Výberová káva

Výberová káva sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačujú sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii uvedených na obale produktu. K tým najdôležitejším patrí zem a región, odkiaľ káva pochádza. Ďalšími dôležitými údajmi, ktoré hrajú významnú úlohu pri orientácii kupujúceho, sú informácie o dátume praženia, spôsobu spracovania (sušení) kávových čerešní, stupni praženia a chuťovým profilom. Čo to znamená výberová káva ? Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa. Prvýkrát tento termín použila v roku 1974 Erna Knutsen vo vydaní časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Spoločnosť Knutsen použila špeciálnu kávu na popísanie zŕn najlepšej príchute, ktoré sa vyrábajú v špeciálnych mikroklimatoch. Špeciálna káva súvisí s farmármi a pestovateľom, čo je známe ako tretia vlna kávy, najmä v celej Severnej Amerike. To sa týka moderného dopytu po káve výnimočnej kvality. A to platí pre tak farmovej, ako aj varenej, s výrazne vyšším ako priemerným štandardom. Všeobecne prijímanou definíciou špeciálnej kávy je káva, ktorá získala 80 alebo viac bodov na 100-bodovej škále Coffee Review. Hodnotenie kávy od 90 do 100 je hodnotené vynikajúco, káva s skóre 85-89,99 je klasifikovaná ako výborná, zatiaľ čo hodnotenie kávy od 80 do 84,99 je hodnotené veľmi dobre. SCA Špeciálna kávová asociácia má sériu podrobnejších špecifikácií (SCA je zväzom Americkej špeciálnej kávovej asociácie (SCAA) a Európy (SCAE). SCA stanovuje štandardy pre špeciálnu kávu v každej fáze výroby kávy vrátane povolených chýb v zelených zrnách, štandardov vody a sily varenia. SCA tiež stanovuje jasné štandardy v procese triedenia kávy. Minimálnou požiadavkou na špeciálnu kávu je počet defektov: aby sa káva považovala za špecialitu, musí mať 0 až 5 defektov na každých 350 gramov mletých zŕn. Aj keď existujú rôzne definície špeciálnej kávy podľa rôznych medzinárodných organizácií, existuje všeobecná akceptácia súboru troch minimálnych požiadaviek: káva mala byť ručne zbieraná selektívnym zberom zrelých zŕn s hodnotením 80 alebo viac, maximálne 5 defektov na 350 gramov. Káva sa všeobecne pestuje v „fazuľovom páse“ medzi obratníkmi raka a kozorožcom, ktoré vytvárajú tropické podnebie potrebné na to, aby sa stromom darilo. Špeciálna káva sa zvyčajne pestuje na troch kontinentoch: Južná a Stredná Amerika, Ázia a Afrika. Zdroj: Wikipedia.com Príspevok Výberová káva je zobrazený ako prvý na Kocúr káva.

prejsť na článok

Costarica Las Hermanas v blogokave.sk

Recenzia Costa Rica Las Hermanas od Sucaroastery: Skvelá sladká výberová káva

prejsť na článok

Kávobranie

K Á V O B R A N I Etýždeň plný zliav , ktoré sme rozdelili na jednotlivé dni, tak vyberajte Pondelok:                     -20% na kategóriu buď EKO  Utorok, streda :             -20% na všetky produkty  v kategórií Výberové kávy Štvrtok:             

prejsť na článok

Výberová káva

Kvalita Výberová káva je upražená z výberových kávových zŕn. To znamená, že zrná boli vypestované v istej im vyhovujúcej nadmorskej výške, v správnom ročnom období, v kvalitnej pôde a n

prejsť na článok

Káva piccolo, existuje alebo nie?

Káva, ktorá vyvoláva kontroverzie v celom kávovom svete. Je to (alebo nie?) káva piccolo, ktorú si v dnešnom článku bližšie predstavíme.

prejsť na článok

Robiť kávu najlepšie, ako sa dá, znamená robiť kávu pre ľudí

Slovenská katolícka charita (https://www.charita.sk/) nakupuje kávu od Zlatého Zrnka. Ak ste nás niekedy stretli na niektorom z podujatí, bola to práve táto zlato-zrnková charitná káva (https://www.charitnyshop.sk/kava-a-caj/charitna-kava/?design), ktorú

prejsť na článok