Zemiak

Inscenačný tím: Samuel ChovanecMatej BabejMichaela FechViktória RevickáZoltán BaráthMagdaléna ŽiakováJuraj Mydla Ikonické jedlá. Odvážne nové chute. Znovuobjavené klasiky. Jedlé majstrovské diela. Hotový kulinársky zážitok. Hviezdami nabitá show. Dráma v kuchyni. Mnoho relácií o varení má dnes podobu reality show. Ešte skôr, než v nich súťažili kulinárske hviezdy, či odvážne domáce kuchárky a kuchári, o záujem divákov a diváčok zápasili produkty potravinárskych firiem. Koniec-koncov, aj jeden z najznámejších kanálov venovaných vareniu americký Food Network bol vytvorený hlavne ako efektívna reklamná platforma. V kuchárskych show je dôraz kladený pochopiteľne na chuť a čuch, ktoré sú prezentované podmaňujúcimi zábermi a šťavnatými komentármi. Pôvod surovín a ich vplyv na vývoj a chod spoločnosti je však zväčša úplne ignorovaný. Naším cieľom bolo dať hlavnú úlohu v inscenácii zemiaku a vytvoriť tak kuchársku show, ktorá si ctí suroviny, z ktorých varí. Takýmto spôsobom máme možnosť hovoriť o transformačnej sile, ktorú zemiak mal na globálnu ekonomickú, politickú, kultúrnu a spoločenskú situáciu. V inscenácii Zemiak, máte možnosť stretnúť sa s rôznymi charaktermi, situáciami a príbehmi sprostredkovanými Michaelou Fech a Matejom Babejom. Tie najlepšie momenty zachytáva Zoltán Baráth na kameru a o živý strih sa postaral Juraj Mydla. Scénu nám pozváral a pozbíjal Štefan Chovanec a dizajn kostýmov, štúdia a rekvizít mala na starosti Viktória Revická. Za spoluprácu ďakujeme Magdaléne Žiakovej a za koordináciu skúšobného procesu a tvorby Samuelovi Chovancovi. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

prejsť na článok

Zemiakové šupky nevyhadzujte, ale zasaďte

Zemiak je náš druhý chlieb, vo väčšine domácností sa konzumuje takmer denne. S tým spojené šúpanie surových zemiakov produkuje hromadu odpadu v podobe šupiek. Málokto pritom vie, že značná časť týchto zemiakových šupiek sa dá použiť na opätovnú zemiakovú

prejsť na článok

Topinambur - jeruzalemský artičok, židovský zemiak, slnečnica hľuznatá

Topinambury sú podzemné hľuzy zvláštneho druhu slnečnice. Keď ich uvaríte, ich chuť je veľmi podobná slnečnicovým semienkam. Topinambury sú na pohľad nie veľmi vábne a v našej kuchyni ani nie sú veľmi vyhľadávané. Prečo ich teda vyskúšať?

prejsť na článok

Pondelok 05.08.2024

Zoznam alergénov je uvádzaný pri každom menu             Francúzska zeleninová   (1,3)  1,50€    1.  Zapekané kuracie prsia s broskyňou a syrom, ryža  (7)  6,30€   2.  Špagety carbonara , parmezán  (1,3,7)  6,30€       VIP:    Bravčový steak z krkovičky,

prejsť na článok

Piatok 09.08.2024

Zoznam alergénov je napísaný pri každom menu           Hrášková s haluškami  (1,3,7)  1,50€  1. Kurací steak s grilovanou brokolicou a lúskami, ryža   6,30€ 2.  Francúzske zemiaky, kyslé uhorky  (3,7)  6,30€     VIP:    Bravčový steak z krkovičky, pečený

prejsť na článok

Utorok 06.08.2024

Zoznam alergénov je uvádzaný pri každom menu               Hŕstková polievka (1)   1,50€ 1.  Vyprážaný bravčový rezeň ,slovenský zemiakový šalát s cibuľou  (1,3,7)  6,30€ 2. Špenátové lasagne  (1,3,7)   6,30€     VIP:    Bravčový steak z krkovičky, pečen

prejsť na článok