Inscenačný tím: Samuel ChovanecMatej BabejMichaela FechViktória RevickáZoltán BaráthMagdaléna ŽiakováJuraj Mydla Ikonické jedlá. Odvážne nové chute. Znovuobjavené klasiky. Jedlé majstrovské diela. Hotový kulinársky zážitok. Hviezdami nabitá show. Dráma v kuchyni. Mnoho relácií o varení má dnes podobu reality show. Ešte skôr, než v nich súťažili kulinárske hviezdy, či odvážne domáce kuchárky a kuchári, o záujem divákov a diváčok zápasili produkty potravinárskych firiem. Koniec-koncov, aj jeden z najznámejších kanálov venovaných vareniu americký Food Network bol vytvorený hlavne ako efektívna reklamná platforma. V kuchárskych show je dôraz kladený pochopiteľne na chuť a čuch, ktoré sú prezentované podmaňujúcimi zábermi a šťavnatými komentármi. Pôvod surovín a ich vplyv na vývoj a chod spoločnosti je však zväčša úplne ignorovaný. Naším cieľom bolo dať hlavnú úlohu v inscenácii zemiaku a vytvoriť tak kuchársku show, ktorá si ctí suroviny, z ktorých varí. Takýmto spôsobom máme možnosť hovoriť o transformačnej sile, ktorú zemiak mal na globálnu ekonomickú, politickú, kultúrnu a spoločenskú situáciu. V inscenácii Zemiak, máte možnosť stretnúť sa s rôznymi charaktermi, situáciami a príbehmi sprostredkovanými Michaelou Fech a Matejom Babejom. Tie najlepšie momenty zachytáva Zoltán Baráth na kameru a o živý strih sa postaral Juraj Mydla. Scénu nám pozváral a pozbíjal Štefan Chovanec a dizajn kostýmov, štúdia a rekvizít mala na starosti Viktória Revická. Za spoluprácu ďakujeme Magdaléne Žiakovej a za koordináciu skúšobného procesu a tvorby Samuelovi Chovancovi. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Zemiak je náš druhý chlieb, vo väčšine domácností sa konzumuje takmer denne. S tým spojené šúpanie surových zemiakov produkuje hromadu odpadu v podobe šupiek. Málokto pritom vie, že značná časť týchto zemiakových šupiek sa dá použiť na opätovnú zemiakovú
prejsť na článokTopinambury sú podzemné hľuzy zvláštneho druhu slnečnice. Keď ich uvaríte, ich chuť je veľmi podobná slnečnicovým semienkam. Topinambury sú na pohľad nie veľmi vábne a v našej kuchyni ani nie sú veľmi vyhľadávané. Prečo ich teda vyskúšať?
prejsť na článokZoznam alergénov je uvádzaný pri každom menu Francúzska zeleninová (1,3) 1,50€ 1. Zapekané kuracie prsia s broskyňou a syrom, ryža (7) 6,30€ 2. Špagety carbonara , parmezán (1,3,7) 6,30€ VIP: Bravčový steak z krkovičky,
prejsť na článokZoznam alergénov je napísaný pri každom menu Hrášková s haluškami (1,3,7) 1,50€ 1. Kurací steak s grilovanou brokolicou a lúskami, ryža 6,30€ 2. Francúzske zemiaky, kyslé uhorky (3,7) 6,30€ VIP: Bravčový steak z krkovičky, pečený
prejsť na článokZoznam alergénov je uvádzaný pri každom menu Hŕstková polievka (1) 1,50€ 1. Vyprážaný bravčový rezeň ,slovenský zemiakový šalát s cibuľou (1,3,7) 6,30€ 2. Špenátové lasagne (1,3,7) 6,30€ VIP: Bravčový steak z krkovičky, pečen
prejsť na článok