Kvalita Výberová káva je upražená z výberových kávových zŕn. To znamená, že zrná boli vypestované v istej im vyhovujúcej nadmorskej výške, v správnom ročnom období, v kvalitnej pôde a následne zozbierané v správnom čase a ručne, aby sa zabezpečil zber čerešní, ktoré sú už dozreté alebo, aby sa predišlo tomu aby sa nepozbierali už prezreté.Mnohí malí farmári si na tom dajú záležať, pretože vďaka kvalite pozbieraných čerešní sú potom vyššie finančne ohodnotení. Fotka kávovníkových čerešní na kávovníku v Peru v regióne San Jose del Alto, z ktorého pochádza naša káva Peru El Eden Spracovanie Veľmi záleží aj na následnom spracovaní kávy. Na spracovanie kávy sa pozrieme v ďalšom samostatnom článku, keďže je to obsiahla téma, ale v skratke musia sa ešte raz selektovať prípadné nedozreté či prezreté čerešne, dozerá sa na to, aby káva nemala defekty, resp. čo najmenej primárnych defektov (napr. plesne, či napadnutie chrobáčikmi) a experimentuje sa s rôznou dĺžkou fermentácie či s maceráciou čo následne ovplyvňuje chuť zrna a aj výslednej kávy v šálke. Fotka zo spracovateľskej stanice Bugoyi v Rwande v procese spracovania sa musia pravidelne kontrolovať čerešne aby nedošlo k plesniveniu. Bodovanie Ako sme už písali, káva sa odlišuje od iných kvalitou. Certifikovaní degustátori SCAA (Speciality Coffee Association of America) alebo Q Graderi hodnotia mnoho aspektov kávy a na základe toho udelia káve určitý počet bodov. Týmito aspektami sú napr. chuť, aróma, dochuť, acidita, vyváženosť, telo a ďalšie.Ak káva získa skóre nad 80 bodov (z plného počtu 100) považuje sa za výberovú. Body našich káv nájdete v základnom popise každej kávy alebo aj na každom balíčku ako Skóre. Praženie Výberová káva sa samozrejme aj špeciálne praží, aby sme z nej dostali jej chuťový profil. Pri pražení je mnoho premenných faktorov, ktoré treba dodržiavať a ak sa nepodaria, výsledná káva nechutí úplne najideálnejšie.Pri pražení výberovej kávy je potrebné dodržiavať iné postupy pri každom druhu kávy, keďže každá má svoje špecifické vlastnosti . Dôležité je kávu neprepražiť (to platí aj pri kávach nižších ako 80 bodov), aby do popredia vystúpil chuťový profil danej kávy, a aby káva nemala horké tóny. Náš pražiar Karol kontroluje vôňu kávy po upražení. Je lepšia ako iné? Vo výberovej káve nájdeme rôzne nevšedné chute ovocné tóny, či tóny korenia, čokolády, karamelu a pod. Nájdeme v nich väčšiu plnosť chutí a intenzívnu vôňu.Ale vždy sú dôležité vaše chuťové preferencie či máte radi kyslejšiu alebo sladšiu a záleží aj na tom ako si ju pripravíte .Ak ale radi objavujete nové chute máte radi aj niečo nevšedné, tak určite nejakú z našej ponuky vyskúšajte Klikni tu Príspevok Výberová káva je zobrazený ako prvý na KAAN.
Recenzia Costa Rica Las Hermanas od Sucaroastery: Skvelá sladká výberová káva
prejsť na článokK Á V O B R A N I Etýždeň plný zliav , ktoré sme rozdelili na jednotlivé dni, tak vyberajte Pondelok: -20% na kategóriu buď EKO Utorok, streda : -20% na všetky produkty v kategórií Výberové kávy Štvrtok:
prejsť na článokVýberová káva sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačujú sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii
prejsť na článokKáva, ktorá vyvoláva kontroverzie v celom kávovom svete. Je to (alebo nie?) káva piccolo, ktorú si v dnešnom článku bližšie predstavíme.
prejsť na článokSlovenská katolícka charita (https://www.charita.sk/) nakupuje kávu od Zlatého Zrnka. Ak ste nás niekedy stretli na niektorom z podujatí, bola to práve táto zlato-zrnková charitná káva (https://www.charitnyshop.sk/kava-a-caj/charitna-kava/?design), ktorú