Klíčky a zdravie

V poslednom období sa so zdravými potravinami roztrhlo vrece a z každej strany počujeme o nejakej zázračnej plodine, ktorá nás zaručene zbaví ťažkostí a pomôže nám dožiť sa minimálne 120 rokov.  Ja to robím tak nejako naruby. Nikdy nerozprávam o všetkých tých vitamínoch, mineráloch, fytochemických látkach a chlorofyle, ktoré klíčky obsahujú. Nie preto že by si to klíčky nezaslúžili. Pevne verím, že sú jednou z najplnohodnotnejších a najvýživnejších potravín na svete. Ide skôr o to, že rovnako ako verím v ich obrovskú silu, viem aj to, že pridať jednu či dve zdravé potraviny do jedálnička nestačí. Sem-tam sa niekto spýta, aké zmeny ľudia na sebe pocítia ak začnú jesť klíčky. Viete aká je moja odpoveď? Žiadne. Nič v prírode nie je také jednoduché a ani pravidelná konzumácia klíčkov vám nezabezpečí zdravý a dlhý život pokiaľ ich budete zajedať vyprážaným syrom. Na to, aby ste sa cítili lepšie a aby bolo vaše telo zdravšie sa treba na potraviny, ktoré prechádzajú vašim telom, pozrieť oveľa komplexnejšie. Ale to je zložitá téma, do ktorej sa v tomto článku nechcem púšťať. Ak ste sa však už nadchli pre zdravé stravovanie alebo tak plánujete spraviť, čítajte ďalej. Klíčky sú totiž naozaj magické, len treba vždy myslieť na to, že zázračné sa stávajú najmä vtedy, ak aj zvyšok našej potravy srší šťavnatými farbami kvalitnej zeleniny a ovocia. Zároveň vám musím prezradiť, že klíčky nie sú novodobým výmyslom. Ľudstvo ich pozná už stovky, ak nie tisícky rokov. Kedysi dávno si ich na svojich cestách pripravovali námorníci. Boli pre nich jediným zdrojom živej potravy vo chvíľach, keď boli ďaleko od pevniny. V podstate to bol skvelý nápad pretože z malého vrecka semienok dokázali vyprodukovať celkom slušnú úrodu, ktorá im dodala takmer všetko čo ľudské telo na správne fungovanie potrebuje. Čo teda obsahujú klíčky? Áno, majú vitamíny. A ešte koľko! A tiež kopec minerálov, enzýmov, stopových prvkov, antioxidantov, aminokyselín a chlorofylu. Vo všeobecnosti môžeme klíčky rozdeliť do 3 kategórií: obilniny, strukoviny a zelené klíčky. Ako ste si možno všimli, sú to práve zelené klíčky (redkvička, sango, rukola, žerucha, horčica, ďatelinka, brokolica, fialový kaleráb, pór, senovka), ktorým sa venujem najviac. Asi je to preto, že práve tieto klíčky v sebe nesú najväčšiu hodnotu. Teda aspoň pre mňa. Nielenže obsahujú celú škálu skvelých vecí ako vitamíny A, B, C, E, K, vápnik, železo, bielkoviny, magnézium, fosfor, zinok a karotén, ale sú skvelým pomocníkom pri jednej z najzákernejších chorôb dnešnej doby – rakovine. Práve fytochemické látky a chlorofyl, ktoré v sebe zelené klíčky nesú, pomáhajú pri prevencii ale aj v boji s existujúcimi nádorovými ochoreniami. No a potom sú tu strukoviny (mungo, hrášok, šošovica). Tie toho v sebe tiež majú celkom slušný kopec. Vitamín A, B, C, E, železo, vápnik, bielkoviny a fosfor. Pomáhajú najmä pri srdcovo-cievnych ochoreniach, cukrovke, vysokom cholesterole a krvnom cukre a kvôli slušnému obsahu vlákniny tiež bojujú proti rakovine hrubého čreva. No a nesmiem zabudnúť na obilniny (pohánka, jačmeň, pšenica, špalda). S nimi to však také jednoznačné nie je. Ich výživová hodnota sa líši pri rôznych druhoch a taktiež veľmi záleží na spôsobe nakličovania. Naklíčená pohánka je napríklad plná rutínu, ktorý pomáha liečiť kŕčové žili. Pšenica alebo jačmeň vyklíčené do vysokej zelenej trávy sú zase dokonalým zdrojom vitamínu C a chlorofylu. Pustiť sa do klíčenia obilnín však odporúčam skôr skúseným pestovateľom. Verím, že na začiatok vám bude stačiť vedieť to, že pridaním klíčkov do svojej bežnej stravy, spravíte svojmu telu veľkú službu. Len nečakajte zázraky. Krajšie vlasy, vypnutejšia pleť, viac energie, lepšia imunita to všetko sa dá, no klíčky samotné na to všetko stačiť nemusia. Minimálne však verím, že vás nakopnú na ceste za kvalitnejším a zdravším životom. The post Klíčky a zdravie appeared first on Sprout Me.

prejsť na článok

Chlpaté klíčky? Nebojte sa ich!

Nevyhadzujte klíčky, o ktorých si myslíte, že majú pleseň. Táto veta môže znieť čudne, ale mám na to vážny dôvod. Aký? Na 99% to totiž nie je pleseň. A to si dovolím tvrdiť aj bez toho, aby som ich videla. Mnohé klíčky totiž pri svojom raste tvoria drobn

prejsť na článok

Vitamín B7 (biotín)

Varenie – Potraviny – Poznávajte vitamíny Význam pre organizmus: zdravie pokožky, kvalita a rast vlasov, premena glukózy na energiu, syntéza tukov Kde sa nachádza: vaječný žĺtok, ovos, pšeničné klíčky, orechy, sója, zelená fazuľka, pečienka, hrach, mrkv

prejsť na článok

Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu

Ak hľadáte zdroj kvalitných koncentrovaných vitamínov, minerálov a antioxidantov, vyskúšajte si vypestovať vlastné klíčky alebo mikro-zeleninu. Sú tým najlepším prirodzeným zdrojom multivitamínov, bez akéhokoľvek spracovania a lepenia do tabletiek. Klíčky

prejsť na článok

(ne)bezpečné klíčky?

V poslednej dobe dostávam veľa otázok na to, či sú klíčky vhodné aj pre deti alebo tehotné ženy. Mnoho článkov ktoré nájdete na internete im totiž dáva zásadnú červenú. Ako je to teda v skutočnosti? Čoho sa treba báť a čo, naopak, netreba brať príliš vážn

prejsť na článok

Krémová polievka z červenej repy s klíčkami brokolice

Jar je síce za rohom, ale teplé krémové polievky sú pre mňa stále dôležitým jedlom, ktoré zasýti a zahreje s minimálnym množstvom príprav a varenia. Na tejto polievke z červenej repy sa neuveriteľne pekne vynímajú všetky zelené klíčky a tak som sa s vami

prejsť na článok