Chrumkavé zavárané uhorky overený recept

Zavárané uhorky Zavárané uhorky sú nesmrteľnou klasikou v slovenskej kuchyni, priam neoddeliteľná súčasť mnohých receptov našich mám a starých mám. Aj keď sa podávali len ako príloha, niektoré si bez tejto prílohy nevieme ani predstaviť. V dnešnej dobe si môžeme nakladané uhorky kúpiť v každom obchode. Nie vždy však narazíme na tú správnu chuť, ktorá ulahodí našim chuťovým bunkám a spomienkam. Pripravte si spolu s nami zavárané uhorky tak, ako ich pripravovali naše mamy. S trochou námahy, vôňou čerstvo obratých uhoriek, octu a korenín . Potrebné ingrediencie: Uhorky nakladačky, 5 10 cm Voda Kvasný ocot 8 % Cukor Nakladač/ Zeko/ Zelko/ Dia Zeko – podľa toho, či budeme uhorky sterilizovať alebo uprednostníme prípravu bez sterilizácie. Zelenina a bylinky podľa vlastnej chuti: plátky cibule, mrkva nakrájaná na krúžky, cesnak, kôpor, bobkový list, chilli papričky, Zaváranie uhoriek nie je žiadna veda, základný postup je dokonca veľmi jednoduchý: umyté uhorky nakladačky naložíte do pripravených pohárov, zalejete horúcim nálevom na uhorky a poháre dobre uzavriete. Takto pripravené poháre vysterilizujete 20-25 minút pri 85°C. Uložíte hore dnom a necháte vychladnúť. Pri skladovaní v tmavých a suchých priestoroch vám bez problémov vydržia aj niekoľko rokov. Ako pripraviť sladkokyslý nálev na uhorky – recept Recepty na sladkokyslý nálev na uhorky sa často medzi sebou líšia, predovšetkým množstvom použitého cukru. Nebojte sa experimentovať a jeho množstvo prispôsobiť svojim preferenciám. Ten náš overený recept je skutočne sladkokyslý, ale ak sa cukor snažíte cukor obmedziť, pokojne ho použite aj o polovicu menej. Ingrediencie: 3 l vody 1 kg cukru 1 l octu 2 x Nakladač 100 g (alebo Zeko/ Zelko) Postup: Nálev na uhorky pripravíte tak, že vo  väčšom hrnci priveďte k varu 3 l vody, pridáte 1 kg cukru, 1l octu a 2 balenia Nakladača. Dobre premiešate, priveďte opätovne k varu a 5 minút povaríte. Horúcim nálevom zalejte uhorky naložené v pohári, poháre uzavriete a sterilizujete. Ak vám časť nálevu zostane aj po naložení uhoriek, odložte ho do chladničky a použite opäť, keď na záhrade dozrie ďalšia dávka. Ako zavárať uhorky Aby sa uhorky po zaváraní nepokazili, je potrebné držať sa niekoľkých overených rád: Uhorky nakladačky dôkladne umyte, zbavte ich aj najmenších nečistôt, lístkov, kvietkov a stoniek. Na odstránenie drobných pichliačov môžete použiť drsnejšiu stranu bežnej hubky na riad – samozrejme novej, predtým nepoužitej. Odporúčame uhorky umyť v niekoľkokrát vždy v čistej vode alebo ich po prvom dôkladnom očistení minimálne raz opláchnuť v čistej studenej vode. Zaváraninové poháre a viečka dôkladne umyte, opláchnite a nechajte usušiť. Veľmi dobrú službu vám pri príprave pohárov urobí umývačka riadu – poháre umyje pri vysokej teplote a hygienicky usuší. Umyté uhorky naukladajte do pohárov čo najtesnejšie. Môžete k nim pridať na krúžky nakrájanú mrkvu, plátky mrkvy, cesnak, kôprovú vňať, Nepoužívajte uhorky, ktoré majú poškodený povrch, sú zlomené alebo mäkké, mohli by znehodnotiť celý pohár zavarených uhoriek. Uhorky zalievajte horúcim nálevom na uhorky. Uhorky by mali byť celé zaliate, nemali by pretŕčať smerom hore a brániť pohodlnému uzatvoreniu pohára viečkom. Snažte sa, aby ste nepooblievali zaváraninový pohár z vonkajšej strany a hlavne oblasť, kde bude priliehať viečko. Ak vám predsa len trochu nálevu pokvapká na pohár, utrite ho dočista. Pre správne prisatie viečka je dôležité, aby bol povrch maximálne čistý. Akákoľvek nečistota môže spôsobiť, že sa pokazí celý obsah pohára. Pohár uzavrite čistým a suchým viečkom, prekryte bavlnenou utierkou a pritlačte viečko zaváracou hlavicou. Ak používate poháre so závitom, viečko dobre pritiahnite. Uzatvorené poháre sterilizujte pri teplote 85°C po dobu cca 20 minút. Ak chcete, aby boli zavárané uhorky chrumkavé, znížte teplotu na 80°C a sterilizujte len 15 minút. Na sterilizovanie použite sterilizačný parný hrniec s teplomerom, alebo ich môžete sterilizovať vo väčšom hrnci, ktorý napustíte vodou (poháre by mali byť ponorené po hrdlo). Poháre opatrne vyberte, uložte hore dnom a nechajte v tejto polohe vychladnúť. Zabezpečí to ešte lepšie prisatie viečka a zároveň sa pri tom ukáže, ak niektoré viečko netesní dostatočne. Takto uložené poháre môžete prekryť hrubou dekou a nechať takto odpočívať až do vychladnutia. Ak uhorky nesterilizujete, preskočte bod 6, uhorky zalejte horúcim nálevom, uzatvorte poháre, uložte ich hore dnom a zakryté hrubou dekou nechajte vychladnúť. Zavárané uhorky skladujte v chladných a tmavých priestoroch. NAŠE TIPY Ako na chrumkavé zavárané uhorky Zavárané uhorky zmäknú predovšetkým kvôli teplote, ktorej sú vystavené počas sterilizácie a dobe, počas ktorej na nich táto teplota pôsobí.  Sterilizácia je úprava potravín prevarením, resp. dosiahnutím teploty, pri ktorej sa ničia choroboplodné, bakteriálne, plesňové zárodky či organizmy. Ich zničením dosiahneme, že sterilizované potraviny môžeme dlhšie skladovať. Výhodou sterilizácie je, že do uhorkového nálevu môžete použiť prípravky bez obsahu konzervačných látok Nakladač/ Zeko / Dia Zeko. Ak chceme aby boli zavárané uhorky chrumkavé, musíme dať pozor na teplotu, pri ktorej sterilizujeme a tiež na celkovú dobu, počas ktorej sú uhorky tejto teplote vystavené. Aby ostali chrumkavé, nemali by sme ich sterilizovať dlhšie ako 15 minút pri maximálnej teplote 80°C. Čím dlhšie uhorky sterilizujeme a čím vyššia je teplota, tým budú nakladané uhorky mäkšie a menej chrumkavé. Ak si chcete byť istí, že uhorky budú naozaj chrumkavé, použite prípravok Zelko a vynechajte sterilizáciu.  Zelko obsahuje konzervačnú látku, ktorá zabezpečí, že sa zavárané uhorky nepokazia a budú trvanlivé aj napriek tomu, že neboli sterilizované. Ako zavárať uhorky v rúre Zavárací parný hrniec nepatrí medzi štandardnú výbavu domácností, ale možností, ako ho nahradiť, je viacero. Jednou z takýchto možností je sterilizovať uhorky v rúre. Na sterilizovanie uhoriek v rúre je najvhodnejšia elektrická rúra, pri ktorej môžete veľmi dobre a jednoducho kontrolovať prevádzkovú teplotu. Pri plynovej rúre je kontrola teploty ťažšia a ideálny čas na zaváranie uhoriek v rúre si budete musieť vyskúšať. Predsa len, každá plynová rúra pečie trochu inak. Ideálna teplota na sterilizovanie uhoriek v elektrickej rúre so zapnutým horným a dolným ohrevom je 170°C, pri teplovzdušnej rúre je potrebné nastaviť teplotu na 150°C a použiť ohrev s ventilátorom. Na spodok plechu umiestnite bavlnenú utierku a do plechu nalejte 2-3 cm horúcej vody (nie vriacej). Pripravené poháre naukladajte na plech tak, aby sa nedotýkali vzájomne, ale aby sa nedotýkali ani okrajov plechu. Najlepšie je, ak použijete poháre rovnakej veľkosti. Sterilizujte cca 40 minút, následne rúru vypnite a nechajte zavárané uhorky v uzatvorenej rúre mierne vychladnúť. Poháre opatrne vyberte, skontrolujte prisatie viečka a preventívne ešte nechajte na kuchynskej linke obrátené hore dnom. Ako zavárať uhorky v umývačke riadu Znie to neuveriteľne, ale naozaj sa to dá! Dokonca vám takéto sterilizovanie uhoriek môže ušetriť veľa času a námahy, pretože do umývačky vojde viac pohárov naraz. Dobre uzavreté poháre naukladajte do umývačky, snažte sa, aby boli čo najviac kolmo a vzájomne sa nedotýkali. Spustite umývací program s vysokou teplotou, cca 70°C, samozrejme bez tablety na umývanie.  Po skončení programu umývačku neotvárajte,  prípadne len mierne pootvorte dvierka a nechajte v nej poháre vychladnúť. Možností ako pripraviť zavárané uhorky je neúrekom, stačí nabrať odvahu a skúšať! My vám radi pomôžeme či už dobrou radou, alebo spoľahlivými výrobkami, vďaka ktorým bude zaváranie hračka. Autor: Zdenka Nemcová The post Chrumkavé zavárané uhorky overený recept appeared first on Mäspoma.sk.

prejsť na článok

Zavárané hrušky Recept

S nástupom jesene prichádzajú pri spracovaní ovocia na rad aj hrušky, ktoré sú v našom podnebnom pásme veľmi typickým ovocným druhom. Charakteristická chuť hrušiek sa preto často prenáša aj do typických jesenných koláčov a jedál. Hrušky obsahujú veľké mno

prejsť na článok

Recept: MAKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ BEZ MÚKY

Aj takto vyzeralo naše víkendové pečenie ???Recept je mimoriadne jednoduchý, zaberie len 10 minút. A koláčik je zaujímavý, chutný a hlavne zdravý ??? INGREDIENCIE NA RECEPT: 3 jabĺčka 200 mletého maku 1bal. kypriaceho prášku 1 PL chia semiačok 2 vaj

prejsť na článok

 Chirashi sushi recept 

 Chirashi sushi recept    japonská kuchyňa je známa svojou jedinečnou kombináciou čerstvých surovín, jemných chutí a vizuálnej krásy. Chirashi sushi, známe ako veselé sushi nebo roztrúsené sushi, predstavuje jednoduchý, no elegantný pokrm, kde sa všetky i

prejsť na článok

Recept : ZELENINOVÉ MUFFINY

Pripravili sme pre Vás skvelý recept na zeleninové muffiny. Ingrediencie: prosciutto vajíčka brokolica paradajky farebná paprika mrkva krabie tyčinky parmezán korenie (soľ, čierne korenie) Postup: Do formy na muffiny postupne pridávame prosciutto

prejsť na článok

Recept : HALLOWEEN MUFFINY

RECEPT Ingrediencie: 1/2 pohár hnedý trstinový cukor 1vajicko 2 poháre špaldovej múky 1 pohár mlieka 1/2 pohár kokosového oleja 1 bal. kypriaci prášok 2 PL agáve sirup Postup: Všetky suroviny spolu dobre vymiešame na hladké cesto. Podľa chuti môžem

prejsť na článok