Ako si zapísať jedlo

Keď používaš kalorické tabuľky, môžeš si vyberať z databázy jedál. Vybrať sa dá dokonca aj načítaním čiarového kódu výrobku. Je to jednoduchý spôsob ako si zapísať jedlo. Čo ale v prípade, že si pripravujeme jedlo doma? Ak ide o jednoduché jedlá kombinované priamo, napríklad obložený chlieb, alebo tuniak s ryžou a zelenina dajú sa nahodiť každá potravina zvlášť. Avšak ak ide o šalát, polievku  alebo hlavné jedlo, je lepšie zapísať si  svoj recept. Vytvoríme to ako položku „Moje jedlá“, klik. Vždy na konci zoznamu je možnosť vytvoriť vlastné jedlo. Napíše sa názov a nahodia potraviny ktoré sú v recepte a počet porcií z daného objemu ingrediencií. Ale treba dávať pozor na štýl, ak je to jedlo „z jedného hrnca“ dáme to ako jeden recept. Ale ak je to niečo čo sa kombinuje až na tanieri je dobré urobiť viac receptov. Napríklad paradajková polievka s liatym cestom. Zapíšeme ingrediencie polievky do samostatného receptu. Liate cesto napíšeme ako samostatný recept. Pri konzumácii zapíšeme koľko polievky a koľko cesta sme si naložili. Každý kto doma varí vie, že varí zhruba rovnako. Spôsob akým robíme zápražku, ako pripravujeme mäso, alebo ako robíme šalát je viac-menej rovnaký. Ako sa hovorí, je to v oku! Takže hneď na začiatku stačí, ak si zapíšeš obvyklý postup, akurát že teraz všetko navážiš. Ide o to, že ak viem že robím v tomto hrnci zápražku s takýmto množstvom masti a asi toľko muky, len to zvážim. Niekto robí z 10g masti niekto z 50g to je ten rozdiel! Ak sa zvolí hotové jedlo z databázy, nikto netuší ako ho pripravili. Možno podľa noriem, ale možno to tam zadal nejaký 230 kg chlap, lebo on to tak ľúbi. Alebo v horšom prípade niekto minimalistický a ty si dopraješ. Výsledok rozdielu v kalóriách môže byť aj viac ako dvojnásobný. Radšej si zapíš vlastný recept podľa seba. A teraz to hlavné. Na začiatok si odváž prázdne hrnce. Odporúčam si to niekam zapísať, hoc do apky, aby si to mala tiež po ruke a nemusela na to zakaždým myslieť. Panvicu nemusíš. Z panvice sa aj tak zvykne obsah dávať do iných nádob. Ak tú dáš na váhu prázdnu, vynuluješ váhu a potom do nej premiestniš obsah panvice budeš mať údaj pre porcie. Takže vieš koľko váži tvoj hrniec, teraz začneš variť. Do receptu zapíšeš všetky ingrediencie podľa toho koľko vážia v surovom stave, a keď bude jedlo hotové, uvarené, upečené  odvážiš to ako celok. Nezabudni ak to vážiš s hrncom váhu hrnca odčítať. Tento údaj teraz zapíš do apky ako počet porcií a nezabudni to ULOŽIŤ. Keď budeš nabudúce variť to isté, stačí ak z databázy Moje jedlá vyberieš recept, zadáš váhu jedla ktoré si si naložila a hotovo. Ak nerada varíš, nestíhaš alebo to chceš mať prosto len jednoduché, môžeš si nechať jedlo priniesť. Z množstva donášok som pre teba vybrala tento skvelý projekt. Stačí si zvoliť svoj cieľ a o prípravu jedla sa postarajú odborníci. Viac o tom ako to funguje nájdeš na zdravestravovanie.sk Pár príkladov ako si zapísať vlastné jedlo. Bryndzové halušky: vypracujeme cesto, uvaríme zmiešame s bryndzou a odvážime. 1025 g ( to vyšlo mne) zapíšeme ako počet porcií. Keď si naložíme na tanier zvážime koľko to je a to zapíšeme do konkrétneho jedla dňa. Môžeme si k tomu teraz dať slaninu, ktorú zvážime a zapíšeme zvlášť, smotanu alebo kyslé mlieko tiež zapíšeme zvlášť. Torta, alebo koláč na plechu: aj keď miešame bielka a žĺtka zvlášť zapíšeme vajce ako celok, tiež napr. čokoládu zapíšeme spolu aj keď časť ide do korpusu a časť na polevu. Čo je ale podstatné, teraz netreba všetko vážiť, stačí ak si zapíšeš porcie podľa toho ako tortu alebo koláč zvyčajne režeš ( 8 či 12 kúskov pri torte cca 24 pri koláčiči?).Samozrejme, ak si puntičkárka, tak ju odváž celú, zapíš celkovú váhu do porcií a potom si váž čo ješ. Vyprážaný rezeň: mysli na to, že to robíš stále tak isto, teda to stačí urobiť raz!Odváž koľko múky, strúhanky dávaš do nádob.  Zváž mäso, zapíš počet vajec, objem mlieka, ak si precízna aj korenie a soľ. Presvedč sa, že vieš presne koľko oleja máš v nádobe na vyprážanie. To znamená že aj ten odmeraj pred tým ako ho ohreješ.Obaľ a vypraž rezne, odváž ich.A teraz tá zábavnejšia časť. Odmeraj koľko oleja ti ostalo – rozdiel toho čo bolo na začiatku a čo ostalo zapíš do receptu. Odváž koľko múky, strúhanky ti ostalo – rozdiel je to koľko si reálne spotrebovala na rezne. Vajcia a mlieko odrátaj len v prípade, že ti toho ostalo veľa, ale verím, že si šikovná gazdinka a nevyprážala si rezne prvý krát tak nejaký ten odhad tam už bol. Ak skúšaš úplne nové jedlo zapíš si ho podľa týchto rád. Ak sa ti nepodarilo, daj si poznámku a nabudúce ho urobíš už inak. Stačí, ak potom prepíšeš čo si zmenila, pridala, alebo vymažeš to, čo tam už nedáš. Ak si už ostrieľaná kuchárka stačí ti vyhrať sa len pri zápise prvého takéhoto vlastného receptu, lebo aj keď budeš mať menej mäsa, mlieka, múky bude k tomu aj menej ostatných ingrediencií. A pamätaj – nie sme v lekárni, takže nestresuj. Přiměřeně, přiměřeně. Zlatá stredná cesta, ako vždy. The post Ako si zapísať jedlo appeared first on Kamoška na chudnutie.

prejsť na článok

Tri poučenia od úspešných klientiek

Sú ženy, pre ktoré je jedlo trápením a sú tu tie, pre ktoré jedlo nerobí žiadny problém. Tu sú príklady mojich úspešných klientiek, ktoré dlho s jedlom bojovali, no nakoniec prišli ako si jedlo spriateliť. Príspevok Tri poučenia od úspešných klientiek je

prejsť na článok

Prečo uprednostniť organické potraviny pred konvenčnými

Biopotraviny a organické jedlo alebo konvenčné potraviny? Čo je lepšie? Za organické jedlo hovorí jeho pozitívny vplyv na naše zdravie, ako aj dobré životné podmienky zvierat. Zástancovia konvenčných potravín hovoria o potrebe produkcie väčšieho množstva

prejsť na článok

QEEMA MASALA

QEEMA MASALA Toto jedlo je možné pripravovať vo viacerých variáciách. Môžeme využiť mleté kuracie, bravčové, jahňacie alebo hovädzie mäso, zemiaky, hrach. V recepte je použitá originálna zmes korenia čo zrýchľuje jeho prípravu a znižuje zložitosť na minim

prejsť na článok

Kura Tikka Masala

Jedno z najznámejších karí, voňavé indické kuracie kúsky v korenenej paradajkovej omáčke. Hoci sa vedú spory, kto toto jedlo vymyslel, neuberá to na jeho vysokej popularite. A to nielen v Británii, kde dokonca patrí medzi jedno z ich národných jedál. Čudu

prejsť na článok

LOCLUB: Viac než len reštaurácia – to je zážitok!

Kedy ste naposledy vstúpili do miesta, kde sa jedlo stáva umením a atmosféra vás prenáša do inej dimenzie? Ak hľadáte niečo viac než len tradičné jedlo, LOCLUB je vaša odpoveď.Kombinácia tradície a avantgardyNie je to len o jedle, hoci musím povedať, že k

prejsť na článok