Varenie - Svetové a minulé chute Varenie lekváru malo kedysi aj spoločenskú funkciu. Pretože išlo o zdĺhavejší proces v porovnaní so spracovaním iných druhov ovocia, zvykli sa dať dohromady viaceré rodiny a varenie lekváru si spojili s malou dedinskou oslavou, kde nechýbalo pohostenie a možnosť si zaspievať a zatancovať pri husličkách, gajdách alebo heligónke. Najlepší lekvár bol odjakživa zo zrelých bystrických sliviek. Tradične sa varil vo veľkom kotli a miešal dlhou varechou, ktorá siahala až po dno. Najprv sa pripravila základná dávka odkôstkovaných sliviek a postupne, keď sa táto rozvarila, pridávali sa ďalšie. Lekvár sa musel stále miešať, čo vyžadovalo aj silu, preto sa ženy striedali a pomáhali aj chlapi. Keď bol lekvár pred dokončením, oheň musel byť už len mierny, inak by sa zmes pripálila. Tento proces trval celý deň až do neskorej noci. Hotová slivková zmes sa napokon naliala do hrncov vypláchnutých horúcou vodou a vymazaných maslom. Po niekoľkých týždňoch, keď sa vytvorila tvrdšia koža na povrchu, hrnce s lekvárom prikryli papierom a odložili na suché miesto. Keď potrebovali urobiť náplň do buchiet, jednoducho kúsok rozkrájali a rozvarili s trochou vody. Hovorí sa, že takto pripravený lekvár vydržal desať ba i viac rokov. Nie každý rok bola totiž slušná úroda sliviek. V niektorých lokalitách, napríklad v Bošáci, kde sa slivkám vždy veľmi darilo, podobné tradície ešte pestujú a varenie lekváru zvyknú zakomponovať do jarmoku či hodov, ktoré majú starším generáciám pripomenúť a mladším predstaviť staré dobré zvyky. Vyšívaná podoba zaváraniny Možno niektoré čitateľky ocenia vyšívanú verziu tradičnej sladkej pochúťky slivkového lekváru v zaváracích fľašiach. Motív síce evokuje historické podoby interiérovej dekorácie, ale ručná práca sa opäť nosí. Alebo v tomto prípade skôr visí ako obrázok v kuchyni v modrej verzii. Stačí sa orientovať podľa zrozumiteľnej predlohy, milovníčky krížikovej výšivky sa zorientujú rýchlo. redakcia Doma a Rada, FOTO: archív Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Slivkový lekvár bez konzervantov, uvarený touto málo známou metódou vám vydrží desať až dvadsať rokov. Ako na to? Prečítajte si...
prejsť na článokDrobné ovocie ako slivky je mimoriadne vhodné na varenie zdravých a kvalitných lekvárov. Keďže sa náš lekvár bude skladať len z ovocia a prípadne kryštálového cukru, bude pri jeho výrobe dominovať hygiena a dôkladné zahustenie lekvárovej hmoty varom. Sliv
prejsť na článokPečené tofu so slivkovou omáčkou Slivky sú moja veľká láska a v spojení s údenými a slanými chuťami by ic
prejsť na článokToto kysnuté cesto je veľmi jednoduché, je to liate kysnuté cesto. Nemusíte ho spracovávať rukami na doske ani vaľkať.
Slivkové gule, lekvár či buchty... Ako deti sme sa za nimi šli „zabiť“. Typické letné ovocie z dedkovej záhrady sme s vyšším vekom začali objavovať aj v iných skupenstvách, ako našu ospevovanú slivovicu. Či už človek obľubuje viac tekutú alebo "tuhú", sli
prejsť na článok