Cuketa (nazývaná aj cukina) je zdravá, pestovateľsky nenáročná zelenina. Na pohľad pripomína uhorku šalátovku (ide však skôr o tekvicu), s ktorou spoločne patria do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae).
Cuketa je druh tekvice, ale na rozdiel od nej pochádza z Európy, konkrétne z Talianska, odkiaľ si aj nesie svoj názov (z tal. zucca či zucchine). V kuchyni sa dá použiť na viacero spôsobov. Kvôli svojej jemnej chuti, ktorá rada preberá arómy surovín, sa h
prejsť na článokMousse zo sardiniek, farebná cuketa, domáca crostína, olivová tapenádaPolievka Krém z bielej fazule, chips s Coppa di Pancheta, žeruchaPrvé hlavné jedlo Sépiové špagety, fritované baby chobotničky, artičoky, mandle, čerstvá bazalkaDruhé hlavné jedlo Siv
prejsť na článokChytha Trieda: Kremičitan / Serpentín / T= 5-5,5 / H= 2,5-2,6 / Zloženie: Mg3(OH)4(Si3O5) Čakra: solar plexus, srdca Farba: žltozelená s tmavozelenými škvrnami Minerál nádeje, viery a lásky, prináša dobrú náladu, radosť do života, pozitívne myslenie a
prejsť na článokCuketa, podobne ako tekvica, je jedlá v ktoromkoľvek štádiu zrelosti, najlepšie však chutí mladá. Pestovanie cukety vám zabezpečí nielen neustály prísun mladých plodov, ale aj prístup k zberu jemných, jedlých, chutných žltých kvetov tejto rastliny.
prejsť na článokVarenie – Recepty – Zelenina a ovocie Cuketovo-hubová zmes ako teplá večera. Ingrediencie: 1 cibuľa 1 cuketa grilovacie korenie 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky 2 paradajky 1 lyžica repkového oleja 1 3 šampiňóny 1 lyžička sušeného cesnaku
prejsť na článok