Hlavné oblasti pestovania kávy

kto pestuje najlepšiu kávu? Južná Amerika • V Brazílii sa pestuje predovšetkým Arabica vo viacerých odrodách ako je napr. bourbon, maragogip a botucato. Šálka brazílskej kávy je považovaná za nápoj lahodnej chuti, vysokej jemnosti a sladkosti. K hlavným produkčným mestám tejto krajiny patrí Sao Paulo, Minas Gerais, Mina Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Santo, Bahnia a Pernambuco. • Pre pestovanie kávy v Kolumbii, sú vo všetkých jej oblastiach, výhodné podmienky pôdy rovnako, ako aj výnosné kávové plantáže. Dôležité kávové oblasti tejto krajiny sú napr. v dobre známej Bogote a Medellíne, ale aj v Antioquii, Cundinamarce a Tolime. Šálka kolumbijskej kávy je špecifická svojou jemnou chuťou, aromatickou vôňou a miernou kyslosťou. • Venezuela je ďalšou významnou krajinou produkcie kávy na tomto kontinente. Káva z tejto krajiny je jemne aromatická a sladká. Najdôležitejšou pestovateľskou oblasťou je údolie v okolí hlavného mesta Caracas, oblasť jazera Maracaibo, oblasť Táchita, Mérinda, Miranda a Aragua. • Káva v Bolívii sa pestuje najmä v oblasti miest La Paz a Santa Cruz. Podmienky na pestovanie sú tu naozaj priaznivé, preto disponuje káva dobrými vlastnosťami a vynikajúcou chuťou. • V Peru je produkcia kávy kolísavá a výrazne ovplyvnená meteorologickými podmienkami. Najväčšia produkcia kávy pochádza zo severu krajiny, z kávových oblastí Piuka, Lambayegue a Cajamarca. • Ekvádor patrí kvalitatívne k menej hodnoteným brazílskym kávam, avšak aj tu nájdeme oblasti s kávou ako sú Manabi, Guayas a Los Rios. Hlavné mesto Quito je strediskom obchodu s kávou, ktorá je v tejto krajine definovaná bledo zelenou, až šedou farbou so stredne veľkým zrnom. • Najvýznamnejším stredoamerickým producentom kávy je jednoznačne Guatemala, kde je pestovanie rozdelené až do 20 oblastí, pričom k najdôležitejším patrí Tumbador, Cobán, San Marcos a Antigua. Zrná guatemalskej kávy majú zelený odtieň farby, ktoré sú v šálke jemne aromatické. • Plantáže v oblasti Santa Barbara a Santa Rosa de Copan patria v Hondurase medzi tie najdôležitejšie. Káva je tu známa vysokou kvalitou vďaka vytriedenému zrnu a po upražení aj úhľadným vzhľadom. Pri jej pití si môžeme vychutnávať jej pikantnú kyslosť. • K hlavným pestovateľským oblastiam Salvádoru patrí kraj Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán. Šálka tejto kávy poteší jej milovníkov svojou príjemnou ľahkou plnosťou, jemnou kyslosťou a čistou chuťou. • Nikaragua v náleve svojej kávy vyniká extraktívnosťou, lahodnosťou v chuti a jemnou vôňou. Hlavným strediskom produkcie je Matagalpa. • Kyslastá chuť neprejavujúca sa však trpko kyslá, ale ako dozvuk po napití je typická pre kávu z Kostariky kde sa káva pestuje hlavne v oblasti hlavného mesta San José. • Pri Kube nesmieme zabudnúť spomenúť najlepšiu kubánsku kávu Turquino, ktorá sa vyznačuje čistou chuťou, príjemnou a nie príliš silnou plnosťou a nízkym obsahom kyselín. Popredné miesto na svetovom trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. • Jamaica sa môže pýšiť jednou z najlepších a najdrahších káv na svete Blue Mountain. Hlavné pestovateľské oblasti tu nájdeme v San Andrewse, Portlande a San Thomase. • Mexiko svojou kávou ponúka v šálke aromatickú, vyrovnanú a zvlášť jemnú kyslú chuť blížiacu sa Kostarike. Najlepšie podmienky na pestovanie sú oblasti Chiapas na juhu krajiny. Afrika • Etiópia je považovaná za pravlasť kávy kde k najznámejším pestovateľským oblastiam patrí Harer, Džima a Sidamo. Milovníci etiópskej kávy sú zvyknutí na jej jemnosť v chuti a vôňu pripomínajúcu mocca kávu. • Káva vypestovaná v Keni je v šálke intenzívne aromatická s jemnou kyslosťou. Hlavné oblasti sú Kiambu, Thika, Nairobi a Meru. • V Tanzánii sa káva pestuje v oblastiach Bukoba a Kilimandžáro. Kávový nápoj je špecifický plnou ušľachtilou chuťou a fantastickou vôňou. • Uganda pestuje prevažne robustu na plantážach v oblasti hory Elgon. • Kávovníky v Zambii sa pestujú v provinciách u Kasama, Nakonde a Isoka. Káva zo Zambie je v šálke jemnejšia ako tá z Kene, ale má plnú chuť. Ázia • V Indii sa pestuje aj arabica aj robusta, okrem štátu Karnataka. • Pre pestovanie kávovníkov v Indonézii sú ostrovy Jáva, kde je káva typická svojou aromatickosťou s nízkou kyslosťou a prirodzene jemnou a vyváženou chuťou, Sumatra a Sulawesi, kde je káva svojou kyslosťou výraznejšia a chuťou korenistejšia. • Vo Vietname sa pestuje najviac robusta, a to v oblasti Bak, ale väčšinou na malých farmách. Aj keď káva ponúka svoju charakteristickú chuť je radená medzi tie menej kvalitné a lacnejšie. Austrália a Oceánia • Austrália je producentom výlučne veľmi kvalitnej odrody bourbon druhu arabica. Je mäkká, chuťovo jemná, ľahko horkastá s nezvyčajne nízkym obsahom kofeínu. • Papua Nová Guinea pestuje výlučne vo vyšších polohách, na planinách v 1300 až 1800 mnm, od čoho závisí aj vysoká kvalita kávy, ktorá je v šálke korenená, plná a bohatá chuťou. Príspevok Hlavné oblasti pestovania kávy je zobrazený ako prvý na Fresh káva - eshop.

prejsť na článok

Káva z Mexika

História pestovania kávy v Mexiku je bohatá, siahajúc až do začiatkov 18. storočia. Dnes sa káva získaná na tunajších plantážach klasifikuje na základe nadmorskej výšky, v ktorej je dopestovaná, pričom hlavné regióny zamerané na produkciu sú na juhu kraji

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok

Prečo je dobré pomaly nalievať kávu do drippera

Pravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.

prejsť na článok

1. Deň kávy v inCUPle 4.8.2018

Srdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z

prejsť na článok