To, na čo naša rodina nedá nikdy dopustiť sú, boli a asi aj budú vývary. Za normálnych okolností hovädzie a slepačie. Nový level prišiel minulý týždeň, kedy som vybartrovala tortu za kozu. Za touto naozaj netradičnou kombináciou stojí moja kamarátka Markéta, vedkyňa zo SAV zaoberajúca sa chorobami prenášanými kliešťami, vyštudovaná zverolekárka a spolumajiteľka BIOFARMY KAŠKA. Objednala tortu na narodeninovú oslavu svojho otca a medzi rečou sa ma opýtala, či nechcem kozľacie mäso. Juraj, Markétin manžel povedal, že je to to najlepšie mäso. Verila som mu, nakoľko pre mňa je typickým predstaviteľom mäsožravca a gurmána s jemnou dávkou neandertálskeho lovca. Veľká vďaka Derdákovci, za tip a aj za to, že ste mi mäso pripravili tak, aby som nebola stratená v kuchyni s kozou :) Ale teda späť k nášmu netradičnému vývaru. Bol superčíry, tmavší ako slepačí, veľmi chutný, jemný a v živote by som nepovedala, že kozľací. Ak budete mať niekedy možnosť kúpiť si kozľa, neleňte a berte. Tento postup používam na všetky vývary, preto ak nemáte kozľacie, pokračujte rovnako s iným mäsom. Čo potrebujeme? kosti z kozľata - krkovica, panva 1 cibuľa 4 väčšie mrkvy 3 väčsie petržleny môžete použiť aj kaleráb, zeler a kel (ja som ale nemala nič také doma) vňať ligurčeka (môžete nahradiť petržlenovou alebo zelerovou vňatou) soľ 3 bobkové listy 4 guličky čierneho korenia Ako na to? Do hrnca dáme studenú vodu a do nej opláchutné mäso, umytú prekrojenú cibuľu so šupkou, bobkový list a čierne korenie. Vývary začínam variť podvečer, okolo 17-18tej. Nechávam ich takto jemne variť až kým nejdem spať, teda do cca. 23-01. Potom platničku vypnem a hrniec nechám na sporáku. Asi si na tento účel kúpim slow cooker, či ako sa volá ten špeciálny a bezpečný hrniec. Zatiaľ mi to takto v pohode funguje. Ráno je vývar zvyčajne ešte trošku teplý, opäť ho privediem k varu a nechám na slabom plameni variť do obeda. Pridám doň ošúpanú koreňovú zeleninu vcelku. Osolím až keď je už polievka hotová. Potom vyberiem zeleninu a mäso, polievku precedím, uvarím rezance a som pripravená servírovať. Tentokrát som sa rozhodla použiť na varenie hrnce Tescoma, konkrétne model Ultima. Tento super hrniec má špeciálnu pokrievku, pomocou ktorej môžem nastaviť možnosť pootvorenia hrnca tak, aby z neho nevychádzala žiadna para, prípadne môžem nastaviť malý a veľký otvor na paru. Otvor je tiež skvelý na cedenie zemiakov, cestovín či zeleniny. Pre mňa super-truper vychytávka. Nemusím už vyťahovať sitko a mať ďalší riad v drese. Táto funkcia je cool aj kedˇ varím cestoviny a nechcem, aby mi vykypeli. Odkedy mám tento 5 litrový hrniec, túžim po jeho súrodencoch. Aby som nezabudla, tento špeci hrniec je vhodný na všetky typy sporákov. Čo ja veľmi oceňujem. Doma máme klasický keramický sporák, ale u muža v ateliéri indukciu. Takže, keď prinesiem jedlo v hrnci, nemusím sa báť, že by ho indukčná platnička neprijala. Kliknutím na Tescoma shop v sekcii hrnce na indukciu nájdete aj kopec iných parádnych hrncov rôznych rozmerov a kvalít. Čas varenia a prípravy jedla si môžete spríjemniť novým kuchynským náradím a možno vás kuchyňa bude o trošku viac baviť. Dajte mi vedieť, či vývar chutil a prípadne aj vaše skúsenosti s hrncami Tescoma alebo varením na indukcii. Čaute. Na obrázkoch vidíte naporcované a označené mäso a skvelý hrniec aj s detailom na pokrievku
Pri spomienkach na naše detstvo sa nedá zabudnúť na tradičný domáci vývar, ktorý rozvoniaval v kuchyniach vždy v nedeľu. Chutný a výživný vývar našich mám. Vývar sa odporúča konzumovať po preflámovanej noci ako prvá pomoc pri odbúravaní alkoholu z tela. J
prejsť na článokMožno sa pýtate, prečo tu dávam takú jednoduchú polievku, ako je hovädzí vývar. Pravdupovediac, úplne jednoduché to nie je. Všetci pripravujeme vývar takmer rovnako, no každý jeden má svojskú chuť. O ten môj sa chcem podeliť, lebo som konečne našla správn
prejsť na článokJe toho mnoho :) ale základom je spoľahlivý šrotovník (mlyn na obilie), rezačka zeleného krmiva a ak máte vlastnú kukuricu, zíde sa vám aj lúpačka kukurice. Tieto tri nástroje sú nepostrádateľné na každom dvore kde sa chová hydina, ošípané, kozy, ovce ale
prejsť na článokFazuľa záhradná je obľúbená strukovina s pomerne vysokými nárokmi na teplo. Zberáme (a po tepelnej úprave konzumujeme) zelené struky alebo dozreté suché semená fazule. Cenná je aj fazuľová „slama“, využiteľná napríklad ako krmivo pre kozy.
prejsť na článokMilujem recyklovať zvyšky z chladničky. Práve z nich vznikajú tie najlepšie recepty. Naposledy mi ostalo v chladničke voľajako veľa petžlenu. Neviem presne ako je to možné, ale asi nejaká donáška potravín neprebehla v požadovanom množstve. A takto som zre
prejsť na článok