(recepty, užitočné rady pri varení, správna výživa) (Ilustračné foto: pixabay.com) PREDSTAVUJEME NOVINKY NA KNIŽNOM TRHU: Dobroty od mamy Každý ocení radu, ako začať prikrmovať svoje dieťa a zároveň nasýtiť rodinu prípravou rovnakého jedla za menej než 30 minút. Rozlúčte sa s varením niekoľkých jedál denne a prípravou špeciálnych miniporcií pre bábätko, ďalšieho jedla pre staršie, prieberčivejšie deti a niečoho úplne iného pre dospelých. Vďaka dômyselnému zoznamovaniu bábätka s pevnou stravou uvaríte rovnaké jedlo pre celú rodinu a dieťa sa naučí s chuťou zjesť to, čo máte na tanieri aj vy. Každý recept je rýchly na prípravu a ľahko sa upraví podľa veku dieťaťa a jeho stravovacích potrieb. Takže zabudnite na detské jedlo a uľahčite si prípravu príkrmov s knihou Dobroty od mamy. Pevná väzba, 224 strán Vydavateľstvo: Slovart 7-krát inak Najznámejší šéfkuchár bez čapice je späť! Jamie Oliver ponúka vyše 120 nových receptov, podľa ktorých pripravíte lahodné jedlá s maximálnou chuťou a minimálnou námahou. Predstavuje 18 základných a obľúbenejších surovín ako kuracie prsia, losos, vajcia, zemiaky, brokolica či avokádo a ponúka 7 spôsobov prípravy každej z nich. Či už túžite po niečom klasickom, pohodlnom, ľahkom, sýtom, alebo vzrušujúcom, určite si vyberiete. Pevná väzba, 320 strán Vydavateľstvo: Slovart Dojčenské recepty Je naozaj potešujúce, že stále viac mamičiek (i oteckov) je ochotných doma variť čerstvú stravu a dennodenne premýšľať, čo je pre dieťa zdravé a čo nie. Podľa tvrdenia WHO, výživa až z 80-tich percent rozhoduje o celkovom zdraví jedinca, gény ho ovplyvňujú len z 20-tich percent. Aká je teda správna výživa pre dojča? Základom výživy malých detí je, aby boli dojčené. Príkrmy podávané po 6. mesiaci majú byť domáce, skutočné jedlo, charakterizované hravosťou a rozmanitosťou. Na pomoc sme vám pripravili zbierku receptov pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Nájdete tu vyše 200 tradičných, ale aj tzv. moderných. Všetky recepty, ktoré v knihe nájdete, môžete pripraviť rýchlo a taktiež si môžete byť istí, že použité suroviny a príprava sú v súlade s odporúčaniami odborníkov. Dobrú chuť, drobček! Brožovaná väzba, 142 strán Vydavateľstvo: Orbis In Domáci jogurt, tvaroh a syr Vyrobiť syr dokáže každý! Urobiť si domáce mliečne výrobky? Nie je nič jednoduchšie! Autorka tejto knižky má tiež len „celkom normálnu“ kuchyňu. S tými najjednoduchšími pomôckami vyrába jogurty, čerstvé či plesňové syry, korenené tvrdé syry a množstvo ďalších produktov. V tejto knihe vysvetľuje rôzne metódy spracovania mlieka a predstavuje množstvo vyskúšaných receptov na vynikajúce prírodné produkty – bez zvýrazňovačov chuti, konzervačných látok a umelých aromat. Pripravte si s jej knihou svoje vlastní domáce mliečne výrobky – prírodné a lahodné. Brožovaná väzba, 144 strán Vydavateľstvo: Vašut Moje kváskovanie Pamätáte si, keď vaša babička alebo mama vytiahla rodinný zápisník s receptami, ako v ňom s opatrnosťou otáčala stránky? Akoby sa jednalo o ten najväčší poklad rodiny. Bolo úžasné vidieť, s akou úctou k nemu pristupovala a vedela, že dané recepty po babičke sú tie najlepšie. Generáciami overené, poctivé a kvalitné. Daný zápisník bol už možno od cesta či oleja ufúľaný, niektoré stránky z neho vypadávali, ba niektoré boli azda aj natrhnuté a lepiacou páskou pozalepované, no tajomstvo v ňom ukryté bolo pre vás oveľa podstatnejšie. A teraz i VY môžete vytvoriť takýto poklad rodiny. Spísať vlastnú kuchársku knihu s vašimi obľúbenými kváskovými receptami, ktorá sa stane pre vaše deti a vnúčatá dedičstvom veľkej hodnoty. Už nikdy viac nebudete musieť hľadať svoj obľúbený recept z kvásku niekde na papierikoch alebo na vytlačených stranách z rôznych webových stránok. Odteraz si otvoríte svoju vlastnú kuchársku knihu, kde nájdete usporiadané všetko na jednom mieste. Napíšte si svoje obľúbené recepty z kvásku tak, ako sa páči vám. Doplňte ich o kresby, či náčrty postupu či obohaťte o rôzne poznámky a vylepšenia k receptu. Získate tak usporiadanosť a zbavíte sa chaosu v kváskových receptoch. Získate dobrý pocit, že máte svoje obľúbené recepty zapísané v krásnej oku lahodiacej a praktickej knihe. Pevná väzba, 176 strán Vydavateľstvo: PLUTOS COMPANY Polievky, od ktorých sa chudne Táto kniha prináša 27 najlepších polievkových receptov na štíhlu líniu. Obsahuje 7 receptov na polievky, ktoré štartujú metabolizmus, 7 receptov na polievky, ktoré spaľujú tuky, 7 polievok, ktoré zasýtia aj zoštíhlia, 6 receptúr na vývary, ktoré uspokoja a detoxikujú, 30 tipov na suroviny, ktoré podporujú spaľovanie tukov, 12 zásad polievkového chudnutia, 6 receptov na zdravé zahryznutie k polievkam a ďalšie extra tipy na schudnutie bez hladovania. Emma Tekelyová je známa televízna moderátorka, autorka 20 tich kníh pre ženy, držiteľka ocenení Zlatá a Platinová kniha. Jej dcéra Ema vyštudovala módu a dejiny umenia, v najväčšom mediálnom dome na Slovensku pôsobí ako šéfredaktorka magazínov pre ženy a najpredávanejšieho mesačníka Dobré jedlo. Obe vyznávačky zdravého životného štýlu v rokoch 2011- 2015 spoločne vydali „cukrársku bibliu“ Sladkosti, od ktorých sa nepriberá. Mimoriadne úspešný bestseller sa dočkal druhého aj tretieho pokračovania. Teraz prichádzajú s titulom POLIEVKY, od ktorých sa chudne - pre všetkých, ktorí túžia zhodiť kilá navyše, odmietajú diéty, a chcú byť štíhli, sýti a plní energie. Pevná väzba, 100 strán Vydavateľstvo: LIGA za kvalitu života Stravovací kompas Keď novinár Bas Kast vo svojich štyridsiatich rokoch skolaboval s bolesťami na hrudníku, vynorila sa pred ním existenčná otázka: Zruinoval si zdravie nezdravou stravou (Junkfood) bez akejkoľvek hodnoty? Predsavzal si, že radikálne zmení svoje stravovanie a vylieči sa sám. Začala sa mnohoročná výskumná cesta do aktuálneho bádania o starnutí a stravovaní. Z tisícok miestami odporujúcich si štúdií filtruje autor overené poznatky o zdravej strave. Na ceste k nim odhalí mnohé stravovacie mýty. A naopak, niektoré potraviny so zlou povesťou sa ukážu ako veľmi liečivá medicína. Kniha Basa Kasta, ktorej obsahom je vedecky odskúšaná liečivá strava, sa nás usiluje priviesť k tomu, aby sme pochopili zásadný zmysel zdravého stravovania a diét. Posúva naše myslenie smerom k tomu, aby sme prehliadli čarovné formulky a zavádzajúce reklamy samozvaných diétnych guru a lepšie sa vyznali v monštruóznej stravovacej a informačnej džungli. So Stravovacím kompasom nás už nikto nemôže zaskočiť v otázkach stravovania! Pevná väzba, 320 strán Vydavateľstvo: Príroda Máme doma vegána Osvojte si vegánstvo a postarajte sa o to, aby bola celá domácnosť spokojná a nasýtená – a nemuseli ste každému členovi pripravovať osobité jedlo. Kniha Máme doma vegána je vybavená viac ako 100 zdravými, rastlinnými receptami vrátane odbornej nutričnej analýzy, aby ste vedeli každému zabezpečiť príjem živín, ktoré potrebuje. Mnohé jedlá sa dajú jednoducho prispôsobiť aj milovníkom mäsa či vegetariánom, čo je výbornou pomocou pre tých, ktorí varia aj pre nevegánskych členov rodiny alebo rodiny prechádzajúce na flexitaránsku stravu. Nachádza sa tu strava na všetky jedlá počas dňa, s nutričnými tipmi, vyváženými vegánskymi jedlami a možnosťami obmien – neodmysliteľná kuchárska kniha do kuchyne 21. storočia. Pevná väzba, 256 strán Vydavateľstvo: Ikar Fit recepty: Obedy a večere Jednoduché, rýchle, zdravé a chutné recepty na každý deň. Premýšľate denne nad tým, čo variť, a chceš, aby to bolo zdravé, chutné a najlepšie aj rýchlo hotové? S touto knihou to dokážete! FIT RECEPTY sú také jednoduché, že navariť podľa nich zvládne naozaj každý. Navyše sú hotové raz-dva, preto sú obľúbené najmä medzi tými, ktorí nechcú tráviť veľa času v kuchyni, no chcú jesť zdravé a nutrične hodnotné jedlá. Už žiadne komplikované varenie. Kniha obsahuje až 155 fit receptov, rozdelených do kategórií: bezmäsité jedlá, jedlá s mäsom, jedlá s rybami, šaláty, polievky, sladké hlavné jedlá, cestoviny, nátierky, omáčky a prílohy. Či už je vaším cieľom schudnúť, vyformovať postavu, alebo jednoducho zdravo žiť… po týchto jedlách sa budete cítiť skvelo. Oproti klasickým receptom sú totiž diétnejšie a zároveň bohatšie na bielkoviny, vďaka čomu dobre zasýtia. Šitáväzba, 240 strán Vydavateľstvo: HW engineering Nasladko Sladkosti možno pripraviť aj zdravo a moja kuchárska kniha je toho dôkazom. Kombinuje raw, vegánsky, bezlepkový aj klasický prístup. Nevzdávam sa cukru, ale usilujem sa nahrádzať ho prírodnými sladidlami. Namiesto pšeničnej múky používam zdravšie druhy. Hoci nemám problém s laktózou, experimentujem s nemliečnymi výrobkami. Pečiem aj klasické torty a koláče, no, samozrejme, po svojom. Zbožňujem raw dezerty a vymýšľam sladké drobnosti na raňajky, ku káve alebo k aperitívu. Skúste to tak ako ja – sladko a zdravo. Nebojte sa, nebudete potrebovať špeciálne roboty, vystačíte si s mixérom, rukami a vareškou. Flexi väzba, 112 strán Vydavateľstvo: Fortuna Libri Taliansko na tanieri Autorka kuchárskych kníh a milovníčka jedla Francesca Spinelli a fotograf a bloger Mykola Nevrev vás zoznámia s tradičnými bezmäsitými jedlami z rôznych regiónov Talianska. Spája ich vášeň k jedlu, fotografovanie a kreativita. V tejto knihe sa s vami podelia o množstvo nielen kulinárskych zážitkov spojených s tvorbou knihy a navodia atmosféru pravej talianskej kuchyne. Kniha vás možno inšpiruje k cestovaniu, hľadaniu svojich koreňov alebo k založeniu novej tradície spoločných obedov s rodinou a kamarátmi. Nájdete v nej recepty na každú príležitosť: rýchle predjedlá, hlavné jedlá, polievky, zeleninové prílohy, šaláty, pizzu a iné slané múčniky, ale aj neodolateľné dezerty. Flexi väzba, 208 strán Vydavateľstvo: Fortuna Libri Rýchlo, zdravo a chutne 360 rýchlych zdravých receptov na každý deň, pripravených z dnes už bežne dostupných ingrediencií. Recepty sú rozdelené na kategórie od raňajok po večeru, v knihe nájdete aj príkrmy a recepty pre deti. V závere je uvedený 10 dňový stravovací plán na chudnutie. Pevná väzba, 400 strán Vydavateľstvo: BEKIdesign Sladko bez cukru Účelom tejto kuchárky, napísanej známou blogerkou, nie je len inšpirácia novými a pre niektorých aj netradičnými receptami a ingredienciami. Je to hlavne dôkaz, že aj život bez cukru môže byť dlhodobo udržateľný, a to bez akéhokoľvek obmedzovania. Nie je to diéta, je to životný štýl. Recepty v tejto knihe sú nízko fruktózové, väčšina z nich je nízko sacharidových s väčším obsahom tuku a všetky sú zároveň bezlepkové. Zahŕňajú kompletné menu – raňajky, chuťovky, hlavné jedlá, prílohy, dezerty... Autorka Janina Černá v roku 2015 vďaka svojmu blogu Cukrfree.cz ukázala cestu, ako sa zbaviť závislosti od cukru, a stala sa objavom českého blogerského sveta, kedy len počas niekoľkých mesiacov „nazbierala“ tisíce priaznivcov. Pevná väzba, 176 strán Vydavateľstvo: Lindeni Varíme podľa ročných období Inšpiratívna zbierka receptov všetkých chodov pre každé ročné obdobie prinesie na váš stôl zdravé, farebné a chutné jedlá po celý rok. Bude vaším užitočným sprievodcom na trhu aj v kuchyni – od sladkého hrášku na jar, chutného letného ovocia, cez zemitú koreňovú zeleninu na jeseň až po žiarivé citrusy v zime. Pevná väzba, 176 strán Vydavateľstvo: Lindeni Dojčenské recepty Je naozaj potešujúce, že stále viac mamičiek (i oteckov) je ochotných doma variť čerstvú stravu a dennodenne premýšľať, čo je pre dieťa zdravé a čo nie. Aká je teda správna výživa pre dojča? Základom výživy malých detí je, aby boli dojčené. Príkrmy podávané po 6. mesiaci majú byť domáce, skutočné jedlo, charakterizované hravosťou a rozmanitosťou. Na pomoc je určená zbierka receptov pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Nájdete tu vyše 200 tradičných, ale aj tzv. moderných. Všetky recepty môžete pripraviť rýchlo. Navyše použité suroviny a príprava sú v súlade s odporúčaniami odborníkov. Brožovaná väzba, 142 strán Vydavateľstvo: Orbis In Utajovaná história slovenskej kuchyne Mnohí dnes už vedia a iní zase tušia, že stará história Slovanov, našich predkov i Slovenska bola úplne iná ako sa píše v učebniciach. Ani to nie je žiadnym tajomstvom, že aj história Uhorska a starých Maďarov bola iná, ako to tvrdia oficiálne učebnice. Ani legendárny svätý Štefan, na ktorého sú Maďari takí pyšní, by nikdy nebol bez Slovákov kráľom Uhorska, atď. Málokto ale vie, že aj dejiny gastronómie v Uhorsku, a teda aj na Slovensku boli úplne iné, ako je to popísané v múdrych knihách. Ako sa teda stravovali naši predkovia obyčajný ľud a šľachta? Ako vznikli mnohé u nás obľúbené recepty? Tradície, maškrty a aj unikátne recepty. Skade sa zobrali na Slovensku moriaky ešte pred objavením Ameriky? Bol Krištof Kolumbus klamár? Priniesli kukuricu, fazuľu, tekvicu ap. do Európy až španielski moreplavci? Viete, že svetoznáma maďarská klobása je vlastne slovenský vynález? Viete, že aj u nás na Slovensku sa zbierali, jedli a aj exportovali do sveta najdrahšie huby sveta? Prečo nie sme pyšní na našu domácu slovenskú kuchyňu? Pevná väzba, 280 strán Vydavateľstvo: Eko-konzult Kváskovanie Kniha plná báječných jedál, ktoré už len pohľadom dokazujú, že kváskovať sa oplatí. Nájdete v nej recepty od odborníčok a aktívnych kváskových pekárok zo Slovenska i z Čiech. Kniha je vhodná pre všetkých, ktorí majú problémy s trávením, alergie, intolerancie, alebo vyhľadávajú kvalitu a zdravý životný štýl. V knihe nájdete pestrú paletu 65 sladkých i slaných jedál napečených, navarených alebo usmažených pomocou kvásku. A keďže kváskovanie je vhodné aj pre celiatikov, v knihe je aj samostatná kapitola úžasných bezlepkových chlebov a iných jedál. Kniha je určená nielen pre vás už kváskujúcich ľudí, ktorí sa chcete dozvedieť nové a osvedčené recepty z kvásku, ale aj pre vás úplných začiatočníkov, ktorí sa podľa knihy naučíte ľahko a dobre kváskovať. Perfektné je, že v knihe okrem množstva zaujímavých receptov nájdete aj návod, ako si svoj kvások založíte, ako sa oň máte starať, ďalej tipy a triky pri práci s lepkovým i bezlepkovým cestom, ba dokonca aj popis chýb chleba a aj kvásku, ktoré môžu pri pečení nastať. Pevná väzba, 345 strán Vydavateľstvo: PLUTOS COMPANY Mak na našom stole Mak je jedna z najobľúbenejších potravín. Vôňa makových koláčov, buchiet, či štrúdlí pripomína maminu a babičkinu kuchyňu. Recepty sú napísané jednoducho a zrozumiteľne vrátane podrobného postupu, čo ocenia aj začínajúce gazdinky. Sladké a slané makové dobroty podľa tradičných rodinných receptov skúsených gazdiniek zozbierala vynikajúca pedagogička Otília Jurgová, ktorá dlhé roky viedla Hotelovú akadémiu Ľ. Wintera v Piešťanoch. Prekvapte svojich najbližších zdravými makovými raňajkami ako makové smoothie, domáce müsli tyčinky či upečte nádherné a moderné torty podľa cukrárky a foodblogerky Kataríny Kaššovej. A keď je vás na Vianoce pri stole ako maku, vyskúšajte vypražiť kapra v makovom obale, makového lososa a nezabudnuteľné makové opekance. Po vyskúšaní týchto makových receptov si pochutíte a navyše urobíte veľa pre svoje zdravie. Mak obsahuje dvanásťkrát viac vápnika ako kravské mlieko, dôležité minerály, vitamíny a nenasýtené mastné kyseliny a je súčasťou zdravej výživy. Brožovaná väzba, 120 strán Vydavateľstvo: Slovenské pedagogické nakladateľstvo - Mladé letá Mama, mňam Pripravili sme kuchársku knihu, ktorá sa venuje stravovaniu detí od ukončenia 4. mesiaca do 3 rokov. Kniha obsahuje až neuveriteľných 101 receptov, ktoré sú od najznámejších slovenských influenceriek a blogeriek, ktoré sú matkami a tieto recepty pripravujú či pripravovali svojim detičkám. Ide o prvú kuchársku knihu od mám pre mamy. Recepty v knihe sú založené na princípoch zdravého sedliackeho rozumu s využitím tradičných lokálnych surovín a surovín, ktoré sa už na Slovensku udomácnili, recepty sú bez polotovarov. Recepty sú doplnené o odborný výklad, ktorého cieľom je ozrejmiť základné princípy stravovania u detí v obdobiach ich vývoja. Pevná väzba, 272 strán Vydavateľstvo: Content agency Rýchle pohostenie pre návštevy Hostia môžu prísť kedykoľvek, ak sme na návštevu dobre pripravení. Môže to byť všedný deň alebo sviatok. Knižka pomôže nájsť nové nápady a nájdete v nej aj fázové fotografie k príprave rýchlych a jednoduchých jedál. Pevná väzba, 144 strán Vydavateľstvo: Foni book Koreniny Korenina je usušené semeno, plod, koreň, kôra alebo iná látka rastlinného pôvodu. Používa sa predovšetkým na ochutenie, zafarbenie a konzervovanie jedla. Táto kniha sa zaoberá všetkými hlavnými koreninami, ktoré sa dnes používajú. Opisuje ich chuť, vlastnosti a to, ako sa navzájom čo najlepšie dopĺňajú alebo ku ktorému druhu mäsa či zeleniny sa hodia. Venuje sa aj liečivým vlastnostiam, ktoré koreniny prenesú na jedlo. Kniha podrobne opisuje vyše 50 najznámejších korenín, uvádza aj ich pôvod a tradičné aj súčasné použitie. Text s množstvom informácií dopĺňajú farebné ilustrácie. Výborný spoločník každého kuchára. Pevná väzba, 192 strán Vydavateľstvo: Ikar Štíhle recepty do 15 minút Večne sa niekam ponáhľaš a nemáš čas rozmýšľať nad tým, čo počas dňa zješ? Vieš, že si tým škodíš, no nevieš z tohto začarovaného kruhu von? Neboj, nie si sama. Vyskúšaj venovať príprave zdravého jedla len zopár minút denne a uvidíš, ako sa takáto malá zmena pozitívne odzrkadlí na tvojom zdraví a figúre. Ako bonus sa v knihe dozvieš o tom, čo je dobré jesť proti stresu, aké zdravé potraviny by si mala mať stále doma a ktorým by si sa mala v obchode vyhýbať. V knihe nechýbajú ani nutričné hodnoty ku každému jedlu. Pevná väzba, 96 strán Vydavateľstvo: HW engineering Culinaria Itálie Ako sa do syru Gorgonzola dostali tie modré kúsky? Ako sa robila zmrzlina predtým ako vynašli mrazničky? Čo všetko sa dá porozprávať o víne Piedmont? Ako sa robí paradajkový pretlak? Ako odlíšime dobrý a zlý balzamikový ocot? Aké jedlo sa podávalo v antickom Ríme, na akých špecialitách si pochutnávali v stredoveku a aké kulinárske vychytávky sú typické pre renesanciu? Toto všetko a oveľa viac vám zodpovie publikácia Culinaria Itálie. Už v treťom vydaní tejto obľúbenej kuchárskej knihy nahliadneme za oponu talianskych kuchýň a vyskúšame tie najlepšie recepty na talianske špeciality a zoznámime sa samozrejme aj s tými najchutnejšími talianskymi vínami. Flexi väzba, 380 strán Vydavateľstvo: Slovart CZ Zákusky s paleokuchyne Knižka Zákusky z paleokuchyne je určená všetkým, ktorí sa snažia dodržiavať zásady zdravého stravovania a dbajú na to, aby prijímali čo najmenej rafinovaného cukru a bielej múky. Publikáciu však neodporúčame iba zástancom paleoživotosprávy, ale aj tým, ktorí majú radi sladkosti a zákusky, ktoré si môžu dopriať aj v diétnej podobe. Pevná väzba, 80 strán Vydavateľstvo: Prakul Production Hneď to bude, anjelik Praktická kuchárska kniha plná receptov na rýchle a zdravé jedlá pre deti. Špeciálne určená rodičom detí vekovej kategórie od narodenia do 6 rokov, ale aj rodičom, ktorí tehotenstvo ešte iba plánujú. Nechýba presný a praktický postup zavádzania potravín pri dodojčovaní podľa najnovších poznatkov či vzorové jedálne lístky – letná a zimná verzia pre všetky vekové kategórie detí od 4 mesiacov do 6 rokov. Kniha okrem receptov a kuchárskych tipov obsahuje aj zaujímavé informácie o potravinách, hygiene prípravy potravín, tipy kuchára a lekára a pod. Recepty sú zložené z odporúčaných a na Slovensku ľahko dostupných surovín a všetky jedlá sú „otestované“ deťmi z rodín autorov a spoluautorov. Táto kuchárska kniha je aj plná úloh pre deti – omaľovanky ovocia a zeleniny, jednoduché úlohy na počítanie, kreslenie a „miešanie“ pri varení. Kým sú deti menšie a ešte nemôžu byť v kuchyni zapojené do prípravy jedla, zabavia sa pastelkami a zároveň si pestujú vzťah k zdravým potravinám. Brožovaná väzba, 200 strán Vydavateľstvo: AKV - Ambulancia klinickej výživy Smoothies a ovocné šťavy Ovocie a zelenina dodávajú telu dôležité vitamíny a ďalšie nenahraditeľné látky, ktoré posilňujú náš imunitný systém. Pochopiteľne, môžete ich jesť surové, no len tak chrumkať kus zeleru či petržlenu pre mnohých nie je veľmi lákavé. Ak však aj menej chutné druhy správne skombinujete s ovocím a rozmixujete na lahodné smoothie alebo odšťavíte, môžete vytvoriť priam kulinársky zázrak. Na základe užitočných informácií o prospešných látkach jednotlivých druhov ovocia a zeleniny si môžete pripraviť vhodný nápoj, ktorý doplní, čo vášmu telu chýba, zároveň vás osvieži a nabije energiou. Smoothie na raňajky nie je iba vitamínová bomba, ale vás aj zasýti, vďaka čomu pomáha udržať optimálnu váhu, navyše prospieva dobrému tráveniu. Pri tvorbe smoothies a štiav sa fantázii medze nekladú, preto knihu berte ako inšpiráciu a nebojte sa kombinovať na prvý pohľad nezlučiteľné chute a objavovať nové druhy ovocia a zeleniny! Flexi väzba, 128 strán Vydavateľstvo: Fortuna Libri Babičkina vianočná kuchárka Vianoce sú právom považované za najkrajšie sviatky v roku. Väčšina z nás si ich spája so sviatočnými chvíľami strávenými v kruhu rodiny a s vôňou typických vianočných dobrôt. Už naše babičky vedeli, že jedlo rodinu stmeľuje a nastoľuje v nej harmóniu. Preto sme podľa ich receptov pripravili pre vás túto knihu ako labužnícku oslavu Vianoc a rodinných tradícií. Nájdete v nej rozmanité recepty na klasické adventné dobroty, akými sú rôzne druhy perníkov, medovníkov či typické vanilkové rožky. Nechýbajú ani recepty na Štedrú večeru – môžete si vybrať z rôznych variantov kapustnice, rybacej, hubovej či šošovicovej polievky, samozrejmosťou sú recepty na prípravu rýb, šalátov, vianočiek a makovníkov. A keďže na Vianoce priamo nadväzuje obdobie od Silvestra do Troch kráľov, zaradili sme do knihy aj recepty na skvelé silvestrovské rolády, rezy a torty, ako aj vynikajúce recepty na sviatočné nápoje. Pevná väzba, 240 strán Vydavateľstvo: Ikar Zdravé sladkosti Chcete jesť zdravo, avšak nedokážete odolať dezertom? Zoznámte sa s nápadmi na sladké raňajky, desiate, obedy, večere a ďalšie maškrty len tak pod zub, a to z čerstvého, nielen sezónneho ovocia, ale aj sušených plodov a obilnín - avšak bez bieleho cukru, bielej múky a škodlivých trans tukov. Vyberte si zo stovky jednoduchých receptov pripravených z pestrých a ľahko dostupných produktov. Uvedené tipy vám pomôžu pozmeniť si recept podľa vlastnej chuti a pripraviť si tak obľúbenú verziu vybraného jedla. Sladké recepty z prirodzených a výživných surovín môžete variť každý deň a bez výčitiek svedomia ich ponúknuť taktiež deťom, ktoré sa v jedle len babrú, kým nedostanú naozajstný dezert. Flexi väzba, 232 strán Vydavateľstvo: Bookmedia Superpotravina kokos Kokosový olej je spomedzi výrobkov z kokosu určite najobľúbenejší. Dá sa použiť doslova na všetko, a to nielen vo výžive, ale aj v kozmetike či dokonca v domácnosti. 5 top možností využitia – vegánska nátierka, prostriedok na ošetrenie rias, aromatický telový olej, zubná pasta i prísada do smoothie. Objavte vyše 70 receptov ... a nápadov na chutné jedlá s kokosovým olejom či inými výrobkami z kokosu a ďalších 70 rád a možností, ako kokos využiť na krásu alebo v domácnosti! Paperback, 168 strán Vydavateľstvo: IKAR Superpolievky Polievka je neuveriteľne univerzálne jedlo, ale najmä predstavuje jednoduchý, lacný a zdravý spôsob využitia čerstvej sezónnej zeleniny a ovocia od osviežujúceho gaspacha na neskoré letné popoludnie až po misku teplého vývaru na chladný zimný večer. Vďaka vyše 100 chutným a výživným receptom od hviezdy Instagramu Amber Lockovej si budete môcť pochutnávať na polievkach po celý rok. V knihe nájdete tiež návody na prípravu základných vývarov, informácie o zdravotných účinkoch použitých surovín, tipy na skladovanie a podávanie i recepty na posýpky, ktoré vyšperkujú vzhľad, chuť, konzistenciu aj nutričnú hodnotu vašich polievok. Mäkká väzba, 144 strán Vydavateľstvo: Slovart Moje skvelé jedlo Aj vy milujete tradičnú slovenskú kuchyňu, ale pritom máte dušu experimentátora? Nechajte sa inšpirovať knihou Moje skvelé jedlo od talentovanej autorky Lucie Súkeníkovej, ktorá sa rozhodla vrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu späť na naše stoly, avšak v úplne novom šate. Knihu naplnila kreatívnymi a jednoduchými slovenskými receptami, v ktorých rada kombinuje tradičné s netradičným tak, aby vznikali nové kombinácie chutí a postupov. Keďže žije na dedine, používa pri varení bežne dostupné suroviny. Medzi jedlami, ktoré doma varí svojim deťom, nájdete také fantastické pochúťky, akými sú napríklad ovsená kokosová kaša s opečeným banánom a s domácim arašidovým maslom, makovo-limetkové lievance, jablkové čatní, domáci kváskový ražno-pšeničný chlieb alebo jemná kuracia paštéta s jablkami, brandy a s rozmarínom. Pevná väzba, 224 strán Vydavateľstvo: Príroda 160 g sacharidov (Chutné jedlá bez výčitiek) Nový zdravý prístup nielen k jedlu, ale aj k svojmu telu a duši predstavuje diétny program maďarskej autorky Krisztiny Vrábel. Táto diéta v praxi znamená toľko, že denne môžeme skonzumovať 160 gramov sacharidov . Dennú dávku je potrebné rozdeliť na päť jedál, aby bol ľudský organizmus rovnomerne zásobovaný energiou a aby nekolísala hladina cukru v krvi. V prípade diéty 160 gramov sacharidov sa nekonzumujú rafinované cukry, biela múka, limonády a alkohol. Ideálna je pre všetkých ľudí, ktorí sa chcú cítiť vo svojom tele dobre. Potrebná je pre ľudí, ktorí majú cukrovku alebo problémy s cukrom v krvi. Autorka ponúka zbierku chutných, zaujímavých a zdravých receptov, pri ktorých si ani neuvedomíte, že sa v niečom obmedzujete. Brožovaná väzba, 168 strán Vydavateľstvo: NOXI Veľká rodinná kuchárka bez mäsa V poradí štvrtá kuchárska kniha od manželov Horeckých, ktorá vychádza vo Vydavateľstve Príroda ponúka recepty ako stvorené pre všetkých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu alebo nechcú jesť jedlá z mäsa, prípadne chcú konzumáciu mäsa obmedziť. Už tradične ponúka 300 receptov na chutné typické slovenské predjedlá a nátierky, polievky, hlavné jedlá, šaláty, ale aj cestoviny a múčniky. Táto jedinečná zbierka je plná osvedčených jednoduchých receptov, preto ich prípravu poľahky zvládne hoci aj začiatočník. Pevná väzba, 224 strán Vydavateľstvo: PRÍRODA Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Prikrývame ňou panvicu, keď nemáme po ruke pokrievku, grilujeme v nej, balíme do nej potraviny, ktoré skladujeme v chladničke... to sú len niektoré z využití hliníkovej fólie v kuchyni. Môže mať teda varenie s alobalom nebezpečné a škodlivé následky?
prejsť na článokDnes Vám prinášame stavbu sporák s diagonálnou platňou vo veľmi peknej bledomodrej farbe. Táto stavba je dosť veľká a vyžaduje dostatok priestoru. Samozrejme jej základnou funkciou je varenie. Sekundárne slúži na vykurovanie priestoru. Tomu pomáha aj čas
prejsť na článokVarenie – Príprava jedál Varenie vo vodnom kúpeli predstavuje šetrnejší spôsob varenia. Potravina sa pripravuje vohňovzdornej miske alebo v menšom kastróli, ktorý je umiestnený vo väčšom nízkom hrnci alebo vhlbšej panvici svodou. Túto najprv necháme zovr
prejsť na článokPečené bravčové koleno Pečené bravčové koleno
Baví vás varenie? Je varenie vaším hobby? Radi vymýšľate nové recepty a skúšate používanie nových ingrediencií vo vašich výtvoroch? Prípadne máte pri sebe aj malého pomocníka? Varenie predstavuje pre mnohé ženy len povinnosť. Nevedia stále, čo majú variť,