacie rebrá1cesnak(podľa chuti)soľtrstinový cukor(podľa chuti)tymián(podľa chuti)Ingrediencie na nálevčervené víno(pod

prejsť na článok