Miso je taká zvláštna pasta s ešte zvláštnejšou chuťou a vôňou. Ani s farbou to nie je žiadna sláva. Môže mať jemne žltú farbu, takmer všetky odtiene hnedej a niekedy až červenkastý nádych. Má tuhšiu konzistenciu a je veľmi slané. To by nevadilo, pretože sa nepredpokladá, že ho budete vyjedať lyžicou ako arašidové maslo. No aj tak to neznie ako niečo, čo by ste chceli ochutnať, že? Tak ja sa vás teda pokúsim presvedčiť, že chcete. Ako sa vyrába miso pasta? Miso pasta je vyrobená fermentáciou sóje a obilniny (napríklad z jačmeňa, pohánky, ale používa sa aj ryža, raž alebo bôb). Jeho chuť a farba sa odvíjajú od viacerých faktorov – od dĺžky zrenia, obsahu soli, aká obilnina bola použitá, aký je pomer surovín a podobne. Mohli by sme ho ale rozdeliť na dva základné druhy – tmavé a biele miso. Všeobecne platí, že čím výraznejšia (tmavšia) farba, tým výraznejšia chuť. Tmavé miso zreje oveľa dlhší čas a zvyčajne sa používa viac sóje ako obilniny. Vyznačuje sa silnou slanou chuťou a samozrejme tmavou farbou. Niekedy vyzerá, že je až čierne. Ak by to bolo na niekoho príliš „silné“, potom je lepšia alternatíva biele miso. Proces zrenia je kratší a obsahuje viac obilniny ako sóje, čo sa prejaví v jeho svetlej farbe a sladkastej chuti. Alebo tretia alternatíva, moja obľúbená, je, že ich obe zmiešate. Kde všade sa dá využiť miso pasta? Takmer všade! No vážne. V mnohých jedlách sa dá použiť namiesto soli. Ak sa dá, tak ho treba pridávať až ku koncu varenia a už príliš veľmi nezohrievať, pretože obsahuje kopec výživných látok a vysokou teplotou by sa stratili. Tým najznámejším jedlom, kde sa používa miso pasta, je miso polievka (miso shiru). Tu to ale nekončí. Dá sa použiť do ďalších iných polievok. Môže totiž tvoriť základnú ingredienciu do vývaru v polievke. Dresingy a zálievky. Dá sa použiť do šalátov alebo zeleniny, či už čerstvej alebo dusenej. Marinády. Môžete skombinovať s ďalšími surovinami (ako napríklad sója, saké, sezamový olej) a šup marinovať či už ryby, mäso, alebo tofu. Spomínala som, že miso pravdepodobne nebudete vyjedať len tak lyžicou z pohára? No, uznávam, to by bolo aj na mňa príliš. Ale s čerstvou uhorkou je to už o niečom inom. Sviežosť a vodnatosť uhorky so slanou chuťou miso pasty tvoria perfektnú kombináciu. A za takéhoto surového tepelne nespracovaného stavu vám dodá ešte viac živín. Tak ako? Presvedčila som vás? Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Príspevok Čo je miso pasta? Druhy a využitie v kuchyni. je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.
Chceli by ste si chystať japonské jedlá častejšie, no zdá sa vám to príliš zložité, pretože určite budete potrebovať hromadu neznámych ingrediencií? Je pravda, že japonská kuchyňa má svoje špecifické ingrediencie, ale nie je to až také náročné, ako sa na
prejsť na článokMišo vyjde z krčmy a hneď pri chodníku začne močiť. Okoloidúca pani sa pohoršuje: - Ach, taká hrubosť! Mišo sa na ňu otočí a hovorí: - A čo tá dĺžka?
prejsť na článokMišo - hašišák chytá na brehu rieky ryby. Zrazu chytí zlatú rybku a tá sa mu ponúkne splniť tri želania: - Aké je tvoje prvé želanie? , pýta sa rybka. - Ubaľ mi jointa! , vraví Mišo. Zlatá rybka želanie splní, Mišo si zafajčí. - Aké je tvoje druhé žela
prejsť na článokČas prípravy: 20 minút 4 Porcie Ingrediencie: 6 šálok strúhanej kapustovej zmesi zelenej a fialovej; môžte použiť aj vrecúška vopred nastrúhanej miešanej kapusty 1 šálka strúhanej mrkvy 1 červená paprika 1/2 šálky lúpané Edamame (sójové bôby) 2
prejsť na článokJaponská miso polievku s tofu, zelenou cibuľkou a množstvom zeleniny. Chutná a upokojujúca, len 15 minút od začiatku do konca. čas prípravy: 15 minút počet porcií: 2 porcie Ingrediencie: 4 šálky zeleninového vývaru (na tradičnejšiu miso polievku použi
prejsť na článok