Zdravie a krása – Keď lieči príroda Hrozienka sú obľúbenou ingredienciou, ktorá vylepšuje chuť dezertov či koláčov, vrátane vianočných receptúr. Okrem chuťových vlastností je tento druh sušeného ovocia zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, ktoré utužujú naše zdravie a pomáhajú aj našej kráse. Čo hrozienkam ako prírodnej studnici konkrétne nechýba? vitamín A, ktorý vplýva na tvorbu pigmentu, dobrý zrak a kvalitu sliznice i pleti vitamín B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervy a svaly i na správnu funkciu srdca vitamín B2, ktorý regeneruje tkanivá a pomáha pri problémoch s migrénou vitamín C, ktorý zvyšuje imunitu organizmu, zlepšuje hojenie rán a stará sa i o zdravé ďasná a pokožku železo, ktoré obnovuje červené krvinky a zlepšuje činnosť mozgu, svalov i štítnej žľazy draslík, ktorý prospieva nášmu srdcu a obličkám vápnik, ktorý sa stará o pevnosť kostí a zubov a pozitívne ovplyvňuje srdcovú činnosť Hrozienka sú aj zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Pre obsah ovocného cukru nás perfektne dobíjajú energiou. A ich maškrtením namiesto kalorických sladkostí si dokážeme lepšie ustrážiť správnu hmotnosť. Ale aj tu platí, všetko s mierou, stačí za hrsť denne. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Potrebujeme: 1 ks štrúdľového cesta 150 g tuku 100 g mletých orechov 1 kg umytých a nastrúhaných jabĺk 200 g práškového cukru 0.5 balíčka škoricového cukru 100 g hrozienok žĺtok na potretie tuk na plech vanilkový cukor Príprava: Vytiahnuté alebo rozvaľka
NOVINKA Sladký rumový likér z trstinového destilátu, karamelu a macerátu hrozienok Sultana. Nezameniteľnú lahodnú chuť obohacujú tóny koňaku a vanilky. Rumový likér Platonico Elixir 34%RECEPTÚRA A KVALITA Trstinový destilát je dovážaný z Karibiku a expert
prejsť na článokVarenie – Rady do kuchyne Dôvody, prečo hrozienka konzumovať, sú zrozumiteľné. Sušené hroznové bobule možno nevyzerajú najvábnejšie, no scvrknuté plody vinnej revy netreba podceňovať. Obsahujú ovocný cukor, sodík, vitamíny, sacharidy, vlákninu, železo i
prejsť na článokVarenie – Recepty - Múčniky a dezerty Múčnik v tvare ježa z kysnutého cesta plnený orechovou plnkou. Ingrediencie: 500 g hrubej múky 50 g kryštálového cukru 70 g masla 1 maslo 250 ml mlieka soľ 20 g droždia Plnka: 300 g orechov 240 g prášk
prejsť na článokVarenie Paella – španielske jedlo pripravené na väčšej panvici z ryže, zeleniny a aspoň dvoch druhov mäsa. Palmové víno – biela tekutina z narezaných kmeňov paliem, ktorá má po vykvasení opojný účinok. Panchetta – taliansky druh slaniny. Panenka – čiže
prejsť na článok