Gastro podporuje návrat k Ústrednému krízovému štábu

Bratislava 28. mája 2021 – Platforma #StáleMámeChuť spájajúca 14 kľúčových združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov, reprezentujúca tisícky prevádzok a desiatky tisíc zamestnancov v gastro sektore, sa pripája k žiadostiam viacerých sektorov o zrušenie pandemickej komisie. Podporuje návrat k Ústrednému krízovému štábu. „Gastro je sektor, na ktorý protipandemické opatrenia dopadli najsilnejšie a ako prvé. Opatrenia boli stanovované, komunikované a nasadzované neprehľadne a chaoticky. Výsledky takéhoto riadenia pandémie negatívne zasiahli celú krajinu. Za jeden z dôvodov považujeme aj inštitút Pandemickej komisie, ktorá je zložená v podstate z verejnosti neznámych členov, nevolených zástupcov, nereprezentujúcich kľúčové sektory života a podnikania na Slovensku. Pripájame sa preto k žiadostiam viacerých sektorov, aby sa riadenie pandémie vrátilo do kompetencie Ústredného krízového štábu,“ uviedol Vladimír Machalík zo #StáleMámeChuť. Ústredný krízový štáb by mal pozostávať zo širokého spektra odborníkov. Nielen medicínskych, ale aj zo sektorov najviac zasiahnutých počas prvej a druhej vlny pandémie a odborníkov na krízové riadenie. Len v samotnom roku 2020 boli totiž gastro prevádzky zatvorené až 19 týždňov. Návrhy, podnety a situácie z praxe však nebolo možné komunikovať priamo v diskusiách vedúcich k zavádzaným opatreniam. Tie tak boli neraz robené od stola, bez prehľadu situácie v praxi. „Pandemická komisia prijíma rozhodnutia, nezaložené na faktoch, ale na pocitoch, ktoré viedli neraz k nesprávnym rozhodnutiam ovplyvňujúcim celú krajinu. Komisia nezverejňuje dáta, matematické modely ani vedecké štúdie, na základe ktorých robí rozhodnutia. Ak dôjde k tretej vlne, požadujeme, aby bol hlavným poradným orgánom vlády Ústredný krízový štáb, ktorý je transparentným a legislatívne ukotveným orgánom, zriadeným práve pre krízové situácie štátu,“ uviedol Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií. Platforma #StáleMámeChuť združuje 14 kľúčových združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore na Slovensku. Signatári platformy #StáleMámeChuť Aliancia slovenskej gastronómie - 10 pre Gastro Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska  Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd  Iniciatíva Zachráňme gastro! Pomáhame si - gastro v korone Pomoc pre gastro Potravinárska komora Slovenska Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov  Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora Slovenské združenie výrobcov piva a sladu Slovenský zväz kuchárov a cukrárov Slovenský zväz spracovateľov mäsa Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska www.stalemamechut.sk Kontakt Vladimír Machalík výkonný riaditeľ Slovenské združenie výrobcov piva a sladu [email protected] 0905 839 114

prejsť na článok

Čo všetko je potrebné pre otvorenie gastro prevádzky

Chceli by ste si otvoriť reštauráciu, kaviareň, pizzeriu či krčmu? Netušíte, čo všetko pri tom treba zariadiť? Aké povinnosti čakajú tých, ktorý sa pustia do tohto typu podnikania? Spísali sme Príspevok Čo všetko je potrebné pre otvorenie gastro prevádzky

prejsť na článok

NÁVRAT K OTCOM 2024

NÁVRAT K OTCOM 2024 PÚŤ MLADÝCH Milí mladí priatelia, Spolok...

prejsť na článok

Skúsenosti s CBD pre psov: Návrat prírodnej liečby

Stúpajúci počet veterinárov a odborníkov na zvieratá teraz odporúča CBD ako prirodzený doplnok ku klasickým metódam veterinárnej starostlivosti. Moderné výrobné postupy a vysokokvalitné CBD produkty, ako sú kvapky a oleje od CBDiumVET, nám znovu dávajú pr

prejsť na článok

Reči bez činov gastru nepomôžu, sektor vyzýva na reálne kroky vlády a koalície pre zníženie DPH

Bratislava 4. februára 2022 – Rastúce náklady, drastické pandemické opatrenia počas vianočných sviatkov, prebiehajúca vlna omikronu a začínajúca cezhraničná turistika ešte viac zhoršujú katastrofálnu situáciu gastro sektora na Slovensku. Na záchranu gastr

prejsť na článok

Potravinári a gastro prevádzky opäť spúšťajú projekt na presun pracovnej sily

Bratislava 17. decembra 2021 – Potravinári a cestovný ruch sa opäť dohodli na projekte presunu pracovnej sily z gastro prevádzok do podnikov na výrobu potravín. Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie spôsobenej ochorením COVID-19 na jednej strane

prejsť na článok